Itthon » Közélet

Lesz pénz a Gimire

A Tamási Áron Gimnázium tetőszerkezetének felújítására fordítják az épület több éves bérét. Gimi, vízdíj és lemondás a májusi tanácsülésen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Ülésezik a székelyudvarhelyi Városi Tanács 2013 májusában
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. május 30., 12:23
3 hozzászólás. 

Székelyudvarhely városi tanácsa megtartotta rendes havi ülését, ahol napirend előtt Tankó László megköszönte, hogy eddig a városi tanács tagja lehetett, majd hivatalosan is beadta lemondását a tisztségről. Bunta Levente tudni véli, hogy mi áll döntése hátterében, de nem firtatta az ügyet, megköszönte Tankó eddigi munkáját, és sajnálatát fejezte ki távozása miatt.

Az ülésre tervezett hét napirendi pont mellé egy nyolcadik is került. Egy megyei pályázatról van szó, melynek köszönhetően 400 ezer lej értékben kap számítógépeket és szoftvert az önkormányzat.

Ezen kívül a tanácsosok elfogadták a tavalyi és a 2013 első negyedévi költségvetés zárszámadását, valamint az idei büdzsé kiegészítését. Ez utóbbit a Tomcsa Sándor Színház kérte, ugyanis pályázaton nyertek 30 ezer lejt, ezt pedig csak így tudják elkölteni.

Az ingázó pedagógusok utazási költségtérítését is jóváhagyták, ez január-március időszakra 22 391 lejt jelent.

Drágább lett a vizünk

Szintén téma volt az ivóvíz és szennyvíztisztítás árának emelése. Legutóbb 2011-ben történt ármódosítás, azóta 2,25 lej az ivóvíz és 1,23 lej a szennyvíztisztítás köbméterenkénti ára. Az Aqua Nova Hargita a szolgáltatás minőségének megtartása, és az utóbbi években történt befektetések megtérülése érdekében kérte most a díjak emelését, többek között azzal is érvelve, hogy Romániában még az emelés után is olcsónak számít a szolgáltatások díja.

Tankó László az EMNP tanácsosa beadta lemondását

A szolgáltató által javasolt emelésnél kisebb mértékű, 15 és 35 százalékos emelést javasolt az előterjesztő, így a tanács ezeket az összegeket, vagyis nettó 2,59 lejes ivóvíz és 1,67 lejes szennyvíztisztítási illetéket fogadta el. Jakab Attila EMNP-s tanácsos felhívta a kertes házakban lakók figyelmét, hogy a locsolásra szánt víz mennyiségét érdemes külön vízórával mérni, ezzel elérhető egy kis megtakarítás.

Szó volt a kulturális intézmények vezetőiről is: a színház és a könyvtár esetén elfogadták a pályázatok végeredményét, így Nagy Pál folytathatja a Tomcsa Sándor színház vezetését, Szőcs Endre pedig megkezdheti munkáját a Városi Könyvtár élén. A táncműhely esetében nem pályázott megfelelően szakképzett jelentkező, így a helyzet továbbra is megoldásra vár, az intézményt ideiglenesen Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója irányítja.

Tető kerül a Gimire, más nem

Szintén napirenden volt a Tamási Áron Gimnázium ügye. A most elfogadott határozattal a város előre kifizeti az épület 2014-es bérét, 150 ezer lejt. Ez a 2012-es és 2013-as bérekkel, és a megyei tanácstól kapott 100 ezer lejes támogatással együtt már elégséges a javítási munkálatok költségeinek fedezésére.

Jakab Attila fontosnak tartotta kiemelni, hogy egy kívülállónak úgy tűnhet, a Gimi ügye ezzel megoldódott, de ez nem igaz, hiszen az összeg csak a sürgős tetőszerkezeti javításokra elég, többre nem.

A különféléknél heves vita alakult ki Gálfi Árpád MPP-s tanácsos és Benedek Árpád Csaba alpolgármester között a Székelyudvarhely Sport Klub finanszírozása kapcsán. Gálfi azt nehezményezte, hogy az önkormányzat csupán 80 ezer lejjel támogatja az SK-t, ami a biztos megszűnéshez vezet. Benedek azzal érvelt, hogy a klub hibásan adta le pályázatát, a 2013/2014-es idény helyett a már lejárt 2012/2013-asra kért támogatást, ezért a kis összeg.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2013-05-30 13:34:13
Azt meg lehet tudni, hogy miert nem volt elo kozvetites? Tehnikai problema, nem volt ki kozvetitsen, vagy meg volt tiltva, hogy kozvetitsetek (ez a hivatal reszerol vagy a szerkesztosegbol)?
avatar
szasza
2013-05-30 13:36:47
re:
Nem volt semmilyen tiltás, csak előreláthatólag rövid ülés készült, gyors, vitamentes napirendi pontokkal. Persze nem tűnt el az élőzés, köszi az érdeklődésért, legközelebb biztosan lesz :)

avatar
perretz
Azt meg lehet tudni, hogy miert nem volt elo kozvetites? Tehnikai problema, nem volt ki kozvetitsen, vagy meg volt tiltva, hogy kozvetitsetek (ez a hivatal reszerol vagy a szerkesztosegbol)?
avatar
pityi
2013-05-30 20:08:47
pityi
Nem tudom a tanacs kinek a penztarcaja szerint emeli a vizdijat de ez azert tulzas.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."