Itthon » Közélet

Ráduly: hamarabb kezdődött a fűtésszezon

Október második napjától már fűtenek. Idén hatvanöten váltak le a rendszerről, négyen pedig visszacsatlakoztak. Fűtésidény számokban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Ráduly Mihály
Ráduly Mihály
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. november 11., 15:55
0 hozzászólás. 

Több mint másfél hónapja fűtenek, a megszokottnál hamarabb kezdődött a fűtésidény: ez azért történt meg, mert szeptember végén nagyon hideg volt. A szabály ugyanis az, hogy amennyiben egymást követő öt napon 10 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, az önkormányzati határozat szerint az Urbanának el kell kezdenie a fűtést. Ez október 2-án kezdődött, kivéve a Bethlen-lakótelep egy részét, mert ott még átalakítási munkák folytak – közölte Ráduly Mihály, az Urbana Rt. vezérigazgatója.

Leválások és visszacsatlakozások

Jelenleg 2 200 háztartás van a távfűtési rendszeren. A leválási hullám előtt, a kilencvenes években 8 200 háztartással számoltak, ez 380 lépcsőházat jelentett. Napjainkban, a több éven át tartó leválások után, csak 291 lépcsőházzal számol az Urbana, 89 olyan lépcsőház van a városban, amelyben egyáltalán nincs távfűtés.

A 291 lépcsőház közül 51-ben van ún. vízszintes elosztású fűtésrendszer, főleg a Bethlen- és a Tábor-lakótelepeken, és a Sziget utcai kazánházhoz tartozó tömbházakban is vannak, összesen 317 lakás.

Idén hetvenen kérvényezték a leválást a rendszerről, tavalyról maradt még három, összesen 65 háztartás fejezte be a leválást. Négy háztartás csatlakozott vissza a rendszerre, összesen 11 lépcsőházban alakították ki a vízszintes elosztású rendszert.

2010-ben 2 lépcsőházban, egy évvel később 3-ban, 2012-ban 9-ben, tavaly pedig 26-ban készült el az új fűtésrendszer.

Annyit fizet, amennyit fogyaszt

A vízszintes elosztású rendszer beszerelésének feltétele az, hogy egy tömbházban a távfűtésen levő lakások tulajdonosai igényeljék – ezt már most meg lehet tenni. A tömbházakba az Urbana jövő év februárjában viszi be a fővezetékeket (saját beruházásként), a lakáson belül az átalakítási költséget, illetve a 800 lejbe kerülő egyéni mérőóra árát a lakó kell fizesse.

Az Urbana Rt. ezelőtt négy évvel kezdte meg ennek a rendszernek a kiépítését az udvarhelyi tömbházakban. A rendszer pozitívuma, hogy lehetővé teszi a lakóknak, hogy saját maguk szabályozhassák lakásukban a hőmérsékletet és az elfogyasztott hőmennyiség arányában fizessenek, tehát a hőmérséklet szabályozásával spórolni lehet, illetve a lakó annyit fizet, amennyit fogyaszt.

Átlagos tél lesz?

Az elmúlt két tél nem volt kemény, utoljára 2011-12-ben volt tartósan nagyon hideg – ahhoz képest egy évvel később 20 százalékkal, tavaly pedig 30 százalékkal kevesebbet kellett fűteni Ráduly Mihály szerint.

„A meteorológusok szerint átlagos, tehát a tavaly-tavelyelőttihez képest hidegebb tél lesz" – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy mindig az időjárás határozza meg azt, hogy mennyi fűtőanyag (gáz vagy biomassza) fogy, a fűtésköltségnek megközelítőleg a kétharmadát teszi ki ez. A hőenergia lakossági ára változatlan maradt, hiszen az önkormányzat idén is támogatást nyújtott az Urbanának.

Komoly technikai előrelépés is történt: a lépcsőházi hőátadó modulokat idén felszerelték az egész Bethlen lakótelep 168 lépcsőházában, így a melegvíz előállítása a Tábor-negyedhez hasonlóan már helyben, egy hőcserélő segítségével történik.

A 291 lépcsőházból összesen 221-ben van ilyen. Tavaly 15 ezer köbméter melegvíz-vesztesége volt az Urbanának, novembertől ez megszűnt. A fűtés minőségén is javítanak ezek a modulok, szabályozható a fűtés szintje.

A tömbházak háromnegyedében így nem áll fenn az, hogy a kazánházból a fűtő „adja a meleget".

Tavaly kétezren kértek fűtéspótlékot

Fülpesi Gyulától, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy idén kb. 200 fűtéspótlék-igénylés érkezett be a hivatalhoz, de ez a szám csalóka, mert a lakószövetségektől csak ezután fogják megkapni a náluk leadott kéréseket. Az igényléseket november 18-ig lehet leadni.

Tavaly majdnem kétezer udvarhelyi háztartás igényelt, és kapott is fűtéspótlékot. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint 34 257 lakosa van Székelyudvarhelynek, ez 12 523 háztartást jelent.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."