Itthon » Közélet

Legyen rendőrség a poliția

Magyarul is élhető, helyes kisvárosról álmodik az EMNT. Címkézzük fel együtt, magyarul.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Magyarul csak helyesen, szépen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. december 20., 08:34
0 hozzászólás. 

A Magyarul csak helyesen, szépen! címet kapta az a kezdeményezés, amellyel az EMNT udvarhelyszéki szervezete és a Civil Kurázsi Egyesület rukkoltak elő. A hosszú távú program kezdeményezőinek célja, hogy a magyar nyelv helyes, igényes és minél szélesebb körben való használatára sarkallják a lakosságot, a közintézményeket, illetve a helyi cégeket, termelőket, kereskedőket.

Utóbbiakat arra kérik, éljenek az anyanyelvhasználat jogával és termékeikre ne csak román, hanem magyar nyelvű felirat is kerüljön – foglalta össze a december 19-én, szerdán rajtoló akcióterv lényegét Nagy Pál, az udvarhelyszéki EMNT elnöke.

Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke

Véleménye szerint több odafigyeléssel, igényességgel tehetünk azért, hogy az udvarhelyi rendőrség épületére magyarul is kikerüljön a tábla, de akár azért is, hogy az első osztályos gyermek ellenőrzőjébe „nagyon jó" kerüljön a „foarte bine" helyett.

Mint mondta, a nyelvi igénytelenség felszámolása, a szép és helyes anyanyelvhasználat a városlakók közös ügye, ezért is szeretnék, ha a civilek közül is minél többen bekapcsolódnának, ötletekkel is segítenének.

Felmérték a magyar terepet

A magyar nyelv használatára buzdító program egyik támogatója Tófalvi Tamás unitárius ifjúsági lelkész, aki a rajtot megelőző terepmunkáról beszélt röviden.

Első körben az udvarhelyi boltokban kapható helyi termékeket vették szemügyre és listát készítettek azokról, amelyekről lemaradt a magyar és csak román nyelvű felirat került, de természetesen a pozitív példákat is feljegyezték.

Magayrul csak helyesen, szépen!

A termékeket gyártó cégek vezetőségéhez levelet intéztek, amelyben kérik, éljenek az anyanyelv használatának jogával és támogassák a Magyarul csak helyesen, szépen! programot.

„Ha ez a program legalább annyira felkelti az emberek figyelmét, mint a világvége, akkor biztos, hogy sikerülni fog a tervünk "- bizakodott viccesen a lelkész.

Online is nyomul a nyelv

„Félreértés ne essék, mi nem a román vagy angol nyelv használata ellen vagyunk, hanem az anyanyelv használata mellett" – fogalmazott Tóth Zsuzsanna, a program egyik kezdeményezője, aki a hamarosan induló, a pozitív és a negatív példákat egyaránt „tetszikelő" gerillaakciót ismertette. Elárulta, hamarosan öntapadós matricákkal jelzik, hogy egyik vagy másik termék megfelel-e a Magyarul csak helyesen, szépen program célkitűzésének.

Az akciónak van már Facebook-oldala is. Akinek szívügye a magyar nyelv használata, csatlakozzon, töltsön fel saját, a témához illő fotókat és szóljon hozzá. Szépen, helyesen, magyarul.

Jog a nyelvhez

A nyelvijogok.ro honlap már évek óta működik, és a köznapi anyanyelvhasználaton túl szeretne segítséget nyújtani mindazoknak, akik a hivatalos életben is élni szeretnének a törvény adta jogukkal.

A honlapon találhatóak magyar nyelvű hivatalos levelezéshez példalevelek, törvények, kétnyelvű feliratminták, és a legtöbb hivatalos intézmény magyar neve is. Ugyanakkor megtudhatjuk mely cégek nyújtanak magyar nyelven is szolgáltatásokat, de néhány negatív példával is megismerkedhetünk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."