Itthon » Közélet

A romló város: töredeznek, kopnak a járdák

Habár az utóbbi években sok helyen kijavították a járdákat, bőven találunk még töredezett, megviselt felületeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

torottjarda4
A városközpontban is akad botlasztó
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 27., 16:28
1 hozzászólás. 

Az elmúlt években több olyan járdaszakaszt aszfaltoztatott le a polgármesteri hivatal, amik évek óta el voltak hanyagolva – töredezett, repedezett, gödrös járdáink voltak, s a tolószékkel járó mozgássérültek, illetve a kismamák babakocsijai bánták ezt a legjobban. Mint a hivataltól megtudtuk, 2011-ben összesen 3 223 négyzetméternyi járdát aszfaltoztak le, idén ez a szám 20 161 négyzetméter volt.

Ám ha sétálunk egyet, sok helyen nagyon rossz minőségű járdát találunk. Nem kell a kákán csomót keresni, elég csupán megnézni, hogy hol töredezett és gödrösödött meg a járdaburkolat, megnehezítve a gyalogosok dolgát.

A Bethlen lakótelepen több ilyent is felfedeztünk. A Tihadár bejáratban a lépcsőkre nemrég korlát került, ám az aszfalt elmaradt róluk, s a lépcső és környéke nem éppen szívderítő látvány. Aszfalt talán soha nem járt rajta, s ha járt is, teljesen letöredezett.

torottjarda1

Nem jobb a helyzet a Győzelem utca bizonyos szakaszain sem. A felújított Dávid Ferenc térrel szemben, üzletek és vendéglátós helyek előtt soha nem látott aszfaltot a meglehetősen széles járda. Több helyen töredezett, nagyobb, betömött gödrök is vannak rajta, s a Móra Ferenc Iskolához vezető lépcső előtt is katasztrofálisan néz ki mind a járda, mind pedig az úttest.

torottjarda5

A városközpont felé vezető járdákon is jócskán találunk töréseket, repedéseket. Meg lehet figyelni, hogy a felújított járdaszakaszokat is feltörték utólag, sok helyen egy-egy gáz- vagy vízvezeték kedvéért. Tolószékkel közlekedő mozgássérült számára valóságos kihívás átdöcceni egy ilyen fél méteren, de egy babakocsit toló kismama sem zárja a szívébe az élményt.

torottjarda3

Tábor-lakótelep, a hidegaszfaltozás utóhatásai. Jól látszik, hogy egy valamikori gödröt néhány éve jóindulattal befoltoztak, de a szélei tovább töredeztek, mostanában már így néz ki. A város területén százával találunk ilyen és hasonló eseteket.

A városi könyvtár előtt a kanálisfedő „lóg" bele a járdába, nagyon sok helyen pedig a szegélykövek hiányoznak a járdákból – ezek a részek nem feltétlenül veszélyesek, de esztétikai kívánnivalót hagynak maguk után. Megfigyelhető az is, hogy néhány járdaszakasz minősége ötméterenként változik – aszfalt, gödrös rész, betonozott rész váltja egymást sorjában, például a Forrás utcában.

Mivel a hideg időszak már a nyakunkon van, idén valószínűleg nem lesz több járdajavítás. De ha a tél rongálását is beleszámítjuk, a felsorolt esetekkel együtt sok tennivaló lesz tavasszal.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-11-27 20:31:33
Az a baj, hogy a m2-be beleszámítják azokat a járdákat is amiket az új útfelújítások alkalmával készítettek, ( pl. Kuvar ) de amelyek a a nagy része kb a 20 cm és 50 cm közötti szélességű, tehát gyaloglásra vagy babakocsinak egyáltalán nem alkalmas ( főleg ha abban az 50 cm-ben még egy villanypózna is van ). A gyalogosok mind az úton járnak, az út azzal az 50 cm -es használhatatlan sávval keskenyebb. Terv szerint van járda, mindenki boldog aki a papírt nézi. A pénzt is elköltötték, m2 is van sok, de eredmény az 0.
És ezeket az emberek ( akik megterveztetik, megkötik a szerződést, kifizetik ) 4 évente sem cserélődnek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."