Itthon » Közélet

Amit tudnunk kell a menetelésről

Vasárnap tartják a Székelyek Nagy Menetelését, összegyűjtöttük a tudnivalókat. Miként eszik vagy isszák a székely megmozdulást?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

székelyek Nagy Menetelése
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. október 22., 12:44
4 hozzászólás. 

Nem igazán értettük miként zajlik az október 27-ei, vasárnapi Székelyek Nagy Menetelése, ezért utánaérdeklődtünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az év legnagyobbnak ígérkező székelyföldi demonstrációjáról.

Mire jó a Székelyek Nagy Menetelése?

Ez egy tiltakozó megmozdulás, ahol a nagy számú tömeg mozgósításával szeretnék demonstrálni, hogy a székelyeket mint érintetteket is meg kell kérdezni, az ők álláspontjukat is figyelembe kell venni a román kormány döntéshozóinak.

Miért tiltakoznak?

A román kormány régiósítási terve ellen. Emellett a székelyek területi autonómiájáért zajlik a Nagy Menetelés. Az új régiósítási terv szerint az egységes székelyföldet felszabdalnák, és területi igazgatás szerint különböző román régiókhoz csatolnák, ami a székelység biztos eltűnését jelentené. E helyett az önrendelkezést, az autonómiát szeretnék kivívni maguknak.

Ki szervezi, melyik politikai párt akar profitálni ebből?

Egyik sem. Az ötletet a Székely Nemzeti Tanács találta ki, és kezdte el megszervezni a washingtoni nagy menetelés mintájára. Demonstrációjukkal szeretnék Romániában létrehozni az eddigi legnagyobb élő menetoszlopot, amely végül egy 54 kilométeres élő lánccá alakul. Ez az első olyan megmozdulás, amelyet mindhárom erdélyi magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is egyöntetűen támogat.

Hol lesz a Székelyek Nagy Menetelése?

A menetoszlop Bereck és Kökös között halad gyalogosan, ami a tervek szerint a menetelés végén élő lánccá alakul. Azért esett a választás erre az útszakaszra, mert ez a két település a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősének, Gábor Áronnak szülőfaluja és hősi halálának helyszíne.

Hogy lehet oda eljutni, amennyiben nincs személyautónk?

Székelyudvarhelyről minden párt indít autóbuszt. A pártok irodáiban kell előzetesen jelentkezni, feliratkozni ezekre. Egy pártfüggetlen helyen, a Bethlen utca 17. szám alatt is jelentkezhetünk. Amennyiben valamelyik pártnál szeretnénk iratkozni, akkor ezt megtehetjük a Kossuth utca 20. szám alatt az MPP irodában, a Vár utca 4. szám alatt az EMNP irodájában, valamint a városházán az RMDSZ helyi szervezetének irodájában.

Mennyibe kerül a jegy?

Az utazás díja (oda-vissza) 20 lejbe kerül.

Mikor és honnan indulunk?

Az autóbuszok október 27-én, vasárnap reggel a Lidl előtti parkolóban sorakoznak fel. Az indulás 9 órakor lesz, ezelőtt fél órával kezdődik a gyülekező, illetve a helyek elfoglalása. Minden busz számozva lesz és az előzetes jelentkezéskor mindenki megtudja, hogy hányas az ő busza, ezzel elkerülhető a kavarodás.

Hová érkezünk és mi a további program?

Az udvarhelyi buszokat három helyszínre osztják el, így egy részük Lemhényre, amíg a többi Nyujtódra és Sárfalvára érkezik. A tömeget a Bereck és Kökös közötti falvakban, illetve két útkereszteződéshez szállítják, minden településen 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, majd 12 órától megkezdődik a Székelyek Nagy Menetelése.

Merről merre meneteljünk, hogy lesz ebből élő lánc?

Minden faluban lesznek szervezők, akik koordinálják az eseményeket. A falvakból (Bereck és Kökös kivételével) két irányba indulnak el a menetelők, így nagyjából a falvak közti részeken félúton találkoznak. A menetelés során a csoportok megnyúlnak, így egy idő után összefüggő lánc alakul ki. Átlagban mindenki 3-4 kilométert gyalogol.

Honnan tudjuk, hogy mi történik a többi helyszínen?

Az esemény ideje alatt a radio.szekler.com online rádió élő magyar adásban közvetíti az eseményeket, amelynek műsorát a helyi frekvenciás rádiók is átveszik. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint hozzon magával táskarádiót, vagy olyan telefonkészüléket, amellyel fogni tudja a rádió adását, így mindenki folyamatosan tájékoztatva lesz.

Mi van ha kialakult az élő lánc?

A Székelyek Nagy Menetelése a tüntetés kiáltványának felolvasásával és a székely, valamint a magyar himnusz eléneklésével ér véget. A kiáltványt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke olvassa fel, amit a rádióból hallgathatunk. A himnuszok eléneklése után mindenki visszamegy abba a faluba, ahonnan indult, majd ugyanaz az autóbusz, amivel oda utazott, szállítja haza.

Hányan leszünk?

A szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy menjen el, jelenlétével mutassa meg, hogy érdekli a saját és a székelység sorsa. A menetelésre 150 ezer résztvevőt várnak, az eseményt a Duna TV és a Kossuth rádió is élőben közvetíti. Ezzel egy időben Budapesten, Bécsben, Stuttgartban, Zürichben, Helsinkiben, Stockholmban, Londonban, Washingtonban, Los Angelesben, Torontóban és több magyarországi városban szerveznek szimpátiatüntetést. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy csak székelyzászlót lobogtasson, esetleg helységnévtáblát hozzon a menetelésre.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
BélaFaluró
2013-10-25 03:37:45
idióták! birkák!
Nézzük csak meg, hogy mi is történik valójában, függetlenül attól, hogy mit szajkóznak a médiaorgánumok és a politikusok:

1. kezdetben vala székelység, itt a kárpátok gyűrűjében
2. majd jöttek olyan népek aki zöme most románnak vallja magát
3. majd tologattak jobbra-balra országhatárokat, történelmet, politikát, gazdaságot
- de a székely az csinálta amit csinálnia kellett. Etette a disznaját (itt nem a románokra gondolok), gondozta növényeit, tisztelte papját, s szerette barátját, családját.
4. elmúlt a komunizmus, mindenki azt csinált amit akart - túlságosan is
5. a nép és politikusaik elérték azt, hogy
- anyanyelvünkön beszélhessünk bármikor, bárhol
- anyanyelvünkön tanulhassunk
- anyanyelvünkön hallgathassuk a papot
- anyanyelvünkön csinálhassunk médiát
- anyanyelvünkön intézhessük hivatalos ügyeinket
- anyanyelvünkön gondolkodhassunk stb.
...
avatar
BélaFaluró
2013-10-25 03:38:18
...
6. fene nagy fejlődésben és szabadságban észre sem vettük, hogy az új állam amely körénk települt mindent megad nekünk ami szükség a békés nyugodt együttéléshez
- etnikai és kulturális szabadságot
- jogokat
- termelésnek megfelelően pénzt és támogatásokat
- szabadságot

A román vezetők tisztában vannak vele, hogy nagy kincs vagyunk számukra és igyekeztek megadni nekünk mindent amire szükségünk volt.

A románok többségének fogalma sincs arról, hogy mi az a székely, s mitől másabb az mint a román, de minden székely egész életében azt skandálja, hogy "mocskos büdös román", "elvették a földünket", "elrománosítottak", "igénytelen tolvaj nép" stb.

Természetesen románok közt is, mint mindenhol vannak szélsőségesek és nacionalisták, kineveltük őket, a székelyek közt sok a provokátor (részben érthető, de most nem ez a lényeg).
...
avatar
BélaFaluró
2013-10-25 03:38:35
...
7. a székely örül mint majom a farkának, hogy végre magyar médiát bámulhat, hallgathat, olvashat, s közben nem veszi észre, hogy
- agymosott barmokká válnak,
- akik magyarország politikájával töltik idejük nagy részét,
- magyarországról érkező fogyasztói társadalmi hulladékot használnak, isznak, esznek
- lassan pont olyan "tápossá" válnak mint a tőlünk teljesen más evolúciós vonalon fejlődött rokonaink
- vakon követik a magyar kormány tanácsait és hajbókolnak vezetőik előtt mint annó Ceausescu előtt. Nem csoda, hisz ugyanazt képviselik, csak modern köntösben.
- és esetünkben ami a legfontosabb: lázítva van
...
avatar
BélaFaluró
2013-10-25 03:38:47
...
8. A Román bepöccen, mivel azt látja, hogy lázongás van, hőbörgés van, követelőzés van, romángyalázás van, adócsalás van stb. Erre reagálva megteszi azokat a lépéseket amelyek ezidáig sem hagyták cserben a történelem során:
- ügyes stratégiával megteremti a saját biztonságát,
- azzal az oldallal paktál le amely elég ügyes ahhoz, hogy nyerjen,
- sikerre viszi az országot, azaz élelmet, vizet, erőforrásokat biztosít népének, megvédi azokat és távol tartja a viszályoktól, háborútól, nemzetközi viszályoktól, pénzügyi kizsákmányolástól.

Mondhatjuk, hogy aljas, tolvaj, kétszínű, hazug, s hasonlók.. viszont ...................... (mindenki helyettesítse be a saját gondolatával)

.
.
.

ezzel a meneteléssel magunk alatt vágjuk a fát, csak ennyit akartam mondani.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."