Itthon » Civilek

Befásult a Szívek sétánya

Április 1-jén egymillió facsemete vár elültetésre. Földbe gyökerezett a lábunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

faultetes-1
Faültetés a Szívek sétányán, fotó: Balog Réka Adrienne
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. március 22., 13:55
1 hozzászólás. 

Egy hónap erejéig az erdők kiemelt figyelmet kapnak március közepétől, legalábbis ezt tapasztaljuk országszerte. Az udvarhelyi Rotary Klub is felajánlotta a városnak, hogy a Székelyudvarhelyi Magánerdészettől kapott száz facsemetét elültetteti, tudtuk meg Szakács Sándor erdészetvezetőtől. A hegyi juhar csemeték a szejkei Szívek sétányán kerültek ültetésre.

„A sétánynak arra a szakaszára terveztük, ahová még nem voltak facsemeték ültetve. Kilenc-tíz évvel ezelőtt ugyanis az Ugron-kápolnánál lévő kijárattól a Szejke felé szinte egy kilométer hosszan már ültettünk 5-600 csemetét. Azok zöld és hegyi juharok voltak" – mondta el portálunknak az erdészetvezető.

Mikor adnak majd árnyékot?

Szakács elmondta, ez a típusú fa nem nő gyorsan, de öt-hat év után már nem lesznek kitéve annyira a veszélynek. Addig pedig a polgármesteri hivatal felvállalta, hogy a további gondozást, karózást, meg a körülötte lévő terület rendben tartását elvégzi. „A korábban ültetett fákat meg lehet nézni, a legtöbbjük már elég magas, hogy árnyékot is adjon" – tette hozzá.

faultetes-2

A Székelyudvarhelyi Magánerdészet vezetője a jövőre vonatkozó terveivel kapcsolatban elmondta, hogy az erdők hónapja és egy szakmai program keretében több mint öt hektár erdősítést végeznek folyamatosan, és három hektáron pótlást is az előző évi ültetésekhez. Ez több község területén történik, úgy, mint Kányád, Derzs, Nagygalambfalva, Siménfalva, Szentábrahám, Pálfalva, Farkaslaka, Malomfalva. Közösen végzik ezt egy alapítvánnyal, akik támogatják a tulajdonosokat a csemeték beszerzésében, de az erdészet iskolásokat is bevon ezekbe az akciókba.

Ők is részt vesznek az egymilliós akcióban

Mint azt Szakács Sándortól megtudtuk, a Székelyudvarhelyi Magánerdészet is csatlakozik ahhoz a Brassóból elindult akcióhoz, amely szerint április 1-jén egy nap alatt legalább egymillió csemetét ültetnek el a magánerdészetek területein. Ebben több, mint száz erdészet vesz részt.

faultetes-3

A melegedő, száraz idő nem csak a csemeteültetésnek, de az esetleges erdőtüzeknek is kedvez. Így az erdészetvezető felhívta a lakosság figyelmét, hogy a legelő és kaszáló takarítás alkalmával történő tűzgyújtások nem csak illegálisak, de nagyon veszélyesek is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2016-03-22 16:22:12
Azt nem értem, hogy most már bicikli út vagy sétány, mert a kettő nem egy és keverni sem helyes, mert balesetveszélyes!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."