Itthon » Közélet

Nő kezébe került a város kulcsa

Kenyérszenteléssel és a város kulcsának átadásával zárult a IV. Szent István-napi rendezvénysorozat kedd este.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szent István napok
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. augusztus 21., 08:21
1 hozzászólás. 

Az idei Szent István-napokat a szervezők a kultúra köntösébe öltöztették, próbálták tudatosan kerülni a sörfesztivál hangulatát. Ennek megfelelő hangulatban telt a záró rendezvény is, amelynek első pontja a kenyérszentelés volt a felújított Márton Áron téren.

Nyolc óra után néhány perccel Kedei Mózes unitárius esperes kezdte el ünnepi beszédét, majd Gede Ildikó református lelkész és Mátyás Károly római katolikus főesperes következett. A három vallási vezető együtt szentelte és áldotta meg az új kenyeret, végül a téren közös imával zárták a szentelést. A helyszínen felszentelt kenyerek egy részét a jelenlévők között osztották szét, a többit a Caritas segélyszervezeten keresztül az arra rászoruló, szegényebb sorsú embereknek osztják ki.

Szent István napok

Ezt követően Bunta Levente polgármester beszédében a biztonságot, az otthon melegét, a közösségi munka szükségességét és megbecsülését hangsúlyozta, köszönetet mondott azoknak az embereknek, akiknek munkájával a város előre halad. Külön kiemelte azokat a cégvezetőket, akik a valamikori állami gyárakat átmentve az új rendszerben megőrizték szerepüket, és továbbra is munkahelyeket biztosítanak. Ezzel a záróünnepség második mozzanatát is beharangozta, a város kulcsának átadását, amivel negyedszerre ismerték el egy székelyudvarhelyi személy munkásságát. Jelenleg ez a polgármesteri hivatal legrangosabb kitüntetése, amit a Szent István-napi ünnepségen vezetett be és tett hagyományossá.

Szent István napok

A kulcs azoknak a kiemelt udvarhelyi személyeknek jár, akik tevékenységükkel hozzájárultak a város látható és rejtett értékeinek gyarapításához. Az elmúlt években Finta Béla, dr. Balla Árpád és Péter Attila részesültek a megtisztelő kitüntetésben. A Lázár Imre harangöntő mester készítette jelképes kulcsot idén Gyöngyössy Judit vehette át. Gyöngyössy az Icos Conf Rt. készruhagyár, illetve annak elődjének volt főkönyvelője, gazdasági igazgatója. Negyven éve dolgozik a ruhaiparban, amiből húsz évet vezető beosztásban tevékenykedett, kétgyermekes édesanya, közgazdász.

Szent István napok

Az ünnepség hangulatát István Ildikó népdalénekes és barátainak előadása emelte, felléptek a székelyudvarhelyi Boróka, Kékiringó és Gereben néptánccsoportok is.

Végül fél tízkor, az addigra megháromszorozódott tömeg nagy örömére megkezdődött az ilyenkor szokásos tűzijáték is, amely egyben az eseménysorozat záró momentuma volt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lucácska
2013-08-21 10:51:55
Ünnepség
Tartalmas és színvonalas volt az idei Szent István napi rendezvénysorozat! Gratulálok a szervezőknek! További jó munkát !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."