Itthon » Közélet

Nem készült el a Patkó

Sorozatos határidő-halasztások után, még mindig nem fejeződött be a Márton Áron tér felújítása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patkó
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 05., 16:26
7 hozzászólás. 

Olyan régóta tolják, halasztják a Patkó felújítási munkálatának végét jelző határidőt, hogy akár azt is hihetnénk, hogy soha nem készül el. A tér felújításával foglalkozó legutóbbi cikkünk megjelenésekor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy várhatóan a hónap, azaz június végére a tér elnyeri végső, vagy legalábbis ahhoz közeli formáját.

Azóta már javában a júliusi hónapban járunk, de még mindig azt tapasztalhatjuk, hogy a tér le van zárva a forgalom elől és egyik-másik szegletében még dolgoznak a munkások. Illetve csak részben van lezárva, mert egy ideje a munkaterületet elhatároló fém paravánok lekerültek, így a gyalogosok szabadon használják a befejezetlen teret. Sőt, néhány autós is felmerészkedik az új a térkövekre, azonban a tér a forgalom számára még nincs megnyitva.

Eső és kézimunka miatt késnek

A legelső tervekhez képest sokat változott a felújítás, mind a területen elvégzendő munkát, mind pedig a felhasznált anyagokat illetően. Jelenleg a tér két oldalán húzódó járdafelületet építik ki a munkások, amit szintén térkövekből raknak ki. Ez az egyik oka annak, hogy csúsznak a határidővel, ugyanis az első tervekben itt aszfaltréteg szerepelt, aminek elkészítése jóval kevesebb időt vett volna igénybe.

De, meghallgatva a szakemberek és a közvélemény jelzéseit, végül a két járda is térkövekből lesz kirakva, ami jóval időigényesebb - tájékoztatott Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Ezeket a bazaltköveket egyenként rakják le a homokágyba, és kalapáccsal igazítják helyükre őket. Ez a munkafolyamat mindenképp időigényes és kézimunkát igényel, s ezt csak lassította az elmúlt időszak esős, viharos időjárása.

Ládás növény és biciklitartó

A járdák befejezése után következik a térbútorok kihelyezése. Ha végre elkészül a tér burkolata, akkor helyükre kerülnek a padok, szemetesládák, biciklitartók, illetve visszakerülnek a jelenleg restaurálás alatt levő kopjafák. Nem marad csupaszon a kikövezett tér, ugyanis ládás növényeket is el fognak helyezni, hogy kellemesebbé tegyék az egyelőre igencsak kopár felületet.

Lesz avatás és ünneplés is

A fenti munkálatok mintegy két hetet vesznek igénybe, előreláthatóan július 25-ig befejeződik a tér rehabilitációja. A végső dátumot még befolyásolhatják az időjárás és egyéb tényezők, ezért pontos átadásról és ünnepségről még nem beszélhetünk. „Nem az a lényeg, hogy hamar meglegyen, hanem hogy egy olyan tér legyen, amiről húsz év múlva is el lehet mondani, hogy szép, és az udvarhelyiek örömére szolgál" – vázolta Bálint.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hun88
2013-07-05 20:48:10
teljes erobedobassal dolgoznak.egyik a macskakoveket hozza a masodik lerakja s a harmadik pedig szivarazik
avatar
Magor
2013-07-05 21:25:14
Munka?!
Vicc az egész munkafolyamat...teljesen szimbolizálja, azt, amilyen Udvarhely. Minden szempontból ránk illik ez a tempó...a főnök, parancsol,számolja a pénzt, a munkás, káromkodik, nem kapja a pénzt, a bámészkodó kötekedik...nincs pénze...mindenki hazamegy iszik...nem számít h van-e pénze...reggel kezdődik elölről...
Inkább adták volna oda egy román cégnek a munkát...persze, akiknek van tapasztalata is...mert ez az udvarhelyi belterjes "munkamegosztás" már-már szégyen...a főnök úgyse a helyi embereknek adja a pénzt, egy kevéssel kiszúrja a munkás szemét, s a többit elmegy "befekteti"...
na de ez már csak ilyen, a hőn szeretett városunkban...
avatar
zterex1
2013-07-05 23:06:03
július, de 2014!
Szerintem ennek a Bálint Attilának eddig már olyan hosszú az orra, hogy kikaparhatná vele a sarokból a diót.

Ha a járdát készítik, akkor az autók miért nem járhatnak?
Azért mert az út sincs kész. Impalás az egész.
avatar
lemese
2013-07-06 21:44:55
re:
Kedves zterex, ne légy rosszmájú. Bálint Attila sajtószóvivő. Az a dolga, hogy azt mondja, amit mondanak neki.
avatar
eva86
2013-07-07 11:42:28
:) viccc
Az ev poenya minek kell a patkot ujitani edigis jo volt s ezutan is jo lenne ahogy volt , inkabb azon kene el gondolkodnia azoknak az embereknek akik a mezo sulit muzeuma akkarjak alakitani mi lesz azal a sokemberel akik munka nekul maradnak ? Azon nem filoznkak el ugye bar hogy edig is elege nehezen elnek meg a fizetesukbol az emberek s ha most munka nekul maradnak akkor mibol fognak szamlakat fizetni vagy etelt veni ?Mert a fizetesek azok eleg nevetsegesek sok emberkehez viszonyitva akiknek a fizetusuk majdnem a 3 akkar a 4- se. A munkahelyeket nem el kenne veni az emberektol hannem munkahelyet kene adni nekik s jobb fizetest !!!!!!!
avatar
mz
2013-07-08 08:38:15
patko
Hát, szép még lehet, de hiteles már nem lesz soha. Remélem az utókor kellőképpen méltányolni fogja az elöljárók ama igyekezetét, amellyel sikerült áttaknyolni egy, a helytörténet szempontjából fontos terét Székelyudvarhelynek. Mivel fogalmuk sincs miben tettek kárt, így az ügy valószínű nem nyomasztja őket és majd büszkén dülleszthetik a mellüket a kellő "fesztivizmussal" megrendezett avatáson.
avatar
nagydd
2013-07-08 15:16:25
eva86
Ezzel a helyesírással inkább ne irkálj .Ha már magaddal szemben is csak ennyire vagy igényes akkor mire alapozol mikor véleményt fejtesz ki?

mz

A tér folyamatosan átalakulásokon ment keresztül .Ajánlom a Székelyudvarhely képekben című művet.Ott a képek mellett leírást is találsz.Körülbelül tíz doboz cigi ára.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."