Itthon » Intézmények

Nincs már szabálytalan szeméttelep

Bezártak minden nem EU-konform szemétlerakót a megyében, de az újrahasznosított hulladék aránya még alacsony.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

vasarhelyiszemet
Fotó:illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2017. február 22., 16:30
0 hozzászólás. 

Hargita megyében időben felszámoltak minden nem EU-konform hulladéktárolót és ökologizálták is ezeket. Ezzel kapcsolatban nem jeleztek semmilyen problémát – nyilatkozta Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője.

Domokos László szerint 2008 után a városi környezetben lévő nem EU-konform hulladéktárolókat fokozatosan bezárták, az Európai Unióval kialkudott határidők szerint. A szentegyházi, a tusnádfürdői, a balánbányai és a borszéki tárolókat 2009-ben, a maroshévízi, csíkszeredai és gyergyószentmiklósi tárolókat pedig 2012-ben zárták be.

A vidéken található szeméttárolókkal kapcsolatban Domokos László elmondta, az önkormányzatok betartották a 2009. július 16-ai határidőt és felfüggesztették a hulladék tárolását és ökologizálták a tárolók környezetét is.

Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszerének megvalósítása során a bezárt hulladéktárolók tartalmát áthelyezték a megyeszékhely hidroszigetelt tárolójába, amelyet befejeztek és meg is nyitottak már.

A szelektálás még nem megy

Ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti, Hargita megyében 2016-ban 6 -7 százalékos arányról beszél a szakember, ami az országos átlag fölött van.

Az ügynökség vezetője szerint ahhoz, hogy Románia 2020-ra elérje az 50%-os újrahasznosítási arányt, elsősorban a lakosság körében kellene tudatosítani ennek fontosságát.

Az embereknek nem szemétként, hanem erőforrásként kellene a hulladékra tekinteniük és megérteniük azt, hogy a szelektív gyűjtés során csökken a hulladék mennyisége és ezáltal a szennyezés, és energiát spórolhatunk – véli Domokos.

Múlt héten eljárást indított az Európai Bíróságon Románia ellen az Európai Bizottság (EB) amiatt, hogy a hatóságoknak nem sikerült bezárniuk 68 nem EU-konform városi szeméttelepet, amelyek károsíthatják a lakosság egészségét és a környezetet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."