Itthon » Közélet

Nem indult eljárás a Gimi Nyírő-naptára miatt

A vádhatóság június 4-én bűncselekmény hiányában ejtette az ügyet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tamási Áron Gimnázium
Tamási Áron Gimnázium
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. június 12., 13:51
2 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyi Ügyészség úgy döntött, nem indít bűnvádi eljárást a Tamási Áron Gimnázium által kiadott Nyírő József-naptár ügyében - tájékoztatta szerdán az MTI-t Georgica Ivănescu, az ügyészség szóvivője.

A naptár miatt egy - Spanyolországban élő - székelyföldi román jelentette fel Laczkó Györgyöt, az iskola igazgatóját. A feljelentő szerint a naptár kiadásával az iskola a fasiszta, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek és szimbólumok kultuszát tiltó jogszabály előírásait sértette meg.

Laczkó Györgyöt az utóbbi hetekben mind a rendőrség, mind az ügyészség kihallgatta. Az igazgató elmondta, több mint egy évtizede ad ki a Tamási Áron Gimnázium iskolanaptárt, amelynek oldalait általában egy - az iskolához kötődő - személyiség képeivel illusztrálják.

Hozzátette, azért esett az iskola hajdani diákjára, Nyirő Józsefre a választásuk, mert egy udvarhelyi fotóműhelynek most sikerült korabeli fényképek sorozatát előkeresnie az íróról. A naptáron a fényképek mellett Nyirő József írói munkásságát felelevenítő szövegek olvashatók.

"Ez egy megfélemlítési szándékkal elindított akció volt. Az első pillanattól úgy gondoltam, ha Románia jogállam, akkor ez nem lehet ügy, hiszen Nyirőt soha nem ítélték el, a naptár pedig ki sem tért a politikai munkásságára, csak az iskola volt diákjaként, illetve íróként idézte az alakját" - jelentette ki Laczkó György.

Tréfásan hozzátette, ha decemberben sejtette volna, hogy ilyen jó reklámja lesz a naptáruknak, ötszáz példánnyal többet nyomtattatott volna belőle.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2013-06-12 16:11:14
dantanasa
Az ellenseg nem alszik! A profi jelentgeto es "nemzetfelto" dantanasa (es jol penzelt csapata) eberen figyel, zaklat es provokal. Nem kell megijedni tole, perei tulnyomo tobbseget elvesziti. Az a gond, hogy kozben artatlan emberek rengeteg energiajat emeszti fel. Sajnos, a roman demokraciaba ez is bele fer.
avatar
eternit
2013-06-12 21:33:22
Most akkor Nyirö fasiszta vagy nem?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."