Itthon » Közélet

Kisebb számlákat ígérnek az új távfűtésrendszerrel

Az új fűtésrendszerrel majdnem ugyanazt a kényelmet kapjuk, mint saját hőközponttal, de olcsóbban, legalábbis ezzel kecsegtet az Urbana Rt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az Urbana Rt. székhelye
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. június 19., 15:36
1 hozzászólás. 

Szórólapok, plakátok és egyéb felhívások - így próbálja népszerűsíteni új rendszerét, a vízszintes elosztású távfűtést az Urbana Rt..

A kampány nekünk is felkeltette az érdeklődésünket, így összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legalapvetőbb kérdéseket, majd kopogtattunk az Urbana Rt. ajtaján. A tudnivalókat Ráduly Mihály, a közüzemek vezetője ismertette.

Mi is tulajdonképpen a vízszintes elosztású rendszer?

Új keletű dolognak számít ez a távhőszolgáltatásban, nagy előnye, hogy ötvözi a távhőszolgáltatás és az egyéni fűtésrendszer előnyeit. Nem kell kazán a lakásba, mert a meleget továbbra is a szolgáltató biztosítja, ellenben minden lakrész egyenesen a lépcsőházban felszerelt fő vezetékhez csatlakozik.

Az innen kapott, a lakásba bejutó hőt minden lakrészben külön óra méri, így a lakástulajdonosnak csak az elfogyasztott mennyiséget kell kifizetnie. Ezt tovább lehet fokozni a lépcsőházi hőátadó modulok telepítésével, aminek köszönhetően bármikor igényelhető a fűtés elindítása, vagy leállítása, külön lakrészenként is.

Miért hívjuk vízszintes elosztású rendszernek?

Minden tömbház kap egy új fővezetéket, amit a lépcsőházban szerelnek fel. Ezen felmegy, és visszajön a meleg víz, de a lakrészek vízszintesen kapcsolódnak a vezetékhez.

A szolgáltatótól érkező hő a lakáson belül minden fűtőtesthez eljut, majd visszakapcsolódik a rendszerbe. A régi függőleges vezetékeket el is kell távolítani, mert azok feleslegessé válnak.

Mire szolgál a hőátadó modul?

Az Urbana Rt. folyamatosan szolgáltatja a hőt, ami a csöveken keresztül eljut a tömbházakban telepített modulhoz. A modul tartalmaz egy hőcserélőt a meleg víz, illetve egyet a fűtés átadásához.

Ezért ha igény van rá – akár nyáron is – bármikor be lehet kapcsolni, akkor is, ha a tömbházon belül csak egy lakó szeretne fűteni. Ilyenkor a többi lakónak nincs más dolga, mint lezárni a saját fűtését.

Minden tömbházban szerelnek ilyen modult, ahol vízszintes elosztású rendszert telepítenek?

Van egy általános fejlesztési terv a városnak a távhőszolgáltató-rendszerre vonatkozóan, ennek alapján végzik a modulok telepítését, de természetesen az a cél, hogy a város területén mindenhol kiépüljön az új rendszer, és mindenhol legyen ilyen modul. A Tábor-negyedben már működnek, most a Bethlen-negyedi tömbházakban kezdték el a modulok telepítését.

Hogyan szabályozhatjuk a lakáson belüli hőmérsékletet?

Amikor a vízszintes rendszerre való átállás történik, akkor mindenkinek át kell alakítania a lakásában lévő fűtésrendszert. Az átalakításkor a fűtőtesteken levő csapokat hőszabályzó csapokra kell cserélni, így ezután, már fűtőtestenként szabályozhatja mindenki, hogy mennyi hőt adjanak le. A csapok ára 40-50 lej körül van – ezekből annyit kell beszerelni, ahány fűtőtest van a lakásban.

Milyen változtatások szükségesek, és mennyibe kerül az új rendszer üzembe helyezése?

Az átalakítás két részre osztható. Ami a lépcsőházi átalakításokat illeti, azt az Urbana Rt. ingyenesen elvégzi, így ez sem a lakóbizottságoknak, sem a lakástulajdonosoknak nem kerül pénzbe. Minden lakrésznek vásárolnia kell egy mérőórát, ami a lakásba bemenő hőt méri. Egy ilyen óra 800 lejbe kerül.

A lakáson belül is át kell alakítani a hálózatot, hogy a meleg víz körbe tudjon menni a fűtőtestekben, illetve a hőszabályzó csapokat is fel kell szerelni.

Az eddig több mint 100 lakáson elvégzett átalakítás felmérése alapján a lakás nagyságától és a felhasznált anyag minőségének függvényében ez körülbelül 500-1200 lejbe kerül. Ezt az átalakítást a lakóknak maguk kell elvégeztetniük, és kifizetniük.

Ha csak egyedül szeretnék vízszintes elosztású fűtésrendszert a tömbházból, akkor igényelhetem?

Erre nincs lehetőség, egy tömbházon belül mindenki, aki jelenleg a távhőszolgáltatást veszi igénybe, egyszerre kell, hogy átálljon az új rendszerre. Minden lakónak ki kell töltenie egy formanyomtatványt, ugyanis a lépcsőházban munkálatok fognak történni, amibe minden lakónak bele kell egyeznie.

A nyomtatványon meg kell jelölni, hogy a kérvényező táv- vagy saját fűtésrendszerrel rendelkezik-e. A szabály, hogy a távfűtésen levőknek kivétel nélkül igényelniük kell a vízszintes elosztású rendszert, de a saját hőközponttal rendelkező lakások is igényelhetik alternatív megoldásként.

Mennyit lehet spórolni az új rendszerrel?

Udvarhelyen 147 lakásban van vízszintes elosztású fűtésrendszer. Ezekre a lakásokra számolt átlag szerint az elmúlt télen 35 százalékkal volt alacsonyabb a nekik számlázott összeg, mint a nem vízszintes elosztású lakások esetében.

Azoknak, akik rendelkeznek saját hőközponttal, megéri átállni? Ők milyen átalakításokat kell ez esetben, hogy elvégezzenek?

Mivel nekik már egy vízszintes kialakítású, zárt rendszerük van csak mérőműszert, illetve az ajtótól a rendszerig csatlakozó vezetéket kell megvenniük.

Saját számítások szerint jelenleg 1 gigakalória hő előállításához 180 lej értékű gázt használ el a kazán. A vízszintes elosztású rendszernél jelenleg 240 lejbe kerül ugyanez a mennyiségű hő.

Akkor mégsem éri meg váltani azoknak, akik már rendelkeznek saját hőközponttal?

A 180 lej csak a gáz ára, ehhez még egyéb költségek is hozzájönnek, mint például a villany, a karbantartás és a kazán ára. Azt is tudni kell, hogy gázár az elkövetkező években folyamatosan emelkedni fog, ugyanis el kell érnie az EU-s átlagot, így 2016-ra megduplázódik az ára.

Jelenleg az Urbana Rt. Is jórészt gázzal fűt, de a felhasznált hőmennyiségnek már 10 százalékát faőrleményből állítja elő. Várhatóan 2015-től beindul a szombatfalvi hőerőmű, aminek a hulladék hőjét átveszi az Urbana Rt., így a mostaninál is olcsóbban tudunk majd hőt szolgáltatni.

A mostani arány nemcsak megfordul, de el is távolodik a két érték egymástól: míg a távfűtésnél egy gigakalória hő ára 200 lej alatt marad, addig a gázkazánok esetén ez 300 fölé emelkedik.

Minden jóban van valami rossz. Az új rendszerben mi a rossz?

Egyetlen, ami hátránynak mondható, hogy azon tömbházak esetén, ahova még nem került hőátadó modul, a fűtésszezon kezdetét és végét a közösségi akarat fogja szabályozni.


A lakók szeretik


A Malom utca 10 szám alatti tömbház volt az első Székelyudvarhelyen, ahol alkalmazták a vízszintes elosztású távfűtést. A húsz lakrészből tíz kérte a szolgáltatást, a többiek ekkor már saját kazánnal rendelkeztek.

A Sziget-negyedi lakótársuláshoz ezen kívül még két tömbház tartozik, ahol a vízszintes elosztású távfűtést használják, így a negyedben összesen 55 lakrész van a rendszeren. Van olyan család, ahol már a harmadik tél járt úgy le, hogy a saját szabályozású távfűtést használták.

„40-45 százalékot is lehet spórolni, ha az ember ésszerűen használja. Amikor otthon van, akkor 20-21 fokra állítja, amikor elmegy otthonról, visszább veszi" – magyarázta Magyari Dénes a lakótársulás elnöke.

Magyari szerint egyöntetűen pozitív a visszajelzés azoktól a családoktól, akik átálltak a vízszintes elosztású távfűtésre, de ez jól látszik a számlákon is.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2013-06-19 17:45:08
Amit elrontottak, azt nem hozzák soha helyre.
Elveszett az emberekben a bizalom, és a bizalom nagyon fontos.
Amikor anno ránk számláztak irreális összegeket, először a lakószövetséghez fordulunk. A lakószövetségnél érdeklődve azt mondták az urbána a hibás. Elmentünk az urbánához, ott a lakószövetség volt a hibás.
Ezek után hogyan bízzak meg a Rablótanya bármelyik "kirendeltségében"?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."