Itthon » Közélet

Megmentették az udvarhelyiek a Márton Áron-téri fákat

Néhány napot csúszhat a Patkó felújítása, de eltűnnek a villanyoszlopok, megnyílik a forgalom előtt a tér, és kicserélik a vízvezetékeket is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patkoma-01
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. április 18., 14:51
5 hozzászólás. 

A Márton Áron tér felújítása alatt közvélemény-kutatást szervezett a polgármesteri hivatal, mellyel egyes, a Patkót érintő kérdésekben kérték ki a lakók véleményét. Összesen 300, véletlenszerűen kiválasztott székelyudvarhelyi lakost kérdeztek meg, ezzel +/- hét százalékos hibahatárt garantálva a válaszok reprezentativitását illetően. A kutatást egy szakcég készítette, ám érdeklődésünkre a polgármesteri hivatalban nem árulták el, hogy melyik.

Utat nyitnak, fát nyesnek

Elsőként arra voltak kíváncsiak a felmérésben, hogy szeretnék-e a lakók, hogy a Márton Áron tér mindkét, a református templom irányába néző kijáratát megnyissák a forgalom előtt. A megkérdezettek 67 százaléka felelt igennel, így a rendőrséggel és a tervezővel egyeztetve megejtették ezt a változtatást.

patkoma-02

A második kérdés arra vonatkozott, hogy jó ötletnek tartják-e a Patkóban található elöregedett fák kivágását. Itt a vélemények sokkal egyenlőbben oszlottak meg – akárcsak a polgármesteri hivatal alkalmazottainak körében –, a válaszadóknak csupán 48,1 százaléka értett egyet a lépéssel, míg 51,9 százalékuk elutasította a felvetést. Az eredményt figyelembe véve a fák a helyükön maradnak, csupán a túlzottan kilógó ágakat vágják le.

Vizes késés

A munkálatokat egyébként várhatóan nem fejezik be a május 2-i határidőre, mintegy tíz napos késéssel számolnak, ami annak tudható be, hogy időközben kiderült, a föld alatti vízvezetékek cserére szorulnak.

Már korábban elhangzott, hogy a villanyoszlopok cseréje is tervben van. Egyre biztosabbra vehető, hogy a Patkóban található régi oszlopok közül ötnek inthetünk búcsút, helyüket esztétikusabb, kovácsoltvasból készült lámpaoszlopok veszik át.

Átalakítják továbbá a tér első felén található virágágyást is, ami jelenleg nem illeszkedik a tér szimmetriájába. A Márton Áron téren kerti bútorzatot is elhelyeznek, a padok mellett szemetes kosarak, biciklitároló, és 2,5 méteres, ládákba ültetett fák is díszítik majd a Patkót.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kérdés
2013-04-18 23:48:25
Szuper, a gyalogosok érdekeit ismét semmibe veszik.
avatar
S.Zsigmond
2013-04-19 12:00:47
JAJA Minden van csak rend nincs ......
avatar
olvaso
2013-04-19 16:22:23
Hat ki gondolta volna?
Elotanulmany, Tanulmany, Kivitelezesi tervek, stb-stb persze mid jo penzert.

Felszedik a koveket, es lam (csodak csodaja) vizvezetekek is vannak a fold alatt.
" időközben kiderült"

Hat ki gondolta volna?

Megneztek a csoveket, es eleg reginek tuntek.
Ki kell cserelni.
Nehogy meg melyebbre menjenek az Isten szerelmeert, lehet ha " időközben kiderül" kanalizalasi csoveket is talalnak.

Utolagos penzmosasi lehetoseg, amire persze nem kell meg palyazatot sem kiirni.

Igy az iden lehet ha Kenguru, esetleg Chilei villásszarvas vadaszatot is be lehet iktatni.
avatar
persze
2013-04-20 11:25:26
inkabb orulnetek hogy tortenik valami, de joszokas szerint allandoan a rosszindulatu kritika. Ahonnan betelepultel, biztos minden rendben van ! Nem unalmas mar ez a sok nyavajgas? ha egy kicsit pozitivabbak lennenk es jobbindulatuak, sokkal elviselhetobb lenne minden!
avatar
Omlad
2013-04-23 13:04:43
változás
Örvendetes, hogy hosszú idő után csak egy kulturáltabb arculatot ölt magára a Patkó. Lehetséges, hogy a föld alatt újabb akadályokra bukkantak rá, hiszen e városnak pontos térképe nincs, sem a vízvezetékekről, sem egyéb másról, eléggé improvizáltan dolgoztak e terén annak idején. De jó, hogy ezúttal legalább újba teszik, feltérképezik s néhány évig remélhetőleg nem is lesz gond velük. Én azt javaslom várőslakóinknak, hogy változtassanak/változtassunk a hozzáállásunkon, ne mindig a rosszat keressük, hanem annak örvendjünk, hogy történnek előrelepésék amit éppen a városvezetés szorgalmaz.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."