Itthon » Közélet

Egyre menőbb lesz bringázni

Több mint húsz kilométer bicikliút, biciklikölcsönző a központba és bringás kisokos várható. Mozgolódik a bringás társadalom.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bicikliút a Szejkén
Út, kölcsönző és oktatófüzet is készül. Illusztrációk: Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. szeptember 10., 15:25
6 hozzászólás. 

Egyre hűvösebb a reggel és egyre korábban is sötétedik. A biciklisek tudják mit jelent ez, lassan itt a szezon vége. Most mégis néhány olyan információtól dobbanhat nagyot a szívük, amiért igazán érdemes várni a következő szezont.

Bicikliút a Zetelaki gáthoz

A hír már egy évvel ezelőtt is felröppent, hogy az önkormányzat pályázna egy hosszabb bicikliút kiépítésre, de végül ez a süllyesztőbe ment. Most egy újabb projekt keretében karolták fel az ügyet Jakab Áron Csaba és Jakab Attila önkormányzati képviselők.

Az elképzelések szerint egy, a biciklisek számára biztonságos, elkülönített út vezetne a városból egészen a zetelaki víztározósig. Jakab Áron Csabától megtudtuk, hogy a Székelyudvarhelyt, Zetelakát, Fenyédet és Zetevárlját érintő bicikliútról már egy éve megkezdték az egyeztetéseket a települések képviselői. Az ügyben nemcsak tárgyalóasztalhoz ültek, volt, hogy gumicsizmát húzva, a helyszínen térképezték fel a lehetőségeket.

Bicikliút Székelyudvarhely központjában

A bicikliút két részre, a településen kívüli illetve a településeken áthaladó részekre osztható. Az elképzelések szerint, a településen kívüli szakaszok a főút nyomvonalát követnék, de mindenképp a vízelvezető árkon túl, külön aszfaltszőnyegként.

A településen belül az út és a járda közti részre esne a biciklisáv, ahol a bringást az autóktól a festett jelzés mellett fémkorlát is elválasztaná, ezzel is a védelmüket szolgálva.

Pénz kell hozzá, nem is kevés

A kivitelezéshez szükséges pénz egy részét a megyei tanács állná: ez a teljes tervezést és a településen kívüli szakaszok kivitelezését fedezné. A településeken áthaladó részek kivitelezése, már a helyi költségvetéseket terhelné.

Az eddigi egyeztetések során mindegyik képviselő pozitívan állt a kezdeményezéshez, annak ellenére, hogy nem kis fejtörést okoz előteremteni a szükséges összeget. Egy méter bicikliút kivitelezése 250 és 450 lej között van a körülmények függvényében, tudtuk meg Csabától.

„Szeretnénk, ha a tervek tavaszra meglennének. Hogy előre tudjunk lépni, most az érintett településekkel közösen kell létrehoznunk egy egyesületet, hogy meg tudjuk pályázni a projekt finanszíroztatását. Az egyesület megvalósításnak részleteit s egyben az első lépést szerdán beszéljük meg. Úgy érzem egy év beszélgetés és egyeztetés után most már elkövetkezett az, amikor elkezdjük megvalósítani, kézzel foghatóvá tenni a terveket" – számolt be Jakab.

Kölcsönözz bringát!

A biciklizéshez kapcsolódóan egy másik szolgáltatást is szeretnének bevezetni. Egy, a központi zónában működő biciklikölcsönző beindításán is fáradozik Jakab: ez kezdetben négy bicikli kikölcsönzését tenné lehetővé.

A Bringázz, Udvarhely! mozgalom egyik saját kerékpárja

Egyelőre még keresik a legalkalmasabb helyszínt és a biciklitárolók elkészítése is folyamatában van, de a négy bringa már megvan. Az árakat illetően sem tudott a tanácsos pontos számot mondani, de megnyugtatott, hogy nem profitorientált kezdeményezés, így a bérleti díjból befolyó összeg a biciklik fenntartását és amortizációját fogja fedezni.

A kölcsönző lényege, hogy biciklihez jussunk, ha a városban szeretnénk könnyen és gyorsan közlekedni, így az idelátogató turistáknak is opció lehet a városnézés során. Természetesen a későbbiekben a biciklipark mellett a kölcsönzők számát is szeretnék bővíteni.

Olvass és okosodj!

Hamarosan kikerül a nyomdából egy bringás információs füzet is, amely kerekezőknek, nyújt hasznos információkat a rájuk vonatkozó törvényekről, a bringázás előnyeiről, de egyben bemutatkozik a Bringázz Udvarhely! mozgalom is, ismertetve az eddigi eredményeket és terveket.

Ha az összes terv megvalósul, akkor nem lehet panaszunk a biciklis közegben történő fejlődésre, így számunkra nem marad más, mint kihasználni a maradék jó időt és tekerni kedvenc bringánkkal.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-09-10 20:33:00
Bicikliút
Biztos, hogy a bicikliút nagyon népszerű, mert szombaton még egy Logan is hosszan ment rajta a Szejkénél.
avatar
Noxxy
2012-09-10 21:18:11
Igen, én is láttam.Egy sötétkék Logan volt, egy fickó vezette, de az autóban többen voltak és láthatóan rendkívül mókásnak tartották a dolgot. Az a fiatal pár, akik babakocsival gyerekükkel sétáltak a Szejke irányába annyira nem hiszem, hogy élvezték volna, amikor gyakorlatilag félre kellett ugorjanak az autó elől.
avatar
komi
2012-09-11 11:59:11
bicikliparkolo
Mindaddig amig a tanacs udvaran tilos biciklit leparkolni addig ne papoljanak a bringazz a varosert kampanydumaval mert csak porhintes .
Amugy barmely telepules osszekotesere alkalmas bicikliut kivitelezese egy hatalmas lepes a tulzsufolt auto utak biztonsagosabba tetelere legyen az zeteleka vagy farkaslaka mindegy
avatar
kszl
2012-09-10 22:20:48
Az ilyen szartakonynak szívesen bedobnám az autója ablakát...
Kérdés, pofázik vagy a jogsiját kockáztatja?
avatar
hahaha
2012-09-10 23:02:47
Rendszamot nem arott volna feljegyezni, hadd buszkelkedjen a logan tulajdonosa, h mindenki tud rola :)
avatar
boti
2012-09-11 12:36:56
re: Bicikliút
avatar
zterex1
Biztos, hogy a bicikliút nagyon népszerű, mert szombaton még egy Logan is hosszan ment rajta a Szejkénél.

Ha ilyent láttok, akkor elő a fényképező gépet vagy mobilt... kép, videó jöhet a szerkesztoseg@uh.ro címre. Van még hely azon a szégyenfalon :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."