Itthon » Civilek

Neveljünk énekszóval

Ölbéli játékok, zenei élmény, gyerek és szülő közti kapcsolat a dallamok útján. Új foglalkozás szülőknek és gyerekeknek: hódit a Ringató.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

ringato-17
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. november 11., 18:31
0 hozzászólás. 

A Városi Könyvtár alagsorában kialakított, látvány- és hangzóanyag részlégen járunk. A szomszédos teremben a soron következő képkiállítás anyagát készítik elő, most mégsem ezért vagyunk itt. A hely nagy részét anyukák és gyerekeik töltik meg: hamarosan kezdődik a Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! elnevezésű csoportos foglalkozás.

Székelyudvarhelyen néhány hete tartották az elsőt, de akkora népszerűségnek örvend a szülők körében, hogy már nem is elég a heti egy alkalom. Ma ez már a második időpont, de most is bőven érkeznek az anyukák és a tipegő csöppségek. Merthogy nekik, azaz pontosabban róluk szól a következő félóra.

ringato-2

A foglalkozás célja, hogy felnőtt és gyerek egyaránt átélje a közös éneklés és játék örömét, s egyben megalapozza a gyerekek zenei nevelését. A módszert Dr. Gállné Gróh Ilona magyarországi énektanár, karvezető fejlesztette ki, amit több évtizedes szakmai múlt, rengeteg anyaggyűjtés és a saját gyerekein gyakorlás előzött meg.

ringato-3

Nem előadásról vagy szereplésről van szó. A gyerekek felé nincs semmilyen elvárás, sőt még csak feladatokat sem kapnak. A szülők körbe ülnek és Tar Boróka irányításával megkezdődik a gyerekdalok, mondókák, versikék éneklése.

A Ringatón mindig élő énekszóra foglalkoznak a gyerekekkel, nincsenek bejátszott dalok. Az elhangzó zenei anyagot a kodályi gondolat szerint válogatják össze, kerülve a divatos, de kevésbé igényes, mulandó gyerekdalokat.

ringato-5

Bár a teremben vannak székek, de mindenki hamar a földön találja magát. Ez bevett gyakorlat, a szülők a földön veszik ölbe gyereküket a különböző játékokhoz. A kicsik is hamar felfedezik az éppen aktuális játékteret, és elkezdik a földön heverést.

Meleg színű, otthonosságot sugárzó szőnyeg a padlón, ide már cipővel nem is lehet bejönni, pont azért, hogy a kicsik gondtalanul tudjanak rajta mászkálni. Boróka, az udvarhelyi Ringató foglalkozás megfoganatosítója magától az ötletgazdától tanulhatta el a módszertani trükköket, alapismereteket.

ringato-7

A foglalkozás a néhány hónapos gyerekektől a három évesekig bárkinek ajánlott. Sőt, már a terhesség ideje alatt is érdemes látogatni, ugyanis a zenei tanítás elsősorban a szülőnek szól.

A gyerekek ebben a korban még nem tudnak folyamatosan figyelni, ezért nem kapnak ők feladatokat. Ha akarnak, bekapcsolódhatnak az éneklésbe, vagy játszhatnak, de lényeges, hogy semmi sem kötelező.

A szülőnek ez kiváló lehetőség, hogy új gyerekdalokat tanuljon, amit majd otthon újból elénekelhet a kicsinek. A zenei hatások, a dallamok, a közösen kialakított környezet és a hangulat úgy van hatással a gyerekekre, hogy az számukra "csak" egy nagy játék. Még ha nem is tudnak folyamatosan figyelni, láthatóan élvezik a helyzetet.

ringato-6

A közös éneklés másik előnye, hogy a bátortalanabb szülők is könnyebben bekapcsolódnak, az énekeket, verseket többször is eléneklik. Éneklés közben előkerül egy furulya is, amin Boróka egyszerű gyerekdallamokat játszik. Ez fokozza hangulatot, a kicsik pedig egyre jobban felszabadulnak.

Akad olyan gyerek is, aki külön kéri, hogy énekeljenek el egy másik alkalommal tanult éneket. Boró erre már eredményként tekint. Az egy pozitív visszajelzés, hogy egy ekkora gyerek emlékszik egy régebbi énekre, és jelzi is, hogy azt hallani szeretné - mondja a szülőknek -, miközben ráhangolódik a kért dalra.

ringato-16

A korai zenei nevelés nem csak a ritmusérzéket fejleszti, de hatással van a gyerek szépérzékére, az érzelmi és fantázia világára, sőt, még a szocializálódására is. Ez utóbbi a helyszínen is jól látható, ugyanis gyerekek közt hamar barátságok alakulnak ki, még így, éneklés közben is.

ringato-8

Észre sem vesszük, és eltelt a fél óra. A gyerkőcök nem szívesen öltöznek, jól elvannak egymás társaságában. Nem mindenkinek kell lemondania a további közös játékról, ugyanis öltözködés közben az anyukák már szervezik is a közös sétát és a játszótéri látogatást. A szemerkélő eső néhány tervet ugyan áthúz, de majd a jövő heti foglalkozáson újból lehet találkozni.

Ha valaki szeretne részt venni az udvarhelyi Ringató foglalkozásokon, akkor további információkért látogassa meg Facebook oldalukat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."