Színes » Konyha

Ez az este az ínyenceknek szól

Rossz ételt enni senki sem szeret, de igazán jóra lehetőség is ritkán van. Itt az alkalom belekóstolni a gourmet falatok világába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Főfogást készít a séf
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 27., 16:12
0 hozzászólás. 

Amikor szóba kerül az ínyenc étkezés, általában két tévképzettel lehet találkozni. Egyesek szerint ez kimerül abban, hogy az ember valami finomból egyen irtózatosan sokat, és elégedett legyen. A másik elképzelés úgy tartja, hogy szépen díszített étel-szerűségből kapunk egy kanálnyit és farkaséhesen megyünk tovább.

Az igazságot egyik sem közelíti, ugyanis az ínyenc konyha – nevezzük azt gourmet-nak, haute cuisine-nek vagy éppen fine dining-nak – egyáltalán nem a sokról vagy kevésről szól. A gourmet jelentése önmagában egy étkezési kultúrát takar, egyfajta hitvallást, vagy akár művészetet.

Túl a zabáláson

A fine dining éttermeket az különbözteti meg a többitől, hogy minden fogás egy-egy műalkotás, úgy küllemében, mint ízvilágában. Készítője jellemzően egy mesterszakács, aki nem csak azért főz, hogy jóllakasson, hanem, hogy elbűvölje a vendéget, egy alkotást adjon át neki.

A gourmet világa távol áll a klasszikus magyaros és székely konyhától, bár léteznek egészen jó próbálkozások a kettő ötvözésére. Pont ez a távoliság eredményezi, hogy környékünkön nem igazán jön szembe egy olyan étterem sem, ami felvállalja azt, hogy az étkezésünket nem egy gigantikus méretű bécsi szelettel tudja le, hanem olyan fogást rak elénk, amitől nem csak a gyomrunk, de minden érzékszervünk eltelik, és egy élménnyel távozunk.

Házhoz jön a kultúra

A Septimia Hotel éttermének séfje, Egyed István egy estére elhozza Székelyudvarhelyre a gourmet fogalmát öt olyan fogással, amire leginkább álmainkban szoktunk gondolni. A sort morsures de cerf, vagyis ruccolás, parmezános szarvas carpaccio nyitja málna vinaigrettel és bazsalikomos bruschettával, amit crevettes au beurre követ: garnélarák kapribogyós granulátával, pezsgős rizottóval és kaviáros vajas mártással.

A leves sem maradhat ki, ez soupe de pois cassés, vagyis krémes zöldborsó leves lesz baconnel és buggyantott tojással, majd következhet a főfogás, a legendás château briand a la truffe, ami szürkemarha bélszín mogyorós burgonyapürével, grillezett zöldséggel és szarvasgomba mártással.

A fejedelmi ételsort vaníliás créme brulée zárja málnás chutneyval, és természetesen minden fogás mellé ízben passzoló bor is jár: a Recaș pincészet remekeit, a Sole Chardonnay-t és Rozét, valamint a Selene-t bontják, de lesz egy meglepetés desszertbor is.

A lenyűgöző látvány- és ízvilágot február 4-én, 19 órától nézhetjük és fogyaszthatjuk a Septimia Hotel éttermében. Az eseményen részt venni csakis előzetes asztalfoglalás esetén lehet, ezért a 0266-217.770-es számot kell tárcsázni, vagy emailben is lehet jelentkezni a reception@septimia.ro címen.

A kellő ráhangolódás érdekében jó lesz megnézni a Facebookos eseményt is, itt még néhány érdekesség kiderül az este fogásairól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."