Itthon » Közélet

Modern fűtésrendszerre pályázik a város

Egy neves kutatóintézet munkatársai segédkeznek a pályázat megírásában, mely a legújabb technológiákat hozhatja el Udvarhelyre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kogeneracios_kazan
kogeneracios_kazan
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 16., 15:51
0 hozzászólás. 


Csütörtökön, azaz január 14-én érkezett városunkba az a hattagú bizottság, mely a Nemzeti Tudományos Kutató Hatóság (NTKH) Technológiai és Innovációs Osztályát, valamint a Nemzeti Elektromérnöki Kutatás-Fejlesztési Intézetet (NEKFI) képviseli. A bizottság tagjai Dragoș Seuleanu az EconomixNews és a Nemzeti Innovációs Bizottság elnöke, George Bala, a NTKH igazgatója, Prof. Dr. Wilhelm Kappel, a NEKFI igazgatója, valamint Ana Maria Bondar, Carmen Mateescu és Iulian Iordache, szintén a NEKFI részéről.

Bunta Levente polgármesternél tett látogatásuk célja, hogy segítséget nyújtsanak Székelyudvarhely távfűtési rendszerének modernizálására benyújtandó, közel 20 millió eurós pályázat előkészítési munkálataiban. A fűtés-modernizáció biomasszás fűtésrendszerrel és kogenerációs technológia használatával valósulhatna meg. Ez a típusú fűtésrendszer minden biológiailag lebomló szerves anyag – pl. mezőgazdasági tevékenységből, erdőgazdálkodásból, élelmiszeripari termelésből vagy hulladékainak feldolgozásából származó anyag – felhasználásával működik. A kogenerációs technológia révén egy folyamaton belül villamos- és hőenergiát is elő lehet állítani.

kogeneracios_kazan

Egy kogenerációs kazán (illusztráció)

Első ülésükön a pályázati lehetőségekről, a kivitelezés technikai oldaláról és az ütemterv elkészítéséről folytattak tárgyalást a Polgármesteri Hivatal alkalmazottaival. A projekt célja a fűtésrendszer modernizálása – ezáltal korszerűbb, olcsóbb, hatékonyabb és energiatakarékosabb fűtésrendszerhez csatlakozhatnak a majdani igénylők. A pályázati pénzbehozatallal történő újítás következtében a gázfűtés ára jelentősen csökkenne. A helyi, környezeti adottságok megfelelőek, megfelelő mennyiségű fa áll rendelkezésre térségünkben a biomasszás-fűtés működtetéséhez.

A fűtésrendszer modernizálása mellet a megbeszélésen szó esett még egy üzleti központ létrehozásáról, szintén pályázat által, ez a helyi és környékbeli vállalkozókat segítené. „A város motorja a gazdaság” – mondta a polgármester, és kibővítette, hogy a központ célja is a munkahelyteremtés, a város gazdasági téren történő fejlesztése lenne.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."