Itthon » Közélet

Jobb a takarékos lámpa?

Század eleji hangulatot idéző lámpásokról beszéltek, helyette galvanizált fémoszlopokat és régebben is vitatott izzókat szereltek a Patkóba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patkkolapmpa-05
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. június 14., 17:07
17 hozzászólás. 

A funkcionalitás és az anyagi megfontoltság voltak többek közt azok a döntő tényezők, amiért a régi hangulatot idéző öntöttvas lámpák helyett galvanizált fémoszlop és takarékos izzók kerültek a Patkóba.

A Márton Áron tér felújítása két hónapja kezdődött – akkor portálunk arról értesült, hogy a tér burkolatát újítják fel és a patkót formáló düledező fal jobb szárát erősítik meg. A felújításról és a közben fellépő változásokról folyamatosan beszámoltunk, mert utólagos változtatásból jutott bőven.

Kérdés volt a a tér bal oldalán húzódó fák kivágása vagy megtartása, de közben vízvezetéket is cseréltek a földben, ásatásokat végeztek a régészek, útba épített, festést nem igénylő átjárókat kapott a tér, felújítják a kopjafákat, föld alá kerültek a villanyvezetékek.

Az újabb tervekben már úgy szerepelt, hogy a tér világítását kovácsoltvas vagy azt imitáló, a régi városközpont arculatához illő, század elei utcai lámpások kerülnek a mostani vasbeton oszlopok helyére.

Így döntött a bizottság

Az Electrica Rt. munkatársai nemrég el is távolították a régi villanyoszlopokat, amelyek helyére a várttal ellentétben egyszerű, galvanizált fémoszlopokat állítottak. Érdeklődésünkre, hogy mi lett a beígért, a régi Udvarhely-képbe illő lámpákkal, Bálint Attila sajtószóvivő elmondta, hogy a végső kivitelezésnél a bizottság ezt a döntést hozta.

Tudni kell, hogy a Patkóban történő felújítási munkálatokat egy bizottság felügyeli, amely a városháza szakembereiből, illetve külsősős szakemberekből áll. A bizottság több szempont alapján döntött a jelenlegi oszlopok és lámpatestek mellett, amelyekből a funkcionalitást és az anyagi szempontokat emelte ki Bálint.

Ezek maradtak meg a körforgalomból

Bár a szóvivőnek nem állt módjában közölni a bizottságban szereplők névsorát, szerkesztőségünk tudomása szerint a tér bebútorozására Kubanek László designert kérte fel a hivatal. Kubanek megkérdezésünkre elmondta, hogy túlzás azt állítani, hogy a bizottság tagja lenne, de valóban nemrég a polgármesteri hivataltól megkeresték, és felkérték, hogy tervezze meg a tér bebútorozását.

„Amikor felkértek a térbútorozás megtervezésére, akkor a most felszerelt villanyoszlopok és izzókészlet már kész tényként volt velem közölve. Javasoltam, hogy az oszlopok legyenek mattfeketék, ugyanis a többi bútorzat fémrésze is fekete. Úgy nézett ki, hogy ez megoldható, de végül mégsem történt meg.

Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ezek az oszlopok már megvoltak, a körforgalom készítésekor maradtak meg. Végső tűzoltásként javasoltam a lámpaburák szürkére festését, amire ígéretet is tettek, de nemrég szembesültem, hogy azok is eredeti színükben, kéken kerültek fel. ".

Minden valószínűséggel a téren megkezdett munkálatok a hónap végén befejeződnek s egyelőre ezek az oszlopok és lámpatestek maradnak, tájékoztatott Bálint, de a munkálatokat kezdeményező polgármesteri hivatalnak továbbra is az a célja, hogy egy felújított, az udvarhelyieknek tetsző teret tudjon átadni.

A sajtószóvivő közölte, hogy még tartanak a munkálatok, folyamatosan vannak új ötletek, tervek, amikből van, ami megvalósul és van, ami terv szintjén marad, ezért nem beszélhetünk végső kinézetelről, csak a jelenlegi állapotokról.



17 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2013-06-14 18:40:31
Nagy lof@sz. Ennél többet nem érdemes mondani erre. Nem tudom, kik alkotják a bizottságot, de halványgyenge stilusérzékük van az tény. De nem baj na, sörfesztivál legyen, mert arra van érzéke mindenkinek, s minden ilyen "jó" dologra.
avatar
hahaha
2013-06-14 18:43:28
Miért nem lehet úgy alakítani, hogy nézzen is ki valami valahogy. Miért nem lehet figyelembe venni egyes emberek véleményét. Csak az a fontos, h a szalag legyen elvágva s lehessen felvágni, hogy né megint átadtunk valamit. Az a baj, hogy ez tényleg csak "valami".
avatar
taylor
2013-06-14 19:03:39
Bizottság
1. Ki az építész (arhitect)?
2. Milyen lámpa szerepel a tervben?
3. Azt hogy értik hogy folyamatosan vannak új ötletek? még azt se tudják hogy mire és mennyi pénzt fognak elkölteni?
4. Normálisabb helyeken egy darab jó építész (arhitect) kell és egy jó kivitelező semmi más. Nem kell se bizottság, se takony munka, se sajtóreferens, se fényképész, se polgármester, se dizájner, se műszaki igazgató.
La revedere
avatar
watson
2013-06-14 19:35:01
re: Bizottság
avatar
taylor

La revedere


Ezen hangosan felröhögtem :)) Bár nagyjából ez az igazság.
avatar
magyarivi
2013-06-14 22:21:56
ocska megoldás, a pénzt valahol lenyulták és most mutogatnak egymásra....ocska bunko befejezése egy kérdéses munkálatnak....
avatar
magyarivi
2013-06-14 22:23:47
bunta, szégyen ez amit muvelsz....! bar mond azt h a penz elfogyott utkozbe
most rohogtessuk magunkat mindenki elott
avatar
geza84
2013-06-14 23:04:34
A kész munkát konnyu kritizálni, de egy nagypofaju nem allt volna oda a kommentalok kozul, hogy egy kovet is megmozditson!
Ezt a legkonnyebb, nemde? hiszen mindig ezt csinaljatok, es egesz etetetek alatt is csak ennyire lesztek kepesek, hogy a szatokat kinyissatok, es kritizaljatok, de semmit meg nem mozditanatok a kozjo erdekeben, soha semmit nem lesztek kepesek felmutatni az eletetekben! Hat tudjatok meg hogy szegyenlem magam hogy ilyen emberek is elnek ebben a varosban, ulnetek a mocsokban, a szarban, nem kommentalnatok semmit mert nem lenne amit kommentaljatok.
Ha valami szép, uj, jo tortenik a varos eleteben, a varosnak, ti egybol megjelentek hogy megmutasatok ki a nagylegeny a varosban. Hat nem itt kezdodik Kedves Elegedetlen Polgarok! Alljatok csak oda s mozditsatok meg egyetlen egy darab kovet a patkoba, es utanna muveszkedjetek az internetes portalokon!

Ui. Koszonjuk a varosvezetesnek hogy szebbé teszik a várost!
avatar
kmazsola
2013-06-15 00:20:01
Mézga Géza
Elöször is Géza ez nem egy befejezett munka és egyáltalán nem is szép ebben a formában,és EZ nem tetszik az embereknek!!! A Patko műemlék, nem állhatok én oda csak ugy magamtol javitgatni, de átalakitani sem szabadna még a tanácsnak sem , és ha neked az a szép ,hogy ilyen selejtes lámpavasakat tesznek a beigért kovácsolt helyett,vagy az ország zászlo helyét nagy sebtében eltüntetik ,a cimereket meg sem merik emlitteni, akkor neked csak ugy mint nekik izlés ficamod van! Most már tudom miért nem volt elsö pillanatól látvány terv.
Ui Nem köszönöm meg ,hogy folyamatosan csonkitják Udvarhely műemlékeit!!!
avatar
hahaha
2013-06-15 02:13:51
Kedves geza84 !
Azzal kezdem, hogy a munkát nem nekem fizetik, tehát nem megyek oda melózni.
A másik, hogy az a minimum, hogy ha van egy normális építészünk, hogy tanácsok nélkül viszi annyira, hogy tudja, h milyen lámptatest dukál egy ilyen térre. Elég nagy bajok vannak, ha ilyen egyszerű dolgokba a lakosság kell adjon tanácsot. Nagy bajok kell elgyenek.
És még meg sem említettüka címereket, országzászlókat ami rég ott voltak.
Mondjuk nem is értem a média passzivitását ezzel kapcsolatban, hogy miért nem mernek rákérdezni e dolgok felöl.
avatar
blazsek
2013-06-15 08:22:18
re:
Kedves Géza! Mivel a tér felújítása közpénzből és nem közmunkával készül, a kivitelezőn kívül senkinek nem kell egyetlen követ sem megmozdítania ott. A közmunkát általában a SzKA szervezi, nem a Polgármesteri Hivatal... És persze, hogy felemeljük a szavunkat, addig, amíg az ingatlanaink, autóink egyéb javaink és munkánk által megtermelt adólejeinkből giccses szarokat raknak a térre. Amikor megpróbálják menteni a menthetőt de látszik az egész munkán végigvonuló szakmai hozzá nem értés, kapkodás. Tipikus román "invatam din mers" teóriára épülő kivitelezés. Szegény Kubaneket is bepalizzák. Felkérik az utolsó méterekben, hogy valahogy csomagolja be a sz@rt, aztán jó udvarhelyi szokás szerint semmibe veszik a tanácsait. Amikor a V...t cég megnyerte a licitet nem ajánlott bebútorozást is? Akkor ki tette? És ki fogadta el, annak tudatában, hogy a zsebében ott a pénz, amiből megvalósítja?? És, ha akkor megvolt, most hol a pénz? De ennyire elköltötték, hogy még egy kis festékre s...
avatar
blazsek
2013-06-15 08:29:23
re: Bizottság
avatar
taylor
1. Ki az építész (arhitect)?
2. Milyen lámpa szerepel a tervben?
3. Azt hogy értik hogy folyamatosan vannak új ötletek? még azt se tudják hogy mire és mennyi pénzt fognak elkölteni?
4. Normálisabb helyeken egy darab jó építész (arhitect) kell és egy jó kivitelező semmi más. Nem kell se bizottság, se takony munka, se sajtóreferens, se fényképész, se polgármester, se dizájner, se műszaki igazgató.
La revedere


Milyen tervben, Taylor? Szerinted volt? :-) A Városi Parkban volt. Azon meg is látszik. Sőt, ha emlékeztek a bejáratnál a kötelező megjelölések mellett ott volt a látványterv is. Itt látta valaki kifüggesztve? A Bethlen-negyedi parknál szintén. Sőt, ott közvita is volt. No de itt?! Szemfényvesztő, csobán nemzettől tanuló, semmiházi társaság!
avatar
szattilasz
2013-06-15 10:59:52
:)
Ez érdekes. Egész bíztos, hogy szakemberek foglalkoztak ezzel, mert egy ilyen pompás fénytestet nem lehet csak amolyan beavatatlan szemmel kiválasztani. A legfontosabb szempont a funkcionalitás, ezt meg kell érteni... Azért választották a kék színt, hogy a forró nyári napokon egy kellemes enyhülést hozzon számunkra ha felpillantunk rájuk, hiszen a kék az hideg szín, így nyomban egy tengerparti idilli képre asszociálhatunk, vagy úgy érezhetjük, részei vagyunk a kis hableány tengeralatti kalandozásainak. Ráadásul, ami innen békaperspektívából nem látszik, az az, hogy a búrák metalizált kékkel vannak porfestve, így megcsillan rajtuk a nap, a hold, s a csillagok.

Az ízzók azért takarékosak, mert ugye nem lehet pancsolni, s fontos az is, hogy ezeknek a fehér fénye egy neofolk kantin, vagy egy bőséget sugárzó márket benyomását keltse. A meleg színhőmérsékletű fények alatt ugyanis még elméláznánk, ebben a környezetben, de ugye nem lehet a múltból táplálkozni....
avatar
zterex1
2013-06-15 21:55:10
Úgy tudom, hogy be van tervezve egy következő körforgalom a Viaductnak. Tehát azokat a lámpákat lett volna ahová feltenni.
Azt sem értem, hogy miért nem készítették el először az utat, hogy lehessen járni ( ha már mind elmentek impalára vadászni) majd szórakozzanak a tér belsejével és ne a városlakók idegeivel.
avatar
pandietele
2013-06-16 22:09:19
Takarékos fuszulykakaró :))
Takarékos izzót az öntöttvas oszlopon lógó régi stílusú lámpatesbe is be lehet helyezni !
Nehogy már a galvanizált fuszulykakaró lenne takarékos :))
Igenis észre kell venni a döntéshozók által elkövetett bakikat és teljesen mindegy, hogy melyik párt emberei vannak az aktuális hatalomban.
Udvarhely többet érdemel !!!
avatar
Running W
2013-06-17 11:42:30
...
... allitolag a padok impala borrel lesznek bevonva, hogy az ott ucsorgok nehogy felfazzanak...
avatar
lajosfia
2013-06-21 09:43:37
Ezekre a csúf, mindent elrontó oszlopokra jól illenének a "takarékos" döntést hozók!..így lehet felelőtlenűl valamit elrontani.
avatar
agressziv kismalac
2013-06-23 00:26:13
Annyira rondák azok a lámpák, hogy lesz mit magyarázkodni az unokáknak majd mikor megkérdik hogy hogy tűrtük el ezt a kib... st. Ennyi erővel le is aszfaltozhatták volna az egészet, gyorsabb lett volna .És legalább az talál a lámpákhoz .Még hogy szépítik a várost...takarékosság... nahiszen... Rakja őket Bunta a háza elé, hátha megvilágosodik,s rájön hogy átverték...

Mindenesetre, ha valaki szervez tüntetést a lámpák ellen , szóljon, ott leszek. És ezekre az életben többet nem szavazok, az én hibám hogy eddig megtettem.


U.I. Remélem semmilyen címert nem sértenek meg azzal, hogy ilyen környezetbe teszik.Még viccnek is rossz volna.Éppen elég , hogy engem a befizetett adómmal együtt hülyének néznek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."