Itthon » Közélet

Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Adócsökkentés, kulturális stratégia, sporttermek és a Bethlen negyed átrendezése – huszonkét napirendi pontról döntött volna az önkormányzat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsul18aug01
Augusztusi tanécsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. augusztus 30., 06:58
0 hozzászólás. 

Kellemes nyárvégi hangulat van, finom kávéillat leng a városháza folyósóin.

8: 57 A hét szóviccével indítja Ványolós tanár úr, – khm, szinte tanács urat írtunk – a tanácsülésre való felkészülést. Orbán Árpád alpolgármester előzékenyen széket hozat a sajtónak, hármat. Mire Ványolós úr hozzászól: Sepsiszék, Orbaiszék...  Ezután javasolja, hogy ne lehessen jelen több sajtós, mint ahány tanácsos. Sziporkázik ma a képviselő.

Elég sok önkormányzati képviselő hiányzik. A városháza munkatársai számolgatják, hogy nincs meg a kétharmad.

Hajdó Csaba, Orbán Balázs és Mike Levente például hiányzik, de úgy tűnik, elég sok koalíciós távol marad, Bíró Edith néni se jött, és Hajdó Jolán sem Lőrincz Edit viszont megérkezett. Az RMDSZ részéről ketten hiányoznak, Lőrincz Zsuzsa és Derzsi László, így összesen 12-en vannak jelen.

9:02 Péter Balázs vezeti az ülést, 12 tanácsossal az önkormányzat határozatképes, huszonkét napirendi pont van. Elfogadják az előző tanácsülések, rendesek és rendkívüliek jegyzőkönyvét.

9:04 Gálfi Árpád mindenkit köszönt és köszönetét fejezi ki az egyházaknak és a támogatóknak, az intézményeknek és alintézményeknek, fellépőknek, mindenkinek, aki közreműködött a Szent István napi ünnepségen. "Egy igazi közösségi ünnepet sikerült megülnünk együtt és közösen". Két rendkívüli tanácsülést is tartottak - nyáron is működnek a dolgok a város érdekében, hangsúlyozza a polgármester. A kilences határozatot, mely az Orbán Balázs iskola sporttermének június 8-án frissített gazdasági és műszaki mutatóinak jóváhagyásáról szól, visszavonta.

tanacsul18aug06

9:07 A polgármester röviden vázolja a főbb napirendi pontokat, a csereháti szociális lakásokra jogosultak listája, a Kisköved utcai tér felújításának műszaki-gazdasági mutatóinak kiegészítése, támogatás elfogadása a város javára – ezek mind szóba kerülnek ma. Az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház összesen 70 ezer lejes támogatást nyert, ezt is bele kell foglalni a városi költségvetésbe.

9:09 A pénzügyi osztály képviselőjére várnak, hogy a zárszámadást ismertesse a tanácsosoknak. Vass Szabolcs elmondja, a második negyedévi zárszámadást három mellékletben mutatják be, a fontosabb költségvetési számokat tartalmazza. A jogi és gazdasági szakbizottság nem támogatta a tervezetet, az urbanisztikai és szociális igen.

Az RMDSZ tartózkodik a szavazáson, a koalíciósok hat szavazata nem elég, hogy átmenjen a tervezet. 

9:12 Az Amigo and Intercost vállalat az Udvarhely Napokat és a város Budavári Könyvünnepen való népszerűsítését (díszvendégek leszünk) támogatta 25 ezer lejjel. A május 22-én megkötött szponzorációs szerződést még csak most tűzték napirendre, ezt kifogásolja Benedek Árpád Csaba, a törvény szerint a legközelebbi tanácsülésen, tehát maximum egy hónapon belül kellett volna. Be kell tartani a törvényt – érvel Benedek, és hozzáteszi: az RMDSZ ezért tartózkodik. Péter Balázs azt mondja, most érkezik a pénz, most fogadjuk el, az RMDSZ ezek szerint nem szeretné, hogy a város 25 ezer lejjel gazdagodjon. Csak azt szeretnénk, hogy a törvényt tartsuk be - erősködik Benedek, mire Péter gyorsan megköszöni a hozzászólást.

Ugyanannyi RMDSZ-es és koalíciós van jelen, az RMDSZ-es tanácsosok élnek is a lehetőséggel, hogy van súlya a szavazatuknak, a tervezet nem ment át.

9:15 A költségvetést gond nélkül módosítják, a fenti 25 ezer lej, a Harviz Rt. városnak fizetett bére, valamint a Bányai iskola tavaly elköltött összegei érkeztek be, a színház 14.200, a táncműhely 55 ezer lejes pályázatát foglalták még bele a büdzsébe.

A következő, negyedik napirendi pont szerint 29 személy nyújtott be kérelmet, hogy 50%-os adókedvezményt kaphasson. 24 személynek hagyták ezt jóvá. A törvény szerint ez megengedhető azon magánszemélyek esetében, akiknek havi jövedelme alacsonyabb az országos bruttó minimálbérénél, vagy kizárólag a 2017. évi munkanélküli-ellátásból és/ vagy szociális segélyre jogosító nyugdíjból áll. Az adókedvezmény összege 2227 lej összesen, a tervezet átment. Megtudjuk, elég sok bürokráciával jár a dolog: igazoló akták kellenek, szociális ankét készül stb.

9:19 Az ötödik napirendi pont két illeték létrehozásáról szól. A TourInfo honlapján hirdethetik magukat a turisztikai szolgáltatók, 300 lej évente a hirdetés összege, a jövedelmet a honlap fenntartására fordítják. Ezen kívül patkó alakú hűtőmágneseket is forgamaznának a város patkó alakú főterének népszerűsítésére, darabját 3 lejért.

Arros Orsolya szól hozzá, hogy jelenleg is vannak fenn szálláshelyek, éttermek, ők is kell-e fizessenek, illetve mi alapján kerülnek fel a vendéglátósok a honlapra, és milyen sorrendben. Úgy tűnik, valami huncutság van ezzel, nem minden szabályszerű az eljárásban, de kimagyarázzák, és gyorsan megszavazzák.

tanacsul18aug02

9:20 A 2018-2025 közötti időszakra vonatkozó Kulturális Fejlesztési Stratégia jóváhagyásáról szólnak a következő percek. Széles körű konzultáció előzte meg, büszke arra hogy elkészült – fejtegeti Orbán Árpád. Egy csomó szavazatmágnes szót mond: székely hagyományok, nyitott, családbarát, kreativitás, sokszínűség, jövőbemutató stb. A tanácsosoknak kérdése nincs. A kulturális stratégiát nemrég háromszéki szakemberekkel készíttette el a városháza, itt böngészhető. Elfogadták a költségvetést.

9:25 A 2017/158-as helyi tanácshatározat hatályon kívül helyezéséről döntenének a hetedik napirendi pontban, de nem fognak. A prefektúra belekötött, de nem akarnak szavazni erről. Benedek Árpád Csaba: tudjuk támogatni azt a kezdeményezését a koalíciónak, hogy visszautasítsa a prefektus kérését, ehhez szükséges, hogy a határozattervezetek megfelelően legyenek előkészítve, azaz formaságokba ne lehessen belekötni. Péter Balázs: rendben ezt a napirendet LEtárgyaltuk, azaz leveszik napirendről a 7-es határozatot. A kérdéses határozattervezet egyébként Székelyudvarhely Megyei Jogú Város csatlakozásáról szól az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségéhez, illetve a kapcsolódó költségek jóváhagyásáról.

9:30 A következő tervezetben egy korábbi határozatot kell kiegészíteni, 2017/291-est, amely a Kisköved utca és a Győzelem utca kereszteződésénél kialakítandó zöld övezetről szólt.

A Bethlen Gábor Általános Iskola sporttermének megépítése elnevezésű, 2,5 millió lej értékű beruházásról van szó. Átmegy, ahogy az Orbán Balázs iskola sportteremépítésének műszaki és gazdasági mutatóinak frissítése is - itt formai változás van az előző tanácsülésen elfogadott határozathoz képest.

A múlt havi tanácsülésen hozott 172-es határozatot is módosítani kell. Egy 2684 négyzetméteres terület koncesszióba adásáról van szó, amit licitre bocsátanak, az elbírálási bizottság összetételét módosítják, mivel az egyik tag már nem dolgozik a városházán, Németi Zoltánt kicserélik Puskás Endrére.

A következő három napirendi pontról nem tudnak tárgyalni, mert kétharmados többség kellene az elfogadásukhoz, egy 9 négyzetméteres Cekend bejáratban található lakás kiutalásáról, a város fájának értékesítéséről, az árverési alapárakról szólnak. Így rögtön ugrunk a legeltetésről szóló határozattervezetre.

tanacsul18aug09

9:40 Ez szabályozza az állattartó gazdák legeltetési jogait és kötelességeit. Sándor Alpár, a mezőgazdasági iroda igazgatója sorolja ezeket a gazdák és városlakók panaszaira vonatkozó módosításokat. A legfontosabbak a jogtalan legeltetések a város területén, az esztenák körüli kutyák és más házi állatok szabadon engedése közterületen. A határozat előírja, legeltetés csak szervezett keretek között történhet, május 1-ig kell bérleti szerződéseket kötni, a legeltetési szezon tehenek esetében május 1 - november 1. között, juhok, kecskék esetében pedig április 24 - november 25. között van.

Október 1. előtt a legelőt elhagyni tilos, kivéve, ha szárazság miatt nincs táplálék az adott területen. Az állattartó gazdák kötelesek biztosítani a legelő optimális használatát, az állatlétszám változásait jelezniük kell, nem adhatják bérbe az általuk bérbe vett területet. Írásos beleegyezés nélkül jogi személyek területein a legeltetés jogtalan és büntethető. Más állatok tartása az esztena mellett csak elkerített területen lehetséges. A pásztorok kötelesek a legeltetést úgy szervezni, hogy a kutyák ne veszélyeztessék a turisták, városlakók biztonságát.

Egy törvény szerint ajánlott június 15-szeptember 15. között legeltetni, a vadászati törvény szerint december 6. és április 24. között tilos legeltetni, kivéve, ha a gazda saját területén legelteti saját állatait.

9:42 A szakbizottságok nem véleményezték pozitívan a tervezetet, ennek ellenére 11 tanácsos mellette szavaz, egy tartózkodik.

Gyorsan megbízzák a Mihály Blanka Ügyvédi Irodát egy jogi képviselettel, ami arról szól, hogy egy 2009-es számvevőszéki határozat megállapította, 690 ezer lejes összeggel károsították meg a várost. Már kértek újratárgyalást, most első fokon elvesztette a pert a város.

A szociális lakásokra 136 iratcsomót adtak le, elbírálás után 131 személy került fel a listára, amelyet a tanács elfogad.

Ezután egy lakáscserét hagynak jóvá Sipos Kata, Kiss Gergely utca 31/3. szám alatti és Kelemen Mária Magdalena, Kis Gergely utca 27/12. szám alatti lakos között.

9:47 Péter Balázs egy szuszra felolvassa a következő napirendi pontot. Megürült egy állás, és ezt így fogalmazták meg a határozattervezetben: "Határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város helyi önkormányzata állandó munkaapparátusa keretén belül található, pályakezdő szakmai fokozatú, szerződéses köztisztviselői állás megüresedési körülményeinek megállapításáról, valamint az állás betöltése céljából szervezendő versenyvizsga megszervezésének jóváhagyásáról". Péter Balázs nem állja meg nevetés nélkül a körülményes megfogalmazást. Röviden összefoglalja: ha jól értettem, Ambrus Levente kolléga itt hagyott minket.

tanacsul18aug04

9:48 Egy oktatási progam folytatásáról döntenek. 2018. szeptember 1–szeptember 30. közötti időszakban szervezendő társadalmi-kulturális-oktatási tevékenységprogram jóváhagyásáról van szó, Péter Balázs javasolja az IT cégek által szervezett esemény megszavazását, amelynek során középiskolás diákokkal készíttetnének applikációkat, egy jó programról van szó szerinte, az RMDSZ azonban tartózkodik, és nem megy át.

9:50 Utolsóként az ETTU CUP MEN sporttevékenység társfinanszírozására szánt költségvetés jóváhagyásáról tárgyalnak. Ez nagyon röviden: asztalitenisz. Udvarhelyen lesz egy rangos mérkőzés, ennek a megszervezését támogatják a tanácsosok.

Még egy óra sem telt el, már a különféléknél tartunk. Berde Zoltán, Arros Orsolya, Lőrincz Edit, Benedek Árpád Csaba is jelzi, hogy van mondanivalója.

9:57 Berde a játszóterekre kérdez rá. A Mikulás sem fogja elhozni? Idén két játszótér felújítása volt beígérve, még el sincs kezdve a munka, a tavalyiból is egyet idén adtak át. A belvárosi református templom megvilágítása továbbra sem oldódott meg, két lámpát kivettek a polgármesteri hivatal munkatársai.

Sinka Arnold: a vár körüli területek felértékelése milyen stádiumban van? Már két hónapja kérdezte ezt, írásban is, válasz azóta sincs - mondja. Szintén válaszra vár a Homoródremete felé vezető út felmérésének állapotáról.

Sinka arra is felhívja a figyelmet, hogy érdeklődik egy cég, amely román és idegen nyelvű turistákat hozna a városba, de nincsenek turisztikai információs anyagok a városról román, angol és német nyelven. Arra kéri a hivatalt, hogy szenteljen időt és pénz a magyar nyelvű anyagok lefordítására.

Tudomásunk szerint az előző városvezetésnek volt egy átfogó román nyelvű turisztikai programja EU-s támogatásból, a szóróanyagokból mi is kaptunk: román nyelvű naptára, plakátjai voltak a városnak, az egyik valahol a világ végén, egy zsákutca végében, sőt talán az üzletek kirakataiba helyezett képernyőkön is ez ment néhány éve. Szóval az is lehet, hogy vannak anyagok, csak nem nyilvánosak, elfelejtődtek.

Sinka kéri, hogy fordítsák le a Vofkori György és László könyveit idegen nyelvekre.

tanacsul18aug11

Arros Orsolya Derzsi László helyett beszél a korábban kezdeményezett ösztöndíjprogrammal kapcsolatban. Nem került napirendre, ez a probléma.

Lőrincz Edit a Malom utcai híd felújítási munkálataira kérdez rá, megígérték, hogy augusztusban megtörténik. Javítások ugyan történtek rajta, de még mindig nagyon rossz állapotban van. A Homoród utcai hídról is érdeklődnek a lakók – mondja.

Benedek Árpád Csaba szerint a közterületekre illegálisan épített ingatlanokkal foglalkozó bizottság már nem dolgozik, holott 2016-ban még nagyobb bevetésekre készültek. Ennek egyébként Gálfi Árpád is tagja volt. Benedek szerint azóta csak gyarapodtak az illegális építmények. A szejkei mofettára is rákérdez, 2015-ben megszerzett engedély az altalajkincsek hivatalától hamarosan lejár, szeretné tudni, mik az eredmények.

10.00 Gálfi elkezd válaszolni a feltett kérdésekre, sorban. A játszóterek munkálataira felszólító utasítást ma reggel írta alá, sínen van az ügy - mondja Berde Zoltánnak. A református templom megvilágítása a műszaki osztállyal egyeztetve szintén megoldható.

Kioktatja Sinkát, hogy inkább meg kellene kérdeznie, miben segíthet, nem pedig kritizáljon, ő ezt a hozzáállást értékelné.

Folyamatban van a vár körüli épületek megvásárlásának előkészítése, zajlanak a lakókkal való egyeztetések, a felmérések. Erre Sinka írásban kéri a választ, a többire elegendő szóban is, jegyzi meg. A homoródremetei úttal nincs teljesen tisztában, az út egy része a városhoz, a másik Homoródszentmártonhoz tartozik, megígéri, hogy utánanéz, hogy állnak a dolgok.

Kétszer volt licit kiírva a volt Siculus bár felületének kiadására művészkávézó céljából, de nem volt olyan jelentkező, aki a feltételeknek megfeleljen. Orbán Árpád szerint nem kellene már többször kiírni a licitet, hanem az épületben működő intézményekkel közösen kellene felhasználni a felületet.

tanacsul18aug03

Gálfi szerint vannak turisztikai anyagok idegen nyelveken, amúgy a meglátás jó, és foglalkozni fognak vele. Sinka újra megemlíti, a Gidó Csaba történész által írt egy oldalon kívül nem talált semmit.

Arros Orsolyának Orbán Árpád válaszol. Nem kérdés, hogy az ösztöndíjprogramot szeretnénk támogatni, de meg kell találni a jogilag helyes formát. Szeptemberben napirendre tűzik. Nem ösztöndíjak lesznek, és nem kérnek akkora dokumentációt a jelentkezőktől, hogy ne tudják pár nap alatt összeállítani.

Fülöp-Székely István, a műszaki osztály vezetője a Malom utcai híddal kapcsolatban szólal meg, szerinte nagyjából rendben van. Az esős nyár miatt csúsztak a munkálatok, de megvan már a cég, aki felújítja a hidat, csak kis cég, munkái vannak, és még nem tud jönni, hogy dolgozzon. Szeptember végén kerülhet erre sor. Az egész utcát fel akarják újítani egyébként, az E-On alkalmazottai végzik, ezután lehet az aszfaltozást végrehajtani. Ez a város sok utcáját érinteni fogja.

A Homoród utcai hídra még várni kell, a vízügyi hatósággal a lakók is megtapasztalhatták, hogy nehezen megy a kommunikáció.

Gálfi kiegészíti: nem csak foglalkozunk,  haem határozottan foglalkozunk a Homoród utcai híd ügyével.

Az urbanisztikai osztály minden nap kijár ellenőrizni az építkezéseket, ettől függetlenül újra felállítják a korábbi bizottságot, amelyik az illegális építkezésekkel foglalkozik – mondja Benedeknek.

10:15 A Szejkei mofetta kapcsán: jó irányban haladunk, már vannak eredmények, esetleg be fogjuk hívni a céget, hogy számoljon be. Az eredmények nem nyilvánosak, még nem vertük nagy dobra. Benedek közbeszól: számunkra az kellene, hogy legyen. Hozzáteszi, volt egy olyan lehetőség, ha két év után az eredmények megfelelőek, akkor a harmadik év lehet próbaév. 2018 márciusában, amikor lejárt a két év, lehetett volna kérni a próbaidőszak elindítását. Miért nem figyelmeztetett akkor kolléga úr? – kérdi Péter Balázs. Benedek azt mondja, már tavaly decemberben említette.

Orbán Árpád szerint a szakma azt mondja, talán át kellene építeni a mofetta épületét. Az eredmények mindenképpen nagyon biztatóak. Olyan forrást kellene bevonni, amely a Szejkén a wellnes központot megfelelően tudná működtetni. Egy rosszul megépített épületet működtetni a város részéről nem érdemes. Benedek érdekeket említ, Péter Balázs nem hiszi, hogy érdekkülönbségről lenne szó. Lőrincz Editet javasolja ülésvezetőnek, Benedek Arros Orsolyát, Arrost megszavazták. Nem kérdezted, elvállalja-e? – viccel valaki. Benedek: megszavazta magát. Végül Ványolós tanár úr poénjai zárják le a tanácsülést.

tanacsul18aug08

A szabadságolások miatt a 22-ből 6 határozat nem ment át, az első kettő, a három kétharmados és az utolsó előtti tanácshatározat. Péter Balázs morcos, hogy a kollégák nem jöttek el, tudták, hogy hó végén van a tanácsülés, Orbán Árpád sem vidám ettől a helyzettől.

10:23 Köszönjük a figyelmet, közvetítésünk véget ért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."