Itthon » Közélet

Birtalan és Petres töltik be az alelnöki tisztséget

Csíkszentmártonban tartotta soros ülését Hargita Megye Tanácsa.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hargita Megye Tanácsa
Hargita Megye Tanácsának júliusi ülése
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. július 26., 10:41
0 hozzászólás. 

A megyei tanács július 25-i, Csíkszentmártonba összehívott soros ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja az újonnan alakult testület alelnökeinek megválasztása volt.

A testület döntése alapján az elkövetkező négy évben Birtalan József és Petres Sándor tölti be Hargita Megye Tanácsának alelnöki tisztségét. Az újonnan megválasztott alelnökök a titkos szavazás eredményeinek ismertetése után elmondták, hogy az elmúlt négy évben véghezvitt fejlesztési munkát és együttműködést szeretnék folytatni nyitottsággal és kölcsönös tisztelettel.

A napirenden a továbbiakban a félévi költségvetés-kiigazítás, illetve a hozzáadottérték-adóból (TVA) visszaosztott összegek leosztásáról szóló határozattervezet szerepelt. A költségvetés-kiigazítás napirendi pontnál a testület a különböző munkálatokra tervezett összegekből a közbeszerzési eljárások során megspórolt alapokból mintegy 200 000 eurót irányított át a 138B jelzésű megyei út aszfaltozására. Ebből az összegből a megyei utat újítanák fel egészen Székelyvarság község központjáig.

Szintén a költségvetés-kiigazítás keretében 40 000 lejjel egészült ki a megyei tanács szórványprogramja, valamint nőtt az egyházak támogatására elkülönített összeg is.

Ezt követően a megyei tanácsosok megszavazták a Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság tulajdonában levő csíkszentmártoni telkek egyesítését, amire a gyerekvédelmi igazgatóság által megnyert pályázat lebonyolítása érdekében volt szükség. A területegyesítés után elkezdődhet két szállás építése, amely 12, az állami gondozás intézményét elhagyó fiatalnak adna helyet. Az itt lakó fiatalokat a későbbiekben két nevelő segíti az életben való elindulásban.

A csíkszentmártoni ülés fontos mozzanata volt hét megyei út visszavétele Hargita Megye Tanácsának ügykezelésébe. A 123 (Csíkszentmárton), 133 (Székelyderzs), 174A (Székpatak – DN15 országút), 127 (Cengellér – Gyergyótölgyes), 134 (a 134A megyei út és a 13C országút közötti szakasz), 134A (DJ134 megyei út – Székelyszenterzsébet) és 131 jelzésű utat korábban az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Program (PNDI) lebonyolítása idejére felújítás céljából a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium ügykezelésébe adták át, mivel a szükséges munkálatok óriási költségeit a megyei tanács nem tudta fedezni. Miután a program megszűnt, Hargita Megye Tanácsa saját erőből végzi ezek felújítását, anyagi lehetőségei függvényében.

Ugyancsak a megyei utak témakörben a DJ134 megyei út három kilométeres szakaszát Hargita megye köztulajdonából és ügykezeléséből helyezték át Maros megye köztulajdonába és Maros Megye Tanácsának ügykezelésébe.

Erre azért volt szükség, magyarázta Borboly Csaba, mert a szóban forgó út ugyan nagyrészt Hargita megye területén halad, de egy felújításra szoruló híd a szomszédos megye területén fekszik, ezért a közigazgatási szabályok értelmében Hargita Megye Tanácsa nem tud pénzt fordítani a felújításra.

Aktuális téma volt a mostanában igencsak gyakori erdőtüzek okozta problémák és ezek megfékezése. Megoldásként az önkéntes tűzoltók jobb felszerelését és támogatását javasolták a megyei tanácsosok, mert indoklásuk szerint így a helyi tűzoltók hamarabb közbe tudnak avatkozni.

Sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."