Itthon » Közélet

A romló város: a nap takarított helyettünk

Büntetés járt volna a lakóknak és a cégeknek, de a kellemes napsütés besegített nekik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

jegesjarda4
Néhol nyoma sincs a takarításnak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 11., 15:59
6 hozzászólás. 

Egyelőre nem takarítják feltűnően az udvarhelyiek a havat a járdákról – a reggeli hideg után hirtelen felmelegedés volt a déli órákban, s ez segített a havas, jeges járdák letisztításában. Reggel ugyanis több helyen kemény jégréteg feszült a járdákon, a gyalogosok számára nehéz volt a közlekedés.

A kemény jégréteg a délelőtti napsütésben olvadt fel – habár az elmúlt napokban még lehetett látni havat hányó, jeget törő lakókat, kedd délelőtti terepszemlénk során eggyel sem találkoztunk Székelyudvarhely központi részén. Az úttest mindenütt latyakos, illetve vizes volt, de hó és jég nem volt rajta, közlekedni biztonságosan lehetett.

A járdákon már most jól megfigyelhető volt, hogy hol takarítják, illetve hol nem – a Bethlen Gábor utca kezdeti szakaszán például mindkét oldalán rendben volt, de a kórház előtt már állt rajta a hó. Egy-egy félreeső szakaszon (pl. a piac és a Nagy-Küküllő partja között) nyoma sincs annak, hogy azt valaki valamikor eltakarítaná.

A polgármesteri hivatal sajtóreferensétől, Bálint Attilától megtudtuk, hogy a hivatalnak van egy keretösszege a különböző tisztítási munkákra, ebbe beletartozik a hótalanítás is. Konkrét számot csak a megvásárolt homokkal (200 tonnát vettek 10 ezer lejért), illetve sóval (szintén 200 tonna, de ez már 30 ezer lej volt) kapcsolatosan tudott mondani, mert az üzemanyag-költség nagyon változó, ez attól függ, hogy mekkora a tél, hányszor kell bevetni a hóekét és az autókat.

jegesjarda2

A járdák takarítása, jég- és hótalanítása idén is a lakók, intézmények és cégek feladata. Az önkormányzat 2005/74-es számú határozata alapján a magánszemélyek 25 és 250 lej közötti összegre bírságolhatók, a jogi személyek pedig 500 és 1000 lej közötti összeget kötelesek fizetni abban az esetben, ha a felszólítás után sem hajlandóak házuk, kapujuk elől eltakarítani a jeget és a havat.

jegesjarda6

Megfigyelhető az is, hogy a járdák megtisztításakor a feltört jeget, lesepert havat a járdaszegély és az úttest között helyezik el a lakók, ez sok esetben a parkolást nehezíti – alternatíva viszont nem nagyon van, a havat és a jeget nem lehet máshová elhelyezni.

jegesjarda3

Megtudtuk azt is, hogy az utak szélén felgyűlt havat akkor szállítják el utánfutókkal, amennyiben az akadályozza a gépjárműforgalmat. Ha például az úttest két oldalán annyira felgyűl a hó, hogy két autó nem fér el kényelmesen egymás mellett, akkor elszállítják azt. Utoljára néhány évvel ezelőtt történt ilyen, akkor a terelőúton a Nagy-Küküllő medrébe szállították az összegyűlt, összefagyott havat.

A vizes járdákon holnap reggelre minden bizonnyal ismét jég képződik, és a történet kezdődik elölről.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
agressziv kismalac
2012-12-11 17:03:07
Tegnap láttam, hogy egy bácsika takarította a havat a járdáról, már majdnem kész volt, de akkor jött a hókotró autó és szép nagy ívben visszanyomta a járdára a havat a nagy úttakarításban.Hát mit mondjak, a bácsi nem volt boldog, hogy jár a hókotró.

Egyébként én jobban szeretek havon járni mint azon a sós latyakon.
avatar
pumukli
2012-12-11 18:51:34
Az önkormányzat 2005/74-es számú határozata vonatkozik a "cégek" mögötti területekre is? :)
A Szuper - Cafe club 46 - Zöldarany körüli terület járhatatlan télen, mert az árut szállító és ott parkoló, megforduló autók szétnyomják a havat, vizet, így valóságos jéghegyek keletkeznek, vagy bokáig érő hókásás pocsolyák. Lassan nem lehet gyalogosan járni ezen a helyen, autóval is bajosan. Ezekért ki fizet? Az, aki eltöri a lábát, vagy hetente cipőt, "telescopot", rugót, stb.-t vesz?
avatar
zterex1
2012-12-11 21:37:11
Kérdezzétek meg Tikosit, oszt az idén is megmondja, hogy hát ők ismét felszólítanak mindenkit.
avatar
lujzi
2012-12-12 09:41:02
probaljatok meg tesztelni a jardakat fel8 es 8 kozott,amikor a legtobb gyalogos jar. ha nem jeges,akkor a csizmaval kell magad elott tolnod a havat. Szerintem meg a Bethlen utca eleje sem kivetel,ott is joval kesobb fognak neki takaritani a jardat..
avatar
lanotazah
2012-12-12 17:23:27
re:
avatar
lujzi
probaljatok meg tesztelni a jardakat fel8 es 8 kozott,amikor a legtobb gyalogos jar. ha nem jeges,akkor a csizmaval kell magad elott tolnod a havat. Szerintem meg a Bethlen utca eleje sem kivetel,ott is joval kesobb fognak neki takaritani a jardat..


Kedves lujzi, megkerdezhetem, hogy hol laksz?
Nezzunk egy kicsit magunkba: az aki tombhazba lakik hanyszor fogja meg a lapat veget, hogy eltolja a havat, viszont itt tudja mondani, hogy teszteljuk a jardakat, mert valaki ugyis meg fogja csinalni. Es abba is gondoljunk bele, hogy aki maganhazba lakik o is jar dolgozni. Kerdesem te felkelnel fel oraval oraval hamarabb, hogy hotalanits mielott elmesz dolgozni?
Neha gondolkozzunk mielott rahuzzuk valakire a vizes lepedot es csak akkor nyissuk ki a szajunkat ha a mi portank eleje rendben van es ebbe beleertem a tombhaz koruli jardakat is, es a jegtoresrol meg nem is beszeltem.
avatar
Milan Yorgi
2012-12-12 23:31:57
Milan
Szo mi szo, ez nem kene tema legyen es ideje volna felnoni! Nem ezen civakodni.. ha mindenki a maga portajat eltakaritana meg lenne oldva!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."