Itthon » Közélet

Karácsonyi ízek – negyedik rész

Az étkekről kiderült, hogy környékünkön a hagyományos ízeket részesítik előnyben, ehhez mérten választottunk bort Dunkler Róbert segítségével.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DunklerRobert
DunklerRobert
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 21., 11:32
0 hozzászólás. 


Dunkler Róbert színészt hobbi borászként is ismerhetik a székelyudvarhelyiek, ő a helyi Borpatika tulajdonosa. Tőle kérdeztük meg, hogy a különböző fogásokhoz milyen bort igyunk.

DunklerRobert

A töltött káposztához, illetve a tradicionális ételekhez milyen italokat ajánl?

Étkezés előtt mindenképpen menne egy borpárlat, közismertebb nevén, a konyak. Ez növeli az étvágyat, így neki lehet fogni lakmározni. A karácsonyi ebéd vagy vacsora, de inkább az utóbbi, ha a hagyományos ízeket idézi, akkor ezek zsíros dolgok. Ilyenek után, pláne töltött káposzta után a száraz fehér borokat tudom ajánlani, ezek közé tartozik az olasz rizling. Én csak a Ménesi Borgazdaság borjairól beszélek, ide tartozik a magyarádi mustos.

Ha vörös húsokra gondolunk, akkor a száraz, félszáraz vörösborokat fogyaszthatjuk. Ilyen a pincészetünkből a Cabernet Savignon, ez egy nagyon finom 2003-as szárazbor, vagy a kadarkát a palackozott fajtából, vagy Pinot Noir, esetleg Burgundi. Ezeket vadételek után is ihatjuk.

A csirke és halételek után a félédes vörös vagy félédes fehérbor dukál. Az ételek jó értelembe vett utóízét hangsúlyozza ki, vagy éppen kiegészíti.

Vannak desszertborok, amelyek édességek után kiválóak. Ilyenek a édes fehér és vörösborok, ami a mi pincészetünkben például a Kadarisszima. Ez a fajta azért különleges, mert egy nagyon későn szüretelt kadarka szőlőből van, és nagyon ritka a vörösborból készített aszúbor.

Mi Dunkler Róbert kedvence?

A száraz vörös borok, illetve van egy királyleánka, ami nekem nagyon-nagyon ízlik, ez egy félédes fehérbor.

Mi lesz a menü szenteste?

Ezt még nem tudom, mert mi nem itthon karácsonyozunk, hanem Brassóban, anyósoméknál. Mindig ők állítják össze a menüt. Én csak rákérdezek és viszem a bort hozzá.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."