A romló város: a szelektív szemetelés

Dugig telt néhány szelektív hulladékgyűjtő, mellettük is halomban állnak a palackok. Ígérik, elviszik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

szelektiv1
Ennyi a kapacitás
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 18., 10:30
1 hozzászólás. 

A Bethlen-lakótelepen néhány olyan új szelektív hulladékgyűjtő van, ami csordultig telt műanyagpalackkal – jól látszik, hogy a lakók már a tárolók mellé is lerakják a flakonokat, a szemét egyre gyűl. Öt éve, amióta nálunk is elhelyeztek ilyeneket, eléggé pozitív a tapasztalat, de még mindig van javítani- és tanulnivalónk.

Néha a szemétszállító cég, néha pedig mi hibázunk. Tóth László, az AVE Hargita ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a régebbi húsz szelektív „sziget" mellé további tizet állítottak fel. Az újabbak egyikébe műanyagot és fémet gyűjtenek (a sárgába), a másikba papírt.

szelektiv2

A kiürítésük, a hulladék elszállítása egy program szerint történik, de vannak helyzetek, amikor teljesen megtelnek a tárolók. De ezt is el lehet kerülni – például az egyik módszer az, hogy a palack dugóját levesszük és laposra tapossuk, így több fér el a tárolóban. Igaz, ezért hajolni kell, idős embereknél ez nem biztos, hogy működik. De tény, hogy később telik meg a tároló. A másik megoldás („telítettség" esetén), hogy a lakóbizottsági elnök szól a szemétszállító cégnek, hogy vigyék el a palackokat a tárolóból.

Egy másik probléma a síküveg – a szelektív hulladéktárolók „szája" kerek, az ablaküveg csak akkor fér be, ha nagyon összetörjük. Tóth szerint a síküveg nálunk – egyelőre – nem újrahasznosítható, ezért azt a „rendes", háztartási szemétbe kell tenni.

Csíkszeredában volt gond abból, hogy a guberálók az új szelektív tárolókat kiürítették, ugyanis a fémdobozokat le lehet adni a begyűjtőnél. Nálunk egyelőre erre még nem volt példa, de ismerve a guberálók találékonyságát, bekövetkezhet.

Több panaszt hallottunk arra nézve, hogy a régi, papírtárolók nyílása is veszélyes – ezeken ugyanis úgynevezett lappancs van, fémből, s ha nem figyel az ember, megsérülhet a keze. Ki kell próbálni és oda kell figyelni, a legjobb az, ha egyik kezünkkel rakjuk be a papírt, a másikkal pedig megtartjuk a nyíló vaslemezt.

Néhány évvel ezelőtt Magyarországon volt egy vicces reklámkampány a szelektív hulladékgyűjtés mellett és a szemetelés ellen – talán nem árt megnézni a négy kis filmecskét a youtube-on. Hátha lesz hatása ránk is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
PETman
2012-09-19 16:04:42
Veszélyes kukák
Nagyon veszélyes világot élünk Székelyudvarhelyen: harapnak a szelektíves kukák. Atyaúúúúúristen! Többet egyik kukát sem közelítem meg. S ha nincsenek beoltva veszetség ellen. Még a végen összeszedek valami PET+1XKRZ vírust minek eredményeként műkörmöm fog nőni, vagy plasztikallergiám lesz, vagy ki tudja milyen rémségeket tud elkövetni egy felbőszült, elvetemült kuka. Remélem gyerekek nem olvassák. Mos már csak attól félek, nehogy valami gyalázkodó filmet készítsenek Amerikában a kukák labilis lelkivilágáról, ami majd elindít egy még agresszívebb kuka-ember háborút. Remélem filmkészítők nem olvassák. Hogy mik nem történnek romló kis városokban! Vagy az elme romlik?!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."