Itthon » Közélet

Hőszigetelés-bonyodalom, avagy ki fizet a végén?

A lakók által ki nem fizetett szigetelési költségek miatt pereli a Macops Kft. a Sziget-negyedi Lakótársulást. Valakinek fizetnie kell.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

sziget, hársfa  1
A Hársfa 1-es szám alatt lakók vagy a Macops lesz a per nyertese?. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 03., 18:24
5 hozzászólás. 

2012. december 27-e óta perben áll a Sziget-negyedi Lakótársulás az udvarhelyi székhelyű Macops Kft.-vel. A per tárgyát a Hársfa sétány 1-es számú tömbház hőszigetelési díjának a lakókat terhelő, ki nem fizetett önrésze képezi.

Az összeget a munkát elvégző Macops Kft. 2011-ben 133 ezer lejben állapította meg, ám a tömbházban lakó 30 család adóssága azóta már 160 ezer lejre rúg. A lakók nem hajlandóak fizetni, a cég jogi úton akarja behajtani a tartozást.

Amit megígért a Macops, azt tartsa be

- mondta portálunknak Magyari Dénes, az ügyben alperes Sziget Lakótársulás elnöke. Vele és a Hársfa sétány 1-ben lakó Györfi Csabával, Dénes Endrével és Hidi Csabával beszélgettünk.

A lakók kijelentették: nem hajlandóak kifizetni a családonként kiszámlázott négyezertől hatezerötszáz lejig terjedő összegeket. Arra hivatkoznak, a munkálatot elvégző cég tulajdonosa, Bálint Antal csőbe húzta őket. Szerintük Bálint elfeledkezett arról az ígéretéről, amit még a hőszigetelésre vonatkozó hivatalos szerződéskötéskor, több tanú előtt tett nekik. A szóbeli megállapodás arról szólt, hogy a lakók eladják a cégnek a tömbház tetőterét, ennek árából fedezik az önrészt.

Magyari Dénes elnök, fotó: Kakasy BotondA tetőtér közös felület - ahhoz, hogy a Macops megvásárolja, minden lakrész tulajdonosának telekkönyveztetnie kellett volna a ráeső részt, majd eladnia a cégnek. A  tulajdonjogi viszony rendezése azonban elmaradt. A lakók szerint Bálint azt ígérte, hogy közjegyzőt hív, aki helyben lebonyolítja a procedúrát, de ezt nem tette meg. Szerintük időközben meggondolta magát, de ezt velük nem közölte, így "kész átverés show lett az egész". A vásárból végül nem lett semmi, így az önrészt nekik kell fizetniük, de nincs amiből. A lakók elmondták: a tömbházban lakók fele kis jövedelmű, a másik fele kisnyugdíjas, ők már az elején jelezték a hivatalnak, hogy nincs pénzük kifizetni a hőszigetelési költséget, csak akkor, ha a tetőtér eladódik.

Az adásvétel elmaradt, de a munkálatokat a Macops Kft. 2009. februárjában elkezdte és 2011. januárjában Magyari Dénes elnök jelenlétében a polgármesteri hivatal képviselőiből álló öttagú bizottság át is vette. Egy jegyzőkönyv is készült akkor, amelyben feljegyezték a helyszínen tapasztalt hiányosságokat, amelyeket 2011. májusáig kellett volna kijavítania a cégnek, de ez mindmáig nem történt meg, ahogy a hőszigetelés végső, hivatalos átvételére sem került sor.

Szószegés miatt perelnek

„Papír sajnos erről a megegyezésről nincs. Amikor odakerült az ügy, hogy a Macops-os felvállalta az önköltséget, kértük, hogy írjuk le ezt, de ő azt mondta, nincs erre szükség, egy-kettőre nekifogunk, megcsináljuk. Magyar ember a szavát betartja, így nyilatkozott akkor" – emlékezett vissza Magyari.

„Aztán meggondolta magát, jött a gazdasági válság, és úgy látta, nem éri meg a befektetés. Ugyanakkor Bálint cége a hőszigetelést már elvégezte és a lakótársuláshoz benyújtott egy 133 ezer lejes számlát. Mivel az összeg 2 000 lejjel több volt, mint az eredeti szerződésben levő, a lakótársulás ezt jelezte, erre a cég 137 000 lejre korrigálta az összeget.

szigetlak-102009-ben az áfa 19 százalékos volt, utólag 24 százalékos lett, a második körben a cég már ezzel számolt. A lakók nem tudnak, és nem is akarnak fizetni, a részletfizetésbe sem egyeztek bele, ragaszkodnak, hogy Bálint tartsa be az ígéretét. A Macops-szal a munkáltató, a polgármesteri hivatal kötötte meg a szerződést, az ügyet ők bonyolítják, de a hivatal hallgat" – mondta Magyari Dénes.

Ügyvédet is fogadtak, tanúk is vannak, de a hepiend még így is kérdéses. Ennek ellenére Magyari és a többi lakó is határozottan állítják: kikötésük, illetve a Macops tulajdonosának a tetővásárlásra tett szóbeli ígérete sem volt titok. Nemcsak a két fél, hanem a tárgyalásokon részt vevő Tikosi László is tudott róla.

„Abban az időben lakótársulási szinten adminisztrátor volt, de később lemondott, a két funkció összeférhetetlenségére hivatkozva. Ő nem írt alá semmit, de tudott a szóbeli megegyezésről. Ott volt a hivatalban tartott tárgyalásokon, sőt, amikor a Macops-nál tárgyaltunk a lakókkal, oda is elhívtuk. Tud a lakók kikötéséről és Bálintnak a tető megvásárlására tett ígéretéről is" – mondták határozottan a lakók és Magyari.

Megkerestük Tikosi Lászlót, hogy ő miként emlékszik az esetre és szükség esetén tanúskodna-e? A polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője nemmel válaszolt.

„Nem voltam ott a megbeszélésen, a hivatalnak ehhez a két szomszéd veszekedik ügyhöz semmi köze, amit főztek, egyék meg. Tudok a perről, de hagyjanak ki engem ebből, nem nyilatkozok ez ügyben" - hárított az igazgató.

Bálint: elfogyott a jóindulatom

Az ügyben megkerestük Bálint Antalt, a Macops tulajdonosát is, aki nem tagadta, hogy valóban meg akarta vásárolni a tetőteret. A hivatal, a lakótársulás és a cég 2008. augusztusában kötötte meg a hőszigetelésre vonatkozó szerződést. A Hársfa 1 szám alatti lakók akkor jelezték, hogy eladnák a 300 négyzetméteres tetőteret, mert másként nem tudják kifizetni az önrészt, magyarázta Bálint.

„Én bele is egyeztem abba, hogy az aktuális piaci áron megveszem, mert akkor komoly üzleti lehetőséget láttam abban, hogy manzárdlakásokat alakítok ki, amelyeket értékesíteni tudok. Ahhoz, hogy a lakókkal meg tudjam kötni az adásvételi szerződést, szükség volt a tetőtér tulajdonjogának rendezésére.

hársfa sétány 1, Fotó. Kakasy BotondA hivatalos, közjegyző jelenlétében történő telekkönyveztetést a lakóknak kellett volna elrendezniük, de ők ezt, bár többször is kértem, és több határidőt is adtam erre, nem tették meg. A gazdasági válság miatt az ingatlanok piaci ára leesett. Akkor már láttam, hogy számomra ez az üzlet veszteséges lesz, ezt is a lakótársulás tudomására hoztam.

Az ígéretemet viszont akkor sem vontam vissza, felajánlottam, még tavaly, a pereskedés kezdete előtt is, hogy a tetőteret megvásárolom, de az aktuális piaci áron. A lakók azonban ebbe nem mentek bele, mint ahogy abba sem, hogy a tartozást két részletben törlesszék. A munkát elvégeztük, a hivatal, az állam kifizette, a lakók nem."

Bálint szerint a lakók mulasztása miatt alakult ki a jelenlegi, számára is kellemetlen peres helyzet. A hőszigetelés hivatalos átvételére vonatkozó kérést neki kell megtennie a hivatalban, erre valószínűleg májusban sor is kerül. A garanciapénzt addig visszatartották, és a 2011-es átvételezéskor jegyzőkönyvezett hiányosságokat a cége maradéktalanul el fogja végezni.

„Nem akartam peres úton behajtani a pénzemet, de a jóindulatnak is van határa. Mi a munkát elvégeztük, annak előnyeit a lakók élvezik. Sajnálom, hogy a lakókat valaki a háttérből nagyon biztatja, hogy ne fizessenek, de ők nem látják be, hogy ezt az illető nagyon rosszul teszi" – mondta Bálint, aki jelezte, tudja, hogy kik kötik a kereket, de nevesíteni nem akar senkit. Azt is elmondta, hogy a lakóknak tudni kell, minél tovább tart a törvényes huzavona, a tartozásuk annál nagyobb lesz, mert a cég a banki késedelmi kamatot is rászámolja az elmaradás összegére.

A Macops Kft. kontra Sziget-negyedi lakótársulás per következő tárgyalása április 4-én, csütörtökön lesz az udvarhelyi bíróságon. Ha nem születik döntés, akkor minden esély megvan arra, hogy a per a csíkszeredai törvényszéken folytatódjon.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2013-04-04 08:35:08
A lakok resze csaladonkent 5000 lej.
Ehez meg fizetett a hivatal, es az allam is a Macops Kft-nek.

A lenyeg:
Perpillanat a Fuggetlenseg 38-as tombhazat szigeteli-ujrafesti egy kisvallalat (az Orban Balazs iskolaval majdnem szemben). Csak a lakok fizetnek (sem az allam, sem a hivatal nem potol).

A kisceg 2000 lej-t ker csaladonkent (azaz a ket szobas lakast tudom, hogy ennyiert csinalja) +2 ev inflacioval.

Erdemes elgondolkodni, mekkora profittal dolgozott a Macops Kft.
avatar
mzolee
2013-04-04 10:07:11
Azert itt nem csak szigeteli-ujrafesti dologrol van szo...
avatar
olvaso
2013-04-04 10:35:59
re:
avatar
mzolee
Azert itt nem csak szigeteli-ujrafesti dologrol van szo...


1. Nem tudom, hogy miket csinaltak, de ugyis nagyon soknak tunik az osszeg.
Talan 30% volt az akkori zoldprogramban a lakokra eso resz.

Azt tudom, hogy a taborban mit csinalnak most, mert rokon is lakik abban a tombhazban.
Ott 10cm-es hungarocell (iporka) + nemesvakolat.

2. Szerintem a lakok cseszhetik, mert nincs olyan torveny, hogy szoban megallapodtak valamirol, es amugyis az erosebb kutya b.. ik a torvenyszeken romaniaban.
avatar
lucácska
2013-04-04 14:30:13
szégyen
Szégyellheti magát a Macops Kft. a hivatalról és a lakókról is lehúzná a bőrt!
avatar
otto9876
2013-04-07 11:52:32
...
Gondolkoztatok volna előbb,de inkább Magyarinak a hülyeségeit hallgattátok.Most húzzon ki a szarból.Vagy az RMDSZ.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."