Itthon » Közélet

Szívás az idei roncsprogram?

Alig érkeztek meg, órák alatt elkapkodták az idei roncsprogram értékjegyeit. Legalább hússzor ennyi kellene.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

roncsprogram
Fotó: Kakasy Botond/Archiv
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. június 13., 12:24
1 hozzászólás. 

Hétfőn kezdődött az idei roncsprogram értékjegyeinek kiosztása, a „portéka" már a délelőtti órákban elfogyott. Nem csoda, hiszen Hargita megye összesen 72 értékjegyet kapott, ebből Székelyudvarhelyre 36 érkezett, ami három cég között oszlott el.

Major Miklós, a Demaco Kft. igazgatója nevetségesnek nevezte a helyzetet: „Nevetséges, amit csinálnak. Küldtek 12 darab értékjegyet, de legalább tízszer, hússzor ennyi kellene". Major szerint már az is furcsa volt, hogy pénteken délután hívták Bukarestből, hogy küldjön be egy embert az értékjegyek után. Szombat reggel nyolc órától várakoztak, majd délután háromkor megkapták a 12 darab jegyet.

Meghirdetni sem volt idő, mert annyi volt az érdeklődő, hogy hétfőn reggel el is kapkodták a jegyeket. Mivel ekkora túljelentkezés volt, érkezési sorrendben osztották ki a 12 értékpapírt.

Az előző években ezt sokkal jobban kezelte a minisztérium, igaz, akkor sem kaptak egyből annyit amennyire szükség lett volna, de legalább ötvenesével adogatták, emlékezett vissza a vállalat vezetője.

Ugyancsak 12 értékjegyet kapott

az Autogroup-Simo Kft., ahol nem csak kibocsájtják, de be is veszik a kiállított értékjegyeket. Több mint ötszáz jelentkező volt, aki régi autóját szerette volna beadni. Pap Jenő, az értékesítési osztály munkatársa elmondta, hogy a 12 jegyet azok között osztották ki, szintén érkezési sorrendben, akik nem csak leadni szertették volna régi autójukat, de új gépjármű-vásárlási szándékukat is jelezték.

Így az a 12 vásárló, aki hétfőn leadta régi autóját, és az új autó árának előlegével érkezett a céghez, megkapta a roncsprogramban felhasználható értékjegyet. Az új autót vásárló személyeket azért helyezték előnybe, mert az idén kibocsájtott értékjegyeket a kiadástól számított 45 napon belül fel kell használni, különben értékét veszti.

Minden valószínűséggel a fekete kereskedelmet szerették volna kiszorítani ezáltal és még jobban fókuszba helyezni az autóállomány frissítését. Igaz, hogy amíg ilyen kevés értékjegyet osztanak ki, addig a fekete kereskedelem veszélye nem áll fent.

A maradék 12 értékjegyet a Remat Rt. székelyudvarhelyi kirendeltsége kapta. Megkeresésünkre Magyari Vince, a telep vezetője elmondta, hogy legalább 50-100 jelentkező volt az értékjegyekre, így a hétvégén kézhez kapottak hétfőn reggel tíz órakor elfogytak.

Egyelőre egyik udvarhelyi értékjegy-kibocsájtó cég sem kapott hivatalos értesítést arról, hogy mikor és mennyi értékjegyet kapnak még, ha egyáltalán kapnak.

 


Változtak a számok


A Környezetvédelmi Minisztérium az idei éveben 20 ezer értékjegy kibocsájtását tervezi, amelyből háromezret a közintézmények használhatnak fel. Az eddigi évekhez képest a 45 napos beváltási határidőn kívül változott az érték is. A jegyek az eddigi 3800 lej helyett 6500 lej ellenében értékesíthetők, de minden új autó vásárlásánál csak egy jegy használható fel.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2013-06-17 09:45:28
Szívás bizony!
A lényeg, hogy a média beharangozta a kormány nagylelkűségét. 6500 lej az értékjegyre, hudejóó. Igy marad egy rakás roncs az utakon, útszéleken, udvarokon, parkolókban. Ráadásul eladáskor "takszát" kell fizetni az öreg autókra is, ami (még a csökkentett illetékkel is) messze meghaladja pl egy tízéves Dacia árát. Magyarán eladhatatlanok az öreg autók. Sőt , tudomásom szerint a forgalomból véglegesn kivonni is csak úgy lehet, ha igazolod, hogy szakosodott bontóba adtad le (és úgy sejtem, hogy a bontónak is fizetni kell ..... bár rosszul sejteném.... ).
Szóval folyhat az anyaföld fele az olaj s a rozsdalé, mert ez a legegyszerűbb....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."