Itthon » Közélet

Sztrájkolnak az udvarhelyi kórházban

Az udvarhelyi orvosok, egészségügyben dolgozók, szak- és segédápolók is csatlakoztak az országos japán sztrájkhoz. A tiltakozás alatt a betegellátás zavartalan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

japán sztrájk
Egy hétig tart a figyelmeztető sztrájk. Fotó: http://marosvasarhelyi.info
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 17., 13:28
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi háziorvosok, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház hetvennyolc felsőfokú végzettségű alkalmazottja (szakorvosok, laboránsok, rezidensek) 364 szakápoló és 180 segédápoló, közel 600 egészségügyben dolgozó személy csatlakozott a hétfőn kezdődött általános sztrájkhoz.

A tiltakozás békés és semmilyen formában nem befolyásolja a betegellátást – közölte Lukács Antal főigazgató. Mint elmondta, egyetért az egészségügyben dolgozók követeléseivel, aláírta azt a levelet, amelyben az Országos Orvosi Kollégium elnöke a fenti feltételekkel kéri a japán sztrájk engedélyezését.

A főigazgató úgy vélekedett, félő, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a törvényhozók most is könnyen ki fognak egyezni a tiltakozókkal. Az egészségügy átgondolt jövőbeli átszervezésében lát fantáziát, ám véleménye szerint a megreformálásnak, tekintettel a gazdasági válságra, még nincs itt az ideje, mert „ebben a pillanatban megbontani az egészségügyi rendszert csak káoszt eredményezne."


Több pénzt kérnek az egészségügynek


Az egyhetes japán sztrájkot a koalícióba tömörült egészségügyi dolgozók (gyógyszerészi, pszichológusi, orvosi, fogorvosi kamarák, az egészségügyben dolgozó biokémikusok és biológusok szervezete, a mentőszolgálatok egyesülete, az orvosok szövetsége és a Sanitas szakszervezeti szövetség) robbantották ki.

Legfőbb követeléseik között szerepel, hogy a kormány a nemzeti össztermék hat százalékáig növelje az egészségügy finanszírozását, valamint az, hogy a rezidens orvosok bérét kétszeresére növeljék.

A hétfőn elkezdődött általános japán sztrájk egy hétig tart, ez idő alatt az egészségügyi dolgozók a tiltakozásukat jelző karszalagot viselnek. A tiltakozás november 2-án Bukarestben csendes felvonulással folytatódik. Amennyiben nem sikerül egyeszségre jutni a törvényhozókkal, akkor általános munkabeszüntetésre kerül sor, amihez a héten zajló japán sztrájk ideje alatt már gyűjtik az aláírásokat.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."