Itthon » Oktatás

Magyar érettségi dé notá zécsé

Nem árt, hogyha helyesen írsz, és van is fogalmad, miről. A magyar érettségi nem azért sikerül, mert magyar vagy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Dáné Hedvig a magyar érettségihez ad tippeket
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. június 17., 16:30
0 hozzászólás. 

Van néhány kritérium, amelynek nem árt, ha megfelelsz, amikor az anyanyelvedből vizsgázol. Dáné Hedvig, a Bányai János Szakközépiskola magyartanára segít megtalálni ezeket.

Az első tételnél azt nézik, hogy ismered-e a szakszókincset, tudsz-e önálló véleményt megfogalmazni a tanult fogalmak segítségével. Tizenkettedik osztály végére jó lenne, ha lenne önálló véleményed, gondolkodásmódod a tanultakról, és azt le is tudnád írni a megadott szempontok alapján - véli a tanárnő. Hozzáteszi: nézik a fogalmazáskészséget, a szókincset és az sem árt, ha helyesen írsz.

Dáné Hedvig a magyar érettségihez ad tippeket

Ezekre külön felkészülni nem nagyon lehet, viszont elolvashatod a szükséges fogalomtárat, mi mit jelent, és máris sokkal okosabbnak fogsz tűnni. Az értő olvasás sokat segít, ez azt jelenti, hogy miután elolvastál valamit, megpróbálod értelmezni. Onnan tudod, hogy sikerült, hogy más szavakkal is meg tudod fogalmazni.

A második tételnél ugyancsak érdemes figyelembe venned a feladat felhívószövegét, és arra koncentrálnod, amikor kifejted az adott témát. Légy minél lényegretörőbb, hanyagold a mellébeszélést. A tudásodra kíváncsiak, nem arra, hogy ha a hasadra csapsz, mi lesz belőle.

Olvasni jó

A harmadik tétel neccesebb, mert összetett képességek, ismeretek és készségek szükségesek hozzá. A tananyagon kívül nem árt, ha olvasottságod is van, vagyis elolvasod, legalább részleteiben, a szükséges szövegeket. Kétféle kidolgozási lehetőség szokott lenni: vagy egy adott műről kell írnod, a szerző és a mű viszonyáról, a történetalakításról, műfajáról, vagy a mű szereplőit kell jellemezned.

A tétel kidolgozásánál nagyon fontos a megadott szempontokra figyelni, nyert ügyed van, ha (jól) használod legalább azokat a kifejezéseket, amelyek a tételben szerepelnek.

Dáné Hedvig a magyar érettségihez ad tippeket

A terjedelmi kérést tartd be, az első és az utolsó tételnél ne légy se túl szűkszavú, se túl bőbeszédű. Tartsd szem előtt, hogy a barokkos körmondatok, közhelyek használata nem egyenlő az irodalmi nyelvezettel. Hogyha egy adott fogalom jelentésében nem vagy biztos, inkább ne írd le, vagy próbáld rafináltan körülírni.

Kulcs a jó jegyhez

A tanár megnézi a javítókulcsot, és aszerint pontoz, hogy figyelembe vetted-e a szempontokat, milyen a helyesírásod, összefüggően tudsz-e írni, minőségi szöveget írtál-e, olvastad-e az adott műveket, tudod-e rendszerbe helyezni őket, betartottad-e a terjedelmi szabályokat.

A leggyakoribb hibák közé tartozik a tanárnő szerint, hogy egy adott témát pont azzal az irodalmi művel próbálsz szemléltetni, amelyikre abszolút nem vonatkozik. Pl. előfordulhat, hogy Jókai művein a középkori himnusz sajátosságait akarod kimutatni. Biztos, hogy ki lehet csavarni belőle valamit, ha nagyon erőszakos vagy, csak ezt az érettségin nem a zsenialitás jeleként értelmezik.

Az alapfogalmak elsajátítására, ismétlésére Dáné Hedvig az Iránytű című kisokost és Pethőné Nagy Csilla tankönyvének a kiemelt részeinek elolvasását ajánlja.

Mi még ajánlanánk, nézz be az érettségi.ro oldalra, ahol elemzéseket, elemzési szempontrendszereket és egyéb bátorító dolgokat találsz. Ez például egész részletesnek tűnik.

Dáné Hedvig a magyar érettségihez ad tippeket

A sok tanulás közepette hasznos és élményszerű kikapcsolódás lehet, ha elolvasol néhány irodalmi művet, elbeszélést vagy verset. Sajnálni fogod, hogy kilencedikben nem ezzel kezdted.

Amellett, hogy megeshet, pont azt a tételt kapod, a szókincsed is bővíti, a helyesírásod javítja, és szórakoztat. Amúgy is ez az egésznek a lényege. Hogy szeress olvasni.

Nézd át, nézd át

Sose fejezd be túl korán az érettségizést – ezt szinte minden tanár elmondja. És egyet értünk velük. A magyar nyelv már csak olyan, hogy ha fél oldalnál többet írsz, ahányszor elolvasod utólag, annyiszor találsz hibát, csiszolni valót magad után.

Ezért, miután minden tétellel végeztél, pihenj pár percet, kapcsold ki az agyad, majd olvasd újra úgy a szöveged, mintha nem is te írtad volna. Meg fogsz lepődni.

A román vizsgázási trükkökből is hasznosíthatsz néhányat a magyar érettségin. Ha érdekel, katt ide.

A sikeres érettségi törvénytelen titkait itt találod.

Matekből és történelemből is készültünk, gyere vissza holnap.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."