Itthon » Közélet

Lassan olvad a jég a Kénosi tetőn

Olvad a hó, egyre szárazabbak az utak, de még mindig akadnak veszélyes részek. Újból a Kénosi tetőn jártunk, ahol továbbra is jeges az út.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hótalanító autó
A Kénosi tető környékén még mindig van veszélyesen jeges útszakasz
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 13., 09:13
1 hozzászólás. 

Az idei télen már egyszer teszteltük a kénosi útvonalat, akkor a Székelyudvarhely-Oklánd útszakasz teljes felületét hó borította, csak nehézkesen és veszélyesen lehetett közlekedni. A Hargita megyei tanácsnak nem sikerült egy céggel sem szerződnie, aki megfelelően hómentesíthette volna a megyei utakat.

kenosjeges-01

A balesetveszély nem csak erre, hanem majdnem az összes megyei útra jellemző volt. Azóta jelentősebb havazás nem történt, de az el nem takarított hóból kemény jég maradt vissza. Az alacsonyabban fekvő részekkel nincs gond, azóta a fel-fel melegedő időjárás elvégezte a hótalanítás nehezét.

A Kénosi tető irányában az úttest nagy része száraz és jégmenetes. Veszélyt az jelenthet, hogy napközben az út szélén levő hókupac olvadni kezd, ami a kanyargós részeken az útra folyik. Ez este a hőmérséklet esésével újra megfagy és balesetveszélyessé válik.

Ahogy közelítünk a dombtető felé, már nem ennyire jó a helyzet. Az útburkolaton több centi vastag jeges, homokos felfagyások vannak. Ezek a felfagyások több száz méter hosszan sávosodtak, illetve óriási gödröket képeznek, ami az olvadékot is felfogja. Ez már komoly veszélyt jelent a gépjármű forgalom számára.

kenosjeges-04

Szerkesztőségünknek is jelezték, hogy az adott útszakaszon történt már baleset, annak ellenére, hogy kis sebességgel és fokozott óvatossággal vezetett mindkét sofőr. Az úton kialakult szabálytalan jégréteg úgy megvezette az autókat, hogy azok teljesen irányíthatatlanná váltak. Az ütközés során keletkezett anyagi kár jelentős, az egyik autó sofőrje az útkarbantartó cég beperlését fontolgatja.

Mi újból a helyszínre mentünk, hogy megvizsgáljuk az útszakasz állapotát, ami valóban hagy kívánnivalót maga után. Az említett részen a biztonságos előzés lehetetlen, közlekedni is csak alacsony sebességgel lehet. Ha szemből érkezik autó, akkor is folyamatosan lassítani kell, mert a felfagyás miatt szűkült az út biztonságosan járható felülete, és a nyomvályúk könnyen eltérítik az autót a tervezett irányból.

kenosjeges-06

Viszont megnyugtató, hogy a jeges szakaszon a szakemberek akkor is csúszásgátlóval szórták az utat, amikor ott jártunk. Ennek ellenére, amíg a jég- és homokréteg teljesen el nem kopik, veszélyes a közlekedés ezen a részen, így aki errefelé autózik, legyen óvatos. A tetőre vezető, alacsonyabban fekvő útszakaszok k már jól járhatóak.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sacce
2013-01-13 16:27:34
Sozni nem show-zni
a csuszasgatlo irto keves, oda so kellene legalabb mutatoba, igy majd valamikor juniusban ismet kozlekedhetove valik az az utszakasz, mert a homok nem olvaszt, hanem jo esetben az autok kerekere ragadva szethordodik. Kicsi sot ha szorna ra a tisztelt utaszbacsi, talan mikor a napocsak kisut, megolvadgatna, es meg az is lehet eltakarodna az utrol, nyar elott, hogy az autot ne razza szet az a gyonyoruseges utszakasz. Egyet sajnalok csupan, hogy az utaszbacsi nem azon az utszakaszon jar munkaba, a sajt draga, nehezen osszekuporgatott penzen vett autojaval, hogy neki is legyen miert mergelodnie.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."