Itthon » Közélet

Kalapáccsal barmoljuk szét a műemlékeket

Modernizálás címszó alatt romboljuk le örökségünket. Úgy csalunk, hogy magunkat csapjuk be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kozpont-05
Fotó: Kakasy Botond | Illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. április 12., 13:23
3 hozzászólás. 

Százéves ház, pár napja szerelt termopán ablak, a védőfólia még ott fityeg a tokon. Nem lehet letépni, várni kell, hogy a hungarocellre felvitt nemes vakolat kiszáradjon.

A száz éve készült, nemrég kiütött, és kettőbe tört kézműves ablakkeret a homlokzatdísz maradványaival a ház tövében várja, hogy elszállítsák. Ismerős a kép?

„Bele kell törődnöm, hogy a helyi tanácsok intézik, az ő városuk, és nekik senki ne dirigáljon. Mi tudjuk, mit kell csinálni, mi felújítjuk. Ne mondja meg senki, milyenre fessük, ne mondja meg senki, hogy milyen legyen a tető, mert az én házam, és azt csinálok amit akarok" – nehezményezi az önkormányzatoknak értékeink megőrzéséhez való hozzáállását Mihály Zita, a Megyei Műemlékvédelmi Hivatal szaktanácsadója.

Mi volt eddig a legsúlyosabb, visszafordíthatatlan kár Udvarhelyen és környékén?

Régi sérelmeim jutnak csak eszembe... Mostanában nem nagyon vagyok képben, mert annyira kiszorítottak mint műemlékvédelmi nyilvántartó és ellenőrző hatóságot, hogy talán a Koncz-patika esete óta nem is voltam Udvarhelyen.

Hogy értsem azt, hogy kiszorították?

Úgy, hogy egyszerűen semmilyen szinten, semmilyen formában nem tudom érvényesíteni a műemlékvédő felügyelő szerepemet. Egyre szisztematikusabban és egyre tudatosabban kerülnek meg, be sem írják az urbanisztikai bizonylatba a szakhatósági jóváhagyásnak a kötelezettségét.

Az egyik klasszikus példám az a szombatfalvi Ugron-kúria, amit úgy alakítottak át, hogy csúnyán kijátszották a hatóságot. Akkor még működött a bizottság s a szakhatósági felügyelet, nagyon készségesen megrajzolták, megcsinálták, amit a bizottság kért, utána pedig nagyvonalúan kicserélték a tervet, és azt adták le engedélyeztetésre, amit ők akartak.

Amikor elkezdődött az építkezés, és láttam, hogy mi történik, már túl késő volt, hogy bármit is tenni tudjak. Le akartam állítani az építkezést, de lelakatolták, így be se tudtam menni. Kihívtam a rendőrséget, de a rendőrnek az volt a legnagyobb gondja, nehogy a kerítést átugorjam, mert az magánterület sértés.

Mondtam is, hogy nem azért hívtam őt, hogy én kerítést másszak, hanem hogy kinyittassa a kaput. De nem történt semmi.

Ez volt az első megdöbbentő, nagy és durva példa,

hogy mennyire semmibe vesznek. Ezután egyre gyakrabban és egyre szisztematikusabban ismétlődtek a hasonló helyzetek. De hogy mennyire megkerülnek minket, a törvényt, a szabályt, azt a Jézus kápolnában végzett ásatás is jól mutatja.

Ásatási engedélyt kaptak, a mellettem levő irodában állították ki, de mi nem tudtunk róla, hogy a műemlékben felszedték a padlót, amit tudomásom szerint a mai napig sem tettek vissza. Nemrég szóltak nekem is, hogy a padlót most már vissza kellene tenni. Én csak nagyot néztem, hogy „A" kategóriás műemléken, a megyében az egyik legrégebbin, úgy dolgoztak, hogy nem is tudtunk róla.

Különben ezt csinálta az esperes úr is, amikor 1994-ben leverték kápolna külső vakolatát. Turisták jelezték nekem. Székelyudvarhely központja

Amikor kimentünk a helyszínre, az esperes éppen nem hajtott el, de kicsúfolt, és lekommunistázott.

Hiába magyaráztuk, hogy ezt nem lett volna szabad, még a régi vakolatot is leverték. Ott álltunk a csupasz fal előtt, a vakolat a földön, és azt állította, hogy nincs leverve.

Sokszor még az urbanisztikai engedély fölött is túlnéznek, és úgy történnek munkálatok, hogy nincsen semmilyen engedély rájuk. Így történt a Székely Támadt várban is, amikor az iskola felhúzta a filagóriát. Akkor is a médiából értesültünk, hogy mi történik.

Az igazgató úrral együtt mentünk ki a helyszínre, jegyzőkönyvet írtunk, megkértem, hogy kérjék az engedélyt, hivatalosítsák, vagy bontsák le. Egyiket sem csinálták. Nem akarok személyeskedni, de visszahallottam, hogy az előző prefektus, aki udvarhelyi, azt mondta, ne foglalkozzanak vele.

Nem az első eset, hogy szakhatóságként nem is a tulajdonossal, hanem a helyhatósággal, prefektussal kerülök szembe.

Hogy tudja így végezni a munkáját, ha a hatóságok sem támogatják?

Az az igazság, nagyon össze vagyok zavarodva, mert 23 éve dolgozom, mindig tudtam, hogy mit kell tennem, és meg voltam győződve, hogy szükség van arra, amit csinálok. Próbáltam becsületesen és következetesen végezni a feladatom. Az volt az elvem, hogy minden szabályt megszoknak az emberek, hogyha következetesen mindenkire alkalmazzák.

Akkor van baj, ha az egyikre érvényes, de a másikra nem. Úgy gondolom, hogy a műemlékvédelmi szabályok betarthatóak, fontosak és szükségesek.

Mi a legsúlyosabb büntetés amit önök kioszthatnak a szabálytalankodóknak?

Büntetni tudunk, de semmi mást. Törvény szerint lehetőségünk van megállítani az építkezést, ha nincs engedélye, vagy ha nem azt csinálja, ami jóvá van hagyva. De hogy arra nincsen eszközünk, hogy rávegyük, visszabontsa, mert nem kényszeríthetem, ha nem akarja. Feljelenthetem a rendőrségen.

Volt már erre precedens?

Az a baj, hogy az udvarhelyiek annyira okosak, hogy mindig kijátszák az igazgatóságot úgy, hogy az legtöbbször már nem tudja érvényesíteni a szabályokat. Voltak rendőrségi feljelentéseim, de sorban törölték el őket. Udvarhelyen is volt kettő, de mind eltörölték. Sőt a rendőr engem szidott össze, amiért végeztem a munkám. Olyan ez, hogy törvény is van, elő is van írva, de végrehajtatni nem lehet.

Székelyudvarhely központja

Egyszerűen nincs kényszerítő eszközöm, a rendőrség kéne legyen, de ők nem igazán értik, hogy mi a baj. Amúgy is rengeteg egyéb dolguk van, amikor gyilkolnak, kocsikat lopnak, akkor érdekli őket, hogy egy tetőablak nyolcvan vagy hatvan centiméteren van?

Mi a leggyakoribb szabálysértés, amit elkövetnek?

Legtöbbször a nyílászárók cseréjével találkozunk. Az emberek nem tudják, hogy a műanyag ablakkeret sokkal silányabb és értéktelenebb, mint ami fából készült. Az épületek modernizálását az egyszerű műanyag ablakkeretek cseréjében látják.

Rengeteg olyan értékes ablakkeretet tettek tönkre, aminek önmagában is értéke volt. Ezek kézműipari termékek, nem futószalagon gyártották őket, egyszerűen reprodukálhatatlanok. Legtöbbször egyszerűen kalapáccsal kibarmolták a helyükből, és olyan kereteket tettek oda, amelyek esztétikailag sem találnak az épülethez.

Ehhez hasonló vita volt a valamikori Mária Valéria Gyermekkert épületének felújításánál. Az épület műemlék. Nagyon vigyáztunk, hogy készítsenek egy elfogadható, jó tervet a felújításra. Számtalanszor visszadobtuk, végül született egy mindenki számára elfogadható változat. Aztán jött egy kivitelező, aki semmibe vette a tervet, szabályt és mindenféle előírást.

Megcsinálta úgy, ahogy tudta. Az átadáskor hiába jeleztük, hogy a homlokzaton minden részlet fontos, és úgy van összhangban, ha miden eleme megmarad, és hiába mondok le most egy épületelemről, a következő felújításkor még egyről, mert a végén ott lesz az épület megfosztva mindenféle homlokzatplasztikától.

Ha örököltem egy műemléknek minősülő lakóházat, akkor olyan körülmények közt kell élnem benne, ahogy megkaptam?

Minden olyan funkcionális felújítást, amit a lakhatóságot javítja, elfogadnak, és van rá módszer, hogyha valami értékes azt meglehessen tartani. Például egy műemlékben a vécéket, a mosdót fel lehet újítani, vagy nem kell fával tüzelnünk csak azért, mert egy régi lakásban élünk.

Az embereknek azt kellene megérteniük, hogy a saját házunkkal csak bizonyos szintig tehetünk azt, amit akarunk. Az én házam belül az enyém, de a homlokzata a városban van, tehát a városé is. Ezért kell alkalmazkodnunk a városrendezési törvényekhez, főleg ha egy történelmi városrészben van házunk.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2013-04-12 14:46:43
....
Ezen már meg sem lepődök. Nem is értem, hogy mit akarunk és hogy miért csúfandároskodunk sokszor a románokkal mikor még olyanok sem vagyunk, mint ők. Székelyek? Erre büszke lenni? Lassan szégyenlem, hogy a melldöngetésen kívül többre nem futja nekünk nagy Székelyeknek. Meg aztán az egyház is vicc, de ők itélkezni biza tudnak. El van rohadva az egész társadalom paptól kezdve az egyszerű munkásig. Csodálkozunk, hogy a Peda új épületét nem úgy csinálták ahogy kellett volna. Kiadták egy akármilyen kivitelezőnek ahol Geza munkást mégis miért kéne érdekelje az egész, hisz ő úgy tanulta, hogy ami fölösleges le kell bontani s jó malterrel kiegészíteni. Ennyi.
Nagyon remélem, hogy az EU ból úgy rugnak ki minket, mint macskát szarni...
avatar
csillagvirag
2013-04-13 08:40:44
Legalább olyan képeket tennének oda, amelyeken szereplő épületekre igaz ez a cikk! Az első képet azonnal távolítsák el!!!
avatar
Kicsi Buba
2013-04-13 12:33:16
hm
Nincs a cikk képeivel semmi baj, helyénvaló. Csak a helyesírással adódnak problémák, ahogy általában lenni szokott az uh.ro-nál...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."