Itthon » Közélet

Rehabilitálják és bővítik a városi parkot

Ma 14 órától tartották a sajtótájékoztatót, amelyen városunk polgármestere ismertette a parkkal kapcsolatos pályázatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

BuntaPark
BuntaPark
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. január 14., 16:48
2 hozzászólás. 


„Az 1558-as kormányhatározat szerint a város nyert” – fogalmazott Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, aki így folytatta: „Nagy az öröm, hiszen az előző időszakban már benyújtottak egy ilyen jellegű pályázatot, de akkor visszautasították.”

„A városi park egy olyan hely, ahol az udvarhelyiek jól érzik magukat, és ahol szeretnek találkozni, egy fontos hely. Büszkék vagyunk a parkunkra, mert több, mint száz éves, és kell tegyünk érte, hogy jobban nézzen ki” – magyarázta az elöljáró.

A munkálatok összértéke 1,6 millió lej (16 milliárd régi lej), ebből az elnyert támogatás 750 ezer lej (7,5 milliárd régi lej). „Ez nagy összeg, ha arra gondolok, hogy 2-3 milliárd lejt szoktunk költeni évente a zöld övezetek karbantartására” – mondta Bunta.

BuntaPark


4.255 négyzetméterrel bővítik a zöld területeket, melyek jelenleg 15.410 négyzetmétert foglalnak el. Ugyancsak nagyobbítást eszközölnek a sétányokat illetően, ezek jelenleg 6.389 négyzetmétert tesznek ki, és 1.076 négyzetméterrel növekednek. „Olyan részeket rendezünk, mint például a strandtól egészen a Malom utcai pallóig, hiszen ott hiányzik a járda, de a Malom utcai pallótól a sportcsarnok sarkáig is elvégezzük a munkálatokat. Remélem a játszótérre is tudunk költeni” – folytatta a polgármester.
Ezek szerint a park 23.622 négyzetméternyi felületét további 5.332 négyzetméternyivel teljesítenék ki.

Továbbá modernizálják a közvilágítást: a jelenlegi hét lámpatestet kicserélik, és díszkivilágítást valósítanak meg. A fejlesztés értéke 300 ezer lej, ez az összeg 16 százalékát öleli fel.

Az utcaburkolatot és az utcabútorzatot korszerűsítik, avagy padokat, kukákat, asztalokat, védőkerítést létesítenek, illetve a már meglevőket pótolják, felújítják. Ebben az esetben a teljes összeg 37 százalékáról beszélünk, azaz 600 ezer lejt költenek korszerűsítésre.

BuntaParkterv
A tervek egy része

A projekt részét képezi a flóra revitalizációja, ami őshonos fajok (kislevelű hárs, kőrisfa), díszcserjék (vérszilva, díszalma), toboztermők és egyéb örökzöldek ültetését jelenti, mindezt a fauna igényeit figyelembe véve végzik. 300 facsemete és 5.000 díszcserjét jelent. A fentebb említett munkálat értéke 400 ezer lej. Szintén itt eszközölnek állagmegóvást 175 fa esetében, de 300 fánál semmilyen beavatkozást nem követnek el. A Kogălniceanu utcai fasort gömbakáccal és fehérakáccal helyettesítik.

„Tekintettel a szűkös anyagi helyzetre, csak olyan munkálatokat fogunk elvégezni, ami nagyon szükséges és csak minőségit” – ígérte a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdik a munkálatok megvalósítását, a következő választ kaptuk: „Az idén jó lenne, ha elkezdődne, de a szerződést a minisztériummal kell megkössük, tehát mi minden energiánkat arra fordítjuk, hogy ezt megfelelően indítsuk. Öt hónap alatt kell a munkálatok egy részét elvégezni, de a fák ültetésénél öt évünk van. A cél még szebbé tenni és megőrizni a park állagát” – fejezte be Bunta Levente.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2010-01-14 17:05:26
Remelem a jatszoteren is kicsit modernizalnak. Ajanlom a somos tetoi latogatast Vasarhelyen.
avatar
geo
2010-01-14 22:24:56
Oszinten, ez felujitas, nem kibovites. 5 ev? addig kitorik, kivagjak azt is ami van meg. Ajanlom a Tavasz Setany utca paros es paratlan sor kozotti szabad teruletet, ahova szinten egy kis parkot lehetne letrehozni nehany paddal. A kornyek lakoi biztos orvendenenek neki, foleg a kisgyerekes anyukak, az idos bacsik, nenik. Nem artana pl. nehany gesztenyefa ultetese, hiszen tavasszal nagyon jo illatuk van, nyaron meg jol lehet husulni az arnyekjukban. Amugy is a paratlan szamon levo 3 fabol ketto kiszaradt s az az egy is alig el.
Hajra Udvarhely, csak fejlodni es nem azon torni az agyunkat, hogy minden nap ugy teljen el, hogy penz legyen de semmi munka!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."