Itthon » Intézmények

Nagy változások az ötödikben

Új tanterv szerint folytatják a tanulást az ötödikesek, a román idegennyelv lesz, tornából is tankönyvet kapnak. A tanároknak is kihívás lesz a tanévkezdés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

otodik
Tornából is lesz tankönyv. Fotó: illusztráció/ziarulunirea.ro
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. augusztus 17., 09:47
0 hozzászólás. 

A várva várt román nyelv és irodalom tankönyv a kisebbségi osztályok számára szerencsére elkészült már, de úgy tűnik, több tantárgyból nem lesz zökkenőmentes az átállás.

Az év elején kidolgozott 5-8 osztályos kerettanterv hozzáférhetőbb, modernebb és szellősebb tananyagot ígér a diákoknak, a hangsúlyt a kompetenciák fejlesztésére fektetik. A magyar tannyelvű iskolák diákjai számára azonban a leglényegesebb változás, hogy bevezetik a román nyelv differenciált oktatását a szeptemberben induló ötödik osztályosok számára.

A vizsgát is ehhez igazítják

Ez azt jelenti, hogy azok a diákok, akik eddig 1-4 osztályban idegen nyelvként tanulták a románt, ugyanígy folytathatják a felsőbb tagozaton is. Az újítást fokozatosan vezetik be általuk, jövőtől a hatodik, majd azután a hetedik, három év múlva a nyolcadik osztályokba is.

A képességvizsga tételeit pedig a speciális tantervhez igazítják majd, így négy év múlva kerülhet először sor arra, hogy a nyolcadikosok differenciált tételekből vizsgázhatnak. Az így vizsgázó nyolcadikosok lesznek továbbá majd azok az első diákok, akik szintén differenciált tételeket kapnak az érettségin.

A magyar anyanyelvű diákok számára készített román tanterv mellett új módszertant dolgoztak ki az idegen nyelvek, matematika, fizika, kémia, biológia, történelem, földrajz, vallás, informatika, művészetek, a kisebbségek történelme, illetve a magyar nyelv és irodalom tantárgyak esetében is az 5-8 osztályosok számára.

Még nincs mindenből tankönyv

Sipos István, a Hargita megyei tanfelügyelőség illetékese elmondta, az új tanterv szerinti tankönyvek közül még csak néhányat hagytak jóvá, jelen pillanatban magyar nyelv és irodalom, román nyelv és irodalom, illetve római katolikus vallás tankönyvek vannak készen, ezek kerülhetnek az iskolások padjaira tanévkezdéskor. A tankönyvek elektronikus változata itt megtekinthető.

Sipos elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy a többi tankönyv esetében még tart a licit, vagy valamelyik kiadó fellebbezése késlelteti a minisztériumi döntést velük kapcsolatban, de reméli, hogy november végig minden tantárgyból lesz megfelelő tankönyvük az iskolásoknak. Hozzátette azonban, hogy még sok kérdés megválaszolatlan, például az is, hogy mikor lesz magyar fordítása azoknak a tankönyveknek, amelyek eredetileg román nyelven íródtak, és ezek mikor juthatnak el a diákokhoz, tekintve, hogy egy összetett folyamaton kell keresztülmenniük.

Könnyebb, de mégsem

A most ötödik osztályt kezdő diákok azok, akik kísérleti nyuszikként „végigszenvedték" a tantervmódosítást, az új program szerint haladtak évről évre az 1-4 osztályban, rendszerint nem volt kellő időben aktualizált tankönyvük, és lehet, hogy ezután sem lesz – tette hozzá még Sipos István.

Az oktatásügyi minisztérium a nyár elején felkérte a tanfelügyelőségeket, hogy alakítsanak munkacsoportokat, amelyek véleményezik a 6-8 osztályok számára előkészített új tantervet. Ha ez a folyamat elhúzódik, és kritikák alapján módosítják a tantervet, akkor ismét előfordulhat, hogy a megfelelő tankönyvek kidolgozása késni fog. Ez egy hosszú folyamat, de örvendetes, hogy elindult a változás – fogalmazott a szakember.

A testneveléstankönyv létezik

A testnevelés és osztályfőnöki órákra előkészített tankönyvek nagy felháborodást váltottak ki különböző fórumokon a szülőkből, a sajtóban ellentmondásos információk is megjelentek velük kapcsolatban.

Liviu Pop oktatási miniszter a témában azt nyilatkozta, az ötödik osztályban idéntől bevezetendő testnevelés tankönyvet „a román akadémia és az egyetemi szakoktatók javaslatai alapján állították össze és ez nem jelenti azt, hogy a gyerekek nem mozogni fognak testnevelés órán." Szerinte a legtöbb európai országban használnak hasonló tankönyveket, Franciaországban már az elsősöknek is van.

A minisztérium weboldalán azonban még csak a román változat érhető el, egyelőre nem tudni, mikor készül el a tornatankönyv magyar változata.

Új tantárgyak is lesznek

Bár az új tanterv bevezetésével kevesebb tananyagot is ígértek a szakemberek, szeptembertől mégis két tantárggyal többet kell belezsúfolni az órarendbe már az ötödik osztályban.

Az egyik a korábban csak informatika óraként emlegetett információs és kommunikáció technológia nevű tantárgy, amely eddig csak opcionális volt, mostantól heti egy alkalommal kötelező lesz az 5-8 osztályokban.

Emellett bevezetnek egy társadalmi nevelés órát is, amelyben évfolyamokra lebontva más és más tematikát dolgoznak majd fel. A cikluskezdő ötödikeseknek kritikus gondolkodást és gyermekjogvédelmet oktatnak ezen az órán, a következő tanévben interkulturális neveléssel folytatják, hetedik osztályban demokratikus polgári, majd nyolcadikban gazdasági nevelést fognak kapni heti egy órában.

Először a tanárokat kellene oktatni

Hogy ki fogja ezeket az új tantárgyakat tanítani, az még kérdés, egyelőre a történelemtanárok állnak a legközelebb a témához, de számukra is szükséges valamilyen eligazítás, továbbképző – vélekedett Sipos István tanfelügyelő.

Elmondta azt is, a minisztérium ígéretet tett arra, hogy képzéseket biztosít a pedagógusoknak, amelyek segítenek az új tantervhez igazodni, de ezek időpontjáról még nincs információjuk. Szerinte az új tanterv és a tankönyvek kidolgozása után ez a legégetőbb probléma, hiszen többéves oktatási gyakorlatokat kell megváltoztatni, új szemléletmódot bevezetni.

Mentalitásváltásra a szülők és a gyerekeik részéről is szükség van, le kell cserélni az „úgysem tudom megtanulni" attitűdöt, főleg a románnal kapcsolatban– véli a tanfelügyelő.

Emellett az iskolák felszereltségének is megfelelőnek kell lennie, hogy a modernizált oktatási programot a gyakorlatban is jól lehessen használni. Hargita megyében vannak nagyon jól felszerelt iskolák, de szegényebb intézmények is – mondta. A kisebb településeken gondot okoz a számítógépek beszerzése, nincs projektor, óriási beruházás egy informatikai terem létrehozása, pedig anélkül nehezen megoldható a kötelező számítástechnikai órák megtartása.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."