Itthon » Közélet

Verespatak: egy aranygyűrű = 20 tonna bányahulladék

Óriásposztereken mutatják be a több éves macska-egér harc lenyomatait, amit a román-kanadai vegyes vállalat képviselői és a környezetvédők vívnak egymással.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Verespatak_RMGC
Verespatak_RMGC
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 13., 09:33
2 hozzászólás. 


Verespatak nevét sokan azóta ismerik, amióta a sajtó nyilvánosságra hozta a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) román-kanadai vegyes vállalat külszíni aranybányászati program előkészületeiről szóló híreket. A tervezett program – ha valóra válik – megsemmisít 5 hegyet, a római és középkori bányászat régészeti maradványait, 10 templomot, 12 temetőt, 958 gazdaságot, 900 lakóépületet, és kitelepítésre ítél 2150 városlakót.

Verespatak

A Közép Európai Klub kezdeményezésével egy olyan poszter-kiállítás nyílik a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, ami pillanatképekben mutatja be az RMGC és a környezetvédő egyesületek többéves macska-egér harcát.

A tárlatot január 14-én, 17 órától Ambrus László, az Agora Munkacsoport ügyvezetője ismerteti. A kiállítás mottója: „egy aranygyűrű elkészítése 20 tonna bányahulladékot hoz létre”.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ipopescu
2010-01-13 12:11:15
Rosszindulatu cikk
A felsorolt un megsemisitendo letesitmenyek nagyreszet konzervaljak, tehat amit evel kapcsolatban irtak az roszindulatu hazugsag.
Ami a 20 tonnat illeti az fugg az aranygyuru nagysagatol, hozzatenem azonban, hogy aki megnezven a tarlatot, eliteli a verespataki beruhazast miutan kimegy onnan, kozadakozas keppen tegye le minden arany es ezust bizsujat a karikagyurut is valamint a draga vagy feldragakoveket beleertve.Menjen haza gyalog egyen a kezevel stb ugyanis 90% annak amit hasznal egy ilyen folyamatnak az eremenye. Ne legyunk farizeusok holgyeim es uraim. Ha az olvaso most megkerdi: hat a cian ? arra is azt mondom ferevezetes, hazugsag, de erre most nem terek ki.A minap azt valaszolta nekem valaki a forumon,hogy mit foglalkozok evel a temaval Hargita megyeben.Tehat most megkerdenem :miben erinti Szekelyudvarhelyet az az ominozus aranykitermeles.Inkabb azt akadalyoznak meg , hogy teljesen letaroljak a Hargitat.Az esztelen erdoiirtas , az egesz orszag teruleten messzemenoleg t...
avatar
ipopescu
2010-01-13 12:14:40
Folytatas
tobb kart okoz mint egy felszini banya ami nem tobb 50 hektarnal mindent beleertve.
Szekeluydvarhelyen (mondjuk a Verestoy ur beleegyezese nelkul is) egy ilyen, az eroirtassal kapcsolatos tarlatot szeretnek latni a sokezer letarolt erdok, erozionak kitett helyevel

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."