Itthon » Közélet

Nem szegényes a szociális

Irigylésre méltóan tágasak és olcsók a csereháti szociális lakások. Az átadáson tátottuk a szánkat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bunta Levente a szociális lakások átadóján
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 22., 16:52
0 hozzászólás. 

A Csereháton 2007 novemberétől épülő öt szociális tömbházból háromban még nem fejeződött be a munka, de kettő elkészült. Ezeket október 22-én, hétfőn délelőtt vehettek hivatalosan is birtokba bérlőik.

Az építkezés miatt a tömbházak környékén a terep még hepehupás, ám a két elkészült tömbházhoz kövezett járda vezet, így nem kell gumicsizma ahhoz, hogy a 22 lakrészt megközelíthessük.

Az már első pillantásra megtetszett, hogy a bejárathoz nem lépcsők vezetnek, hanem egy babakocsinak vagy kerekesszéknek is kényelmesen használható feljáró.

A lépcsőház tágas, világos – minden szinten egy, kerékpárnak, babakocsinak, szánkónak megfelelő tároló helyiség van a három lakrész mellett. A két tömbházban összesen 2 garzon, 6 kétszobás és 14 háromszobás lakrész van.

Bent is jól mutat

Tágasak, s bár az ablakok néhol parányinak tűntek a szobák méretéhez képest, a helyiségek mégis világosak. Az ajtók, ablakok hőszigeteltek, a kicsempézett fürdőszobákba (a háromszobás lakásokban kettő van) még a WC-papír tartót és a falitükröt, a konyhákba az inox mosogatókagylót is beszerelték.

Szociális lakás belülről, Székelyudvarhelyen, a Csereháton

Díjaztuk a szalagparkettet, a szobákat elválasztó helytakarékos, eltolható ajtót, a helyiségenként egyénileg szabályozható fűtésrendszert és a nagyméretű teraszt. Tetszett a hűtőszekrénynek külön kialakított beugró, és az is, hogy a konyhából nyíló éléskamra is megfelel a célnak, s nem egy parányi, sötét kis lyuk.

A 70 és 100 négyzetméteres lakásokban mi is szívesen ellaknánk – állapítottuk meg a nézelődést követően, annál is inkább, mert a havi bérleti díj is zsebbarát, 100 és 200 lej között változik, a lakásbérlő havi nettó jövedelmének függvényében.

Az elkészült tömbházakban még nincs villany, víz, gáz – a különböző szolgáltatókkal a bérlőknek kell megkötniük a szerződést.

A rég várt átadást kisebb ceremóniával koronázta meg az építtető udvarhelyi önkormányzat. A helyszínen megjelent bérlőknek Bunta Levente polgármester röviden ecsetelte, hogy míg a szocializmusban mindenkinek jutott lakás és Románia az élvonalban járt a lakásépítés terén, addig az új világban az egyik legnagyobb gondot a saját otthon megteremtése jelenti.

Szociális lakás belülről, Székelyudvarhelyen, a Csereháton

Az országos szintű gondra Székelyudvarhelyen is érzékenyek: a problémára a már felépült, az épülőben levő és a jövőben építendő ifjúsági és szociális lakások jelentik a gyógyírt, mondta. Bunta figyelmeztette az új telepeseket: a szociális lakás bérelése csak ideiglenes megoldást jelent, s bár nem könnyű, ki-ki lehetősége szerint iparkodjék saját fedelet szerezni feje fölé.

Öt év boldogság

A szociális lakások az udvarhelyi polgármesteri hivatal tulajdonában vannak, azok nem megvásárolhatók, és nem átalakíthatók. A megkötött bérleti szerződés öt évre, azaz 2017-ig szól. Amennyiben a bérlő nem tartja be a szerződés feltételeit, a tulajdonosnak jogában áll a szerződést felbontani.

A háromszintes szociális tömbházakat a Viaduct kft. építette, az átadott 22 lakrész összesen 5 010 000 lejbe, egy négyzetméternyi helyiség elkészítése pedig 397 euróba került. A még épülő három tömbház és a benne levő 44 lakrész minden valószínűség szerint jövő tavaszra készül el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."