Itthon » Civilek

Kimozdítanak a fotelből

Szaladók, bringások, edzők és túraszervezők gondoskodnak arról, hogy környezettudatosan töltsd a következő másfél hetet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Újra fény lehetsz az éjszakában a Night Ride biciklis felvonuláson. Fotó: archív
Újra fény lehetsz az éjszakában a Night Ride biciklis felvonuláson. Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. szeptember 15., 17:47
0 hozzászólás. 

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a mozgás- és természetkedvelőket a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, a helyi civil szervezetek, a Hargita megyei környezetvédők és civil akciócsoportok által megszervezett Mobilitás Hete szeptember 16. és 25. között.

A következő tíz napon gyerekek és felnőttek a szabadidős és környezetvédő programok sokaságából válogathatnak díjmentesen, a város különböző helyszínein.

Mobilitashete sajtaj

A rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése, illetve felhívni a figyelmet a gépi közlekedés okozta szennyezésre és a temérdek sportolási lehetőségre. A szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a részletes programot.

Egészségre nevelik a gyerekeket

A rendezvénysorozat már péntek reggel megkezdődik: a székelyudvarhelyi iskolákban elindul a tavaly is megszervezett Oszkár, a mászkáló kígyó című játék, amely egy országos program része. A vetélkedőbe benevezett tanintézetek diákjai a hónap végéig minél környezettudatosabban próbálnak eljutni az iskolába, hogy pluszpontokat gyűjtsenek.

floorballsulizetev2

Az általános iskolásokat pénteken délelőtt tíztől csoportosan vagy egyénileg várják a Septimia Szabadidőközpontban, ahol a legkülönfélébb sportágakkal, mozgásformákkal ismerkedhetnek, az edzőtermi gyakorlatoktól a lovaglásig, bowlingig és kajakozásig.

A szabadidőközpont Mozgásra Fel! nyílt napjai szombaton is zajlanak. A szervezők előadásokkal, nyereményjátékokkal várják a kicsiket és nagyokat. Tartanak önvédelmi oktatást, ingyenes állapotfelmérést, szakemberek nyújtanak eligazítást az egészséges étrend terén, és a sportbörzén a város sportegyesületeit (UEKE, Feel Good Sportegyesület, Szekler Teker, Blue Sky Siklóernyős Egyesület) is megismerheted. A részletes program itt megtalálható.

Szólj bele a forgalom alakításába!

Akik inkább a csendet és a természetet választanák, szeptember 18-án, vasárnap a Budvár-Csicser tanösvényen gyalogtúrázhatnak az Erdélyi Kárpát-Egyesület székelyudvarhelyi osztályával. Az érdeklődők a Lejtő utca tetején találkoznak reggel kilenckor, alkalmas öltözetben, vízzel-szendviccsel feltarisznyálva.

A polgármesteri hivatal hétfőn délután hat órára lakossági fórumra hív minden érdeklődőt, hogy megvitathassák Székelyudvarhely Mobilitási Tervét, amely magába foglalja az autós, kerékpáros és tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztését a következő évekre, évtizedekre.

bicikliutak2

Mindenkit érint a közlekedés kérdése, ezért mindenkinek joga van hozzászólni, javaslatot tenni a fejlesztési tervvel kapcsolatban – fejtette ki Jakab Attila önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón.

Kedden igazán megéri majd biciklivel közlekedni: az Udvarhelyi Fiatal Fórum önkéntesei a város három forgalmas pontján meleg kávéval és friss péksüteménnyel vendégelik meg azokat, akik két kerékre váltanak.

A Kossuth Lajos utcában, a városi park bejáratánál, illetve a Márton Áron téren az ízletes harapnivaló mellett értékes tanácsokat is kaphatnak a bringások a járművük állapotáról, a helyi rendőrség szakembereitől.

Reflektorfényben a láthatóság

Szeptember 21-én, szerdán a Szekler Teker kerékpáros egyesület napköziseknek tart játékos bringásoktatást a városi sétatéren, csütörtökön pedig a gyakorlottabb bicikliseket várják éjszakai bringázásra.

A másodszor megtartandó Night Ride éjszakai biciklis felvonulás a Városháza téren kezdődik meg este nyolc órakor, a megmozdulás révén a szervezők a láthatósági eszközök használatára hívják fel a figyelmet. A rendezvényre 14 év fölöttiek regisztrálhatnak Szekler Teker honlapján.

Videó: Kakasy Botond

Az interneten bejelentkezett résztvevőknek a szervezők több mint 500 ajandékot osztanak ki, többek közt egy Cross S-Cort 29-es, 1500 lej értékű kerékpár is gazdára talál, a polgármesteri hivatal jóvoltából. A szervezők külön díjazzák a legszebben „felfényezett" bringákat.

Csütörtökön egész nap ingyen lehet autóbuszozni, és az elektromos autót is ki lehet próbálni a Városháza téren.

Környezetszépítés és tömeges szaladás

Off-programnak számít, de mégis az eseményhez kapcsolódik a szeptember 24-ei, szombati városrész- és folyómeder-takarítás, amely a Let's do it! Romania országos program része. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség akciójára a székelyudvarhelyi lakószövetségeknél vagy a program honlapján lehet csatlakozni. Az önkéntesek reggel nyolc órakor látnak hozzá a nagytakarításhoz.

Az aktív időszakot a Feel Good Sportegyesület X. Tihadár emlékfutása zárja szeptember 25-én, vasárnap. A tömegfutás délelőtt tíz órakor rajtol a Jézus-kápolnától, ugyanitt lehet regisztrálni a rendezvény előtt. A szervezők idén családi futamot is rendeznek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."