Itthon » Közélet

Erősebb volt a honvágy, így hazatértem

Udvarhelyen az Aranyszarvas vendéglő egyike azon vendéglátó-ipari egységeknek, ahol a főszakács férfi. A korondi születésű Kiss Árpád főztjét méltán dicsérik a vendégek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ovari_1
ovari_1
szerkesztoÍRTA: FEKETE B. ZOLTÁN
2009. december 21., 08:50
2 hozzászólás. 


Mikor került kapcsolatba a szakácsművészettel, mit jelent számára e nem mindennapi foglalatosság?

Kis Árpád: A sütés-főzés tudományával már tizenéves koromban kapcsolatba kerültem. Az első étel, amit elkészítettem, a krumplipaprikás volt, kitűnően sikerült, az egész család nagy örömére. Ez nagy elégtételt jelentett számomra, s ettől a sikertől kedvet kaptam a főzéshez. Készítettem túrós puliszkát is, ami szintén jól sikerült. Ez volt a szakácsművészet első alapköve. Az ízek világába édesanyám vezetett be, ő indított el a szakácsmesterség irányába. Tizedikes lehettem, amikor eldöntöttem, hogy szakács leszek. Sepsiszentgyörgyön elvégeztem a kétéves szakácsiskolát, amit 1994-ben fejeztem be.

ovari_1

Hol kezdted pályafutásodat?

Miután elvégeztem a szakácsiskolát, Parajdra kerültem, ahol hat évet dolgoztam, mint főszakács. Innen Magyarországra, a Komárom megyei Neszmélyre kerültem, szintén főszakácsnak. Az ott eltöltött két és fél év alatt nagyon sok ismeretanyag és gyakorlati tapasztalat birtokába jutottam. A honvágy azonban erősebb volt, nagyon kívánkoztam haza. Végül úgy döntöttem, hogy nem maradok az anyaországban, hanem hazajövök szűkebb pátriámba. Rájöttem, hogy itthon jobban érzem magam, s hogy inkább itt szeretném folytatni szakmámat. Hazatértem után első munkahelyem az Európa vendéglő volt, majd következett a Romantika gyorsbüfé. Évek óta Csont Endre tulajdonos Aranyszarvas vendéglőjében helyezkedtem el, ahol jelenleg is főszakács vagyok. Számomra a főzés az élet kiteljesülését jelenti. A jó szakács, főztjébe beleadja lelkének egy darabját, csak így lesz finom, ízletes az étel, amit készít.

Hoztál új recepteket Magyarországról?


Ott tartózkodásom alatt nagyon sok magyaros ételféleség elkészítését sajátítottam el, így például megkedveltem az Óvári-szeletet, a birkapörköltet, a hentesbordát stb., s ezeket szívesen elkészítem itthon is. De szeretem az erdélyi konyha különlegességeit is, a vadast, a frissen sülteket és a hagyományos töltelékes káposztát.

Milyen ételt ajánlasz az Udvarhelyi Hírportál olvasóinak?

Egyik kedvenc ételféleségem az Óvári-szelet hasábburgonyával és vegyes savanyúsággal, amit az anyaországban sajátítottam el. Ezt még Neszmélyen tanultam, s azóta is, szívesen készítem.

Hozzávalók négy személyre
: 60 dkg fehér karaj, 40 dkg préselt sonka, 30 dkg gomba, 40 dkg sajt, 1 közepes fej fehérhagyma, ízlés szerint só, bors, majoránna.

Elkészítése: a fehér karajt felszeleteljük, kipotyoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy kevés majoránnával megszórjuk. A hússzeletek mindkét oldalát olvasztott vajon átpirítjuk, úgyszintén a sonkaszeleteket. A fehérhagymát apróra vágjuk, s a felvágott gombával együtt üvegesre dinszteljük. Egy nagyobb tányérra ráhelyezzük a hússzeleteket, erre kerül a gomba, majd rátesszük a sonkaszeleteket, és ennek tetejére a sajtot. Berakjuk a mikrohullámú sütőbe, majd amikor a sajt ráolvadt, hasábburgonyával és vegyes savanyúsággal tálaljuk.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
huni
2009-12-22 20:34:08
apum hogy kerul ide?:O;)
avatar
gergelytibi
2012-08-17 15:56:43
biztos ért valamihez......

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."