Itthon » Közélet

Fúzióval építene új egységet az EMNP

A Néppárt elnöke új egységet hirdetett, amihez szerintük az MPP-vel való egyesülésen át vezet az út. És az önkormányzat is jó dolog.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

EMNP
Fotók: André Krisztina
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. július 26., 07:38
5 hozzászólás. 

A Hiszünk Erdélyben szlogenjüket választották tusványosi előadásuk címéül az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői, név szerint Toró T. Tibor pártelnök, illetve Papp Előd és Zatykó Gyula alelnökök. Annyira hisznek, hogy éppen tizenhétszer hangzott el a hinni szó valamilyen formája a röpke másfélórás beszélgetés alatt.

Hinni most éppen nemcsak Erdélyben, de egy új egységben is hisznek, amit Toró szeretne fúzióval erősíteni, vagyis elképzeléseik szerint

összeolvadnának az MPP-vel.

Erre a pártelnök szerint van is törvényes keret, és így újra kétpólusú lehetne az erdélyi magyar politika, megszüntetve a sokszor megkérdőjelezett és soknak tartott hárompárti berendezkedést. Itt Zatykó Gyula azért sietett hozzátenni, hogy a szórványban sok helyen az EMNP már most második pólus, hiszen az MPP gyakorlatilag nem is létezik.

EMNP

Néhány számadatot is hallhattunk indoklásként: Toró felhozta, hogy az önkormányzati választásokon az EMNP és az MPP együtt az erdélyi magyar szavazatok 20 százalékát kapta, amit már nem lehet a (tárgyaló)asztalról lesöpörni.

Az önkormányzatokra egyébként láthatóan nagy hangsúlyt fektet a párt, hiszen két nyertes polgármesterük segítségével az általuk vezetett településekből mintafalukat építenének Papp Előd szerint. És amúgy 2016-ra gyúrnak, addigra megszüntetnék

legnagyobb hibájukat, a kompetencia-deficitet.

A szép, idegen nyelvű kifejezést úgy magyarázták, hogy bár jó jelöltjeik voltak, a párt nem volt egészen felkészülve a választásra, nem tudták átvinni a köztudatba a jelölteket, akik egyébként maguk is önkormányzati képzésre szorulnak, ám ennek megteremtik a feltételeit. Elhangzott az EMNP krédója is: Zatykó szerint nem pénzért, hanem hittel cselekszenek.

EMNP

Ugyanakkor néhány olyan konkrét eset, mint Torockó, vagy éppen Székelyudvarhely bemutatásával egyértelművé vált, az EMNP egyik legnagyobb érdeme, hogy bestresszelte a politikát, felrázta a szavazókat és a pártokat is.

Sok olyan helyen, ahol már kényelmesen üldögélt egy-egy RMDSZ-es városvezető, az új párt arra késztette a riválisait, hogy minden létező praktikát bevessenek. Bár legtöbbször fölényesen nyertek, az Toróék számára is nyilvánvaló, hogy ezzel sok korábban, az urnáktól távolmaradó személyt ismét megszólítottak, és elmentek szavazni. Ez pedig nem kis dolog.

Aztán volt egy kis sírás-rívás

a „nagy testvér", vagyis a Fidesz miatt, ami Toró szerint olyan nagy párt, hogy nem is egy, hanem több kicsi. Emiatt pedig nem tud csak egy, hasonló elveket valló pártot támogatni – így fordulhatott elő, hogy Udvarhelyen egyik színpadon Kövér László az MPP vezérkarával parolázott, míg néhány sarokkal odébb Németh Zsolt az EMNP-s barátokkal rázott kezet.

Végül még problémáztak egy sort azon, hogy az egység szót ellopták a közélettől, és ezt most visszaszereznék, akár RMDSZ-EMNP összefogást is el tudnak képzelni, bár ehhez hiányzik a társadalmi nyomás. Toró még kifejtette, hogy az egység nem fog magától létrejönni, azt ki kell kényszeríteni, de ez, bár nem idilli, szerinte pozitív és reális lehetőség.

Hogy a másik párt miként reagál a felvetésekre, még a jövő zenéje. És valószínűleg nem rövidnadrágos kerekasztalnál dől el.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Isty
2012-07-26 09:40:48
Jajajaajjj
Ha az EMNP osszeall jenokevel, akkor meg annyi szavazotaboruk sem lesz mint most ami volt.
Ezeknek elment az eszuk...inkabb a halal mint jenoke...kenytelen leszek rmdszre szavazni...ezt csinaltatok...
avatar
szp
2012-07-26 10:25:21
nane
Hiteltelen, opportunista, alszent politikaval nem lehet jovot epiteni Erdelyben, mondjatok le ezen tervetekrol.
avatar
VakOnd
2012-07-26 12:19:03
Ismételten VIGYÁZZ MAGYAR!!!
VakOnd
2012-07-19 12:20:29
Vigyázz MAGYAR!
Mivel nem tudták egyenlőre szétverni a magyar egységet- hiszen ők alapítottak ellenpártot-, ezért megpróbálnak beépülni, és belülről szétverni, majd egy újabb ellenpártot létrehozva az RMDSZ-t leamortizálni. Ha beépültek, akkor belülről fogják felmorzsolni, feszültséget szítani, felhígítani, belsőforradalmat indítani, amíg a saját embereik vagy nem kerülnek hatalomba, túlsúlyba (valószínűleg populista ígéretekkel), vagy reménytelen esetben ellenpárt létrehozásával.
A trükk ebben az, hogy belülre jutva a támogatottságuk fölötti reprezentációra törekednek az RMDSZ kárára az ártatlan mázos mosolyok mögött, miközben szükség esetén egy alternatív pártot is létrehoznak. Így feszültség szításával próbálnának hatalmi pozíciót kialakítani.
Ne felejtsétek, hogy ők robbantották fel az egységet!
Ha akarnák, akkor az egység nevében támogatólag az RMDSZ mögé tudnának állni, szavazóikat odairányítani. De nem az egység a lényeg, hanem a hatalom!!!
avatar
lordking
2012-07-26 22:19:24
háááát
Ezt most komolyan gondoljátok??? Először azt mondjátok, hogy el kell szakadni Jenőtől és az MPP - től. Most meg, a vereség után, kitaláljátok, hogy püpü nem játszom, ismét jó lenne MPP és Jenő. Ez kemény... Sokkal kevesebb szavazatot fogtok kapni...
avatar
LudasGizi
2012-07-27 10:52:23
mő kürticő
Az ilyen "kürticák" azok akik fúrják a magyarságot (mert a rümüdüszü nem az) miközben "farkas"-t! visítoznak. Neked (vagyis azoknak akik ezt végzik és élnek belőle mai napig zsírosan) inkább a "nagy egységes" agymosásra van szükséged, hogy a sok buta, esetleg összezavart ember biztosítsa a húsz éve bebetonozott egyének helyét és ügyködését!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."