Rézmíves és Gazsi is nyertek a román állam ellen

Pereltek a börtönből, s nyertek: több ezer euró várja őket szabadulásukkor, mert rossz börtönviszonyok között voltak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

PenitenciarTimisoara
A temesvári börtön - itt tartják fogva Rézmívest
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2017. április 25., 15:14
0 hozzászólás. 

A romániai fogva tartási körülmények nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Egyezményében előírtaknak, a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalható „rendszerszintű rendellenességek" elhárítására átfogó állami intézkedésekre van szükség – mondta ki a Rézmíves és mások kontra a román állam ügyben kedden hozott ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Négy román állampolgár, Rézmíves Daniel Árpád, Marius Mavroian, Laviniu Moșmonea és Gazsi József panaszolta be a román államot az EJEB-nél a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotok miatt. Többek között a cellák túlzsúfoltsága, a gyenge higiéniai körülmények, a rossz minőségű élelmiszerek miatt emeltek panaszt, illetve azt is felrótták, hogy sokszor patkányok és csótányok voltak a cellákban - derül ki az EJEB közleményéből.

Az EJEB döntése értelmében Rézmívesnek és Gazsinak fejenként 3.000 eurós, Mavroiannak és Moșmoneának pedig fejenként 5.000 eurós kártérítést kell fizetnie a román államnak. Rézmívest, Moșmoneát és Gazsit a temesvári, pelendavai, illetve nagybányai börtönben tartják fogva, Mavroian pedig a foksányi börtönbe volt bezárva, őt 2015. január 13-án szabadon engedték.

Az EJEB szerint a nem megfelelő fogva tartási körülmények révén olyan mértékű szenvedést okoztak a panaszosoknak, amely meghaladta a fogvatartással szükségszerűen együtt járó szenvedés mértékét, így megvalósult az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkelyében lefektetett, az embertelen és megalázó bánásmód tilalmának a megsértése.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."