Itthon » Oktatás

Kígyó mászkál a városban

A gyerekek arra biztatják Oszkárt, hogy lehetőleg gyalog, biciklivel, vagy rollerrel közlekedjen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Kígyóznak az előkészítősök fotó: Pál Edit Éva
Kígyóznak az előkészítősök fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. szeptember 22., 08:58
3 hozzászólás. 

Szeptember 16-án elkezdődött a Mobilitás Hete Székelyudvarhelyen. A Bethlen Gábor Általános Iskola előkészítő osztályosai hétfőn 12 órakor azzal kapcsolódtak az eseménysorozatba, hogy felragasztottak néhány lehúzós képet az iskola udvarán tekergő Oszkár nevű kígyóra.

Szeptember 21-től két héten át a város három iskolájának 14 elemi osztálya vesz részt a kígyó sétáltatásában. Az iskolában vagy annak udvarán kifüggesztett bannerre minden iskolai nap felragasztanak egy kör alakú lehúzóst. Az öntapadós matricán pöttyökkel jelölik be a gyerekek, hogy aznap mivel mentek iskolába. Akik gyalog, azok kék pontot ragasztanak, akik biciklivel, sárgát, és akik többen használtak egy autót, piros pöttyöt ragaszthatnak a kígyóra.

kigyo oszkar mobilitás hete bethlen gábor általános iskola

 18 európai, köztük 14 romániai város 71 iskolájában több száz osztály mászkáltatja a kígyót, amely a környezettudatos nevelésre, a fenntartható közlekedésre biztatja a gyerekeket. Az ötlet egy belga, még Udvarhelynél is kisebb településről indult európai útjára – mondta a gyerekeknek Puskás Emese, székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fejlesztési igazgatóságának munkatársa. A városháza munkatársa érthetően, kedvesen elmagyarázta a gyerekeknek a Bethlen Gábor Általános Iskola udvarán tartott sajtótájékoztatón, hogy mi a mobilitás hete, illetve a fenntartható közlekedés és miért van kígyó a kerítésükön.

Tavaly is részt vettek ebben a pályázatban, amely tulajdonképpen egy fejlesztő, nevelő játék, és azt tapasztalták, hogy jó hatással van a gyerekekre, hasznos a környezettudatos gondolkodásmód kialakításában, ezért neveztek be idén is, számolt be az iskolák motivációjáról Lukács Barna, a Bethlen Gábor Általános Iskola igazgatója. Az Orbán Balázs és Móra Ferenc Általános Iskolák tanítói részéről is hasonló volt a visszajelzés, mondták az intézmények vezetői. Sőt egy tanító néni elmesélte, egy szülőtől hallotta vissza, hogy a gyereke reggel kérte, tegyék ki őt az autóból, hogy gyalog mehessen iskolába, vagy ha nem, akkor a testvérét is vigyék, hadd üljenek többen az autóban.

 oszkár kígyó bethlen gábor általános iskola

A pályázat nyereménye nem anyagi jellegű, olyan dolgokat nyernek vele a gyerekek a fő célon túl, mint egy-egy séta a parkban, vagy mesélés a tanórán – mondta a projekt udvarhelyi koordinátora.

Székelyudvarhely a Romániai Energiavárosok Egyesületének alapító tagjaként vesz részt a projektben. Az iskolák elért eredményeit a gyerekek, tanítók és szülők a www.trafficsnakegame.eu/romania honlapcímen követhetik nyomon.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ando
2015-09-22 11:02:09
agymosás
avatar
PIVSZU
2015-09-22 11:18:55
re:
avatar
ando
agymosás


Neked olyan mosnivalód szerencsére nincs-rövid,sommás,felületes egyszavas itéleted annyit is ér...semmit!
avatar
makro polo
2015-09-22 13:48:55
Ez a kreténség csúcsra járatása. Szívemből szóltál ando koma.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."