Itthon » Civilek

Színt hoztak a gyerkőcök életébe

Hátrányos helyzetű gyerekek és önkéntesek életét pörgette fel a Pro Life Alapítvány.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Borosuveg ujra hasznositas
Pro Life Alapítvány, fotó: Istók Lajos
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. március 23., 13:54
0 hozzászólás. 

Zajlott az élet a Pro Life Alapítvány házatáján az utóbbi évben. A Norvég Alap által finanszírozott, Az önkéntesség színt hoz az életedbe című, egy éves projektjük a végéhez érkezik. Istók Lajos, az udvarhelyi székhelyű, de Felsőboldogfalván működő alapítvány elnöke elmondta, hogy a pályázaton keresztül 34642,41 euróhoz jutottak hozzá, amelynek kisebb százalékát az önkéntesképzésre, a többit pedig a foglalkozásokra költötték.

Az alapítvány fő tevékenysége a gyermekek rajzolni, festeni tanítása, de emellett a kreatív újrahasznosításra is nagy hangsúly fektetnek. Az alapítvány elnöke a borosüvegek újrafelhasználását említette példaként, amelyeket üvegvágóval vágtak ketté és a fél borosüvegekből mécses-tartókat, illetve vázákat készítettek.

Pro Life

A pályázati foglalkozásokon hátrányos helyzetű gyerekek tanulhattak Istók Emőke festőművésztől, és egy pszichológus is jelen volt, aki a gyerekek integrálódását segítette. A 40 fős gyerekcsapatot két csoportra osztották, hogy mind a foglalkozásokon, mind egy-egy Ivóban szervezett táborozáson jobban elférjenek, és többet lehessen velük foglalkozni. A boldogfalvi kis műhelyben, a kézműves foglalkozások során a gyerekek ajándéktárgyakat készítettek, amelyeket civil szervezeteken keresztül odaajándékoztak más hátrányos helyzetű gyerekeknek.

„A projekt az önkéntességről szólt, így felnőtt önkéntesekre is szükségünk volt a projekt lebonyolításához. Tizenkét önkéntest toboroztunk és kicsit nehezebb dolgunk volt ezen a téren, mint gondoltuk volna, mert a projekt megkövetelte, hogy szakszerű munkát végezzünk. Szerződést kellett kötnünk az önkéntesekkel, ki kellett képeznünk őket, majd a tananyagból le kellett vizsgáztatni őket. A nehézség akkor adódott, amikor mindenhol érdeklődtünk, de senki nem tudott tananyagot adni, amivel ki lehet képezni az önkénteseket, ezért fel kellett kérjek két szakembert, akik elkészítették a tananyagot és a vizsgaanyagot" –mesélte Istók Lajos.

Sajtotajekoztato

Megemlítette azt is, hogy a projektnek köszönhetően olyan eszközöket sikerült vásárolniuk, amelyeket a további tevékenységeik során használhatnak, például egy agyagozó korongot, ami 5300 lejbe került.

Természetesen Az önkéntesség színt hoz az életedbe elnevezésű projektjük után is tovább szervezik a kézműves foglalkozásokat csütörtökönként és péntekenként 17 órától, illetve szombaton 10 órától. Istók Lajos elmondta, bár sokszor pótszékeket is kell betenniük a foglalkozásokra, szívesen várják az érdeklődő gyerekek jelentkezését és összegzésként arra biztat minden civil szervezetet, hogy merjenek nagyobb projektekre pályázni, hiszen ezzel térségünk fejlődésében játszanak szerepet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."