Itthon » Közélet

Baj van az új aszfalttal

Szóba került önkormányzati ülésen is, laboratóriumba vitték, elemezték. Azt mondták, hogy jó minőségű.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

aszfalt
Porlik, mint a szikla
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 23., 07:43
1 hozzászólás. 

Több olvasónk is panaszkodott arra, hogy az elmúlt hetekben elvégzett aszfaltozási munkálatok szerintük nem a legmegfelelőbbek, a Stravia Group nem jó minőségű aszfaltot használt a munka során. Még a tél előtt vagyunk, de több utcában jól látszik, hogy az útfelületre helyezett aszfaltfoltok könnyen mállanak, töredeznek.

Elég csak megnézni a városi könyvtár előtti teret, ha gyalog rámegy az ember, apró kődarabok válnak ki az aszfaltrétegből. Az egyik Függetlenség sugárúti szeméttároló mellett az látszik, hogy a szemétszállító járművek súlyát sem bírja el az aszfalt, már ez feltűrődött, összetöredezett.

A Straviának volt a legjobb ajánlata

Bálint Attilának, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjének tett fel portálunk néhány kérdést ezzel kapcsolatosan – például azt, hogy miért a gagyi székhelyű Stravia Group végezte az idei aszfaltozási munkát a város területén, mivel volt jobb az ajánlata az udvarhelyi cégeknél (pl. Viaduct, Multipland)?

aszfalt2

A válasz az volt, hogy a törvény szerint a 100 ezer eurónál nagyobb munkálatok úgy kerülnek versenytárgyalásra, hogy egy országos adatbázisba kerülnek a feltételek, a meghirdetők úgynevezett „elektronikus liciten" vesznek részt – a pályázó cégek közül a rendszer automatikusan választja ki azt, amelyiknek a legjobb ajánlata van. Mivel az idei aszfaltozási beruházások keretösszege 1,9 millió lej volt, a hivatal nem hirdethetett saját versenytárgyalást, hanem az előbbi eljárásban kellett részt vegyen. A munkát így nyerte el a Stravia Group.

Ez mellesleg az a cég, aminek neve olvasható azokban a hírekben, amik Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke ellen emelt vádakhoz kapcsolódnak. LINKEK

Jó ez az aszfalt nekünk?

Arra a kérdésre, hogy a hivatal átvette-e már a munkát, illetve milyen minőségűnek találta, elégedett volt-e vele, a szóvivő azt felelte, hogy eddig a Rét utcát, illetve két sportpályát (az Orbán Balázs Általános Iskola, illetve a Bányai János Műszaki Kollégium pályáit) vették át hivatalosan, a többi utca munkálatait még nem.

aszfalt1Bálint elmondta, hogy ilyen esetben egy ún. műszaki ellenőr is bekapcsolódik, aki külső szakemberként szemrevételezi a munkát. Ebben az esetben Demény Gábor végezte ezt el (Farkaslaka korábbi polgármesteréről, illetve korábbi megyei önkormányzati képviselőről van szó – szerk. megj.), aki megfelelőnek találta az aszfalt minőségét.

Miután a legutóbbi önkormányzati ülésen mind Szabó Gyula, mind pedig Gálfi Árpád tanácsosok is szóvá tették, hogy „katasztrofális aszfaltozást" végzett a cég, az aszfaltot (annak összetételét, anyagát) Bálint szerint laboratóriumban is megvizsgáltatták és a minőségét rendben találták.

A gumitalpú cipőtől is feljön

Arra a kérdésre, hogy hány négyzetméternyit aszfaltoztak és melyik utcákban (járdák, útszakaszok, stb.), ezek pontosan mennyibe kerültek, a szóvivő elmondta, hogy többféle aszfaltozást végeztek idén. Az egyik ilyen a Templom utca esete, ahol az új híddal együtt az utcát is leaszfaltozzák – érdekes, ezt a munkát már a Viaduct kft végzi. Ezen kívül hasonló munkát végeznek az Építők utcájában, a Domb, az Akácfa és a Mihai Eminescu utcákban.

aszfalt4Egy másik típusú aszfaltozás az ún. foltozás, a gödrök betömése – ilyent végzett a Stravia például a Tavasz sétányban, ahol a gumitalpú cipővel fel lehet kaparni az aszfaltot az alatta levő rétegről. Ilyen útburkolat került a könyvtár előtti parkolóra is – a tetején egy tört, homokszerű réteg van.

A harmadik csoportba tartoznak az ún. 50%-os utcák, amik a városközponttól távolabb esnek, zsákutcák, kisebb rajtuk az autósforgalom, illetve kevesebben is laknak ott – ezeket akkor aszfaltoztatja le a polgármesteri hivatal, ha a lakók a munka felét kifizetik. Idén volt erre is példa, az Agyagdomb és a Kamilla utcák nagy részére, illetve a Rózsa utca egyik leágazására került aszfalt Bálint szerint.

aszfalt5Jövőre minden bizonnyal újból elektronikus versenytárgyalás lesz, idén október közepén elkezdték a városközpont és néhány mellékutca festését.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kalman
2013-10-23 13:12:44
shejhaj
Deményt sokan ismerik farkaslakán és a környéken és nem csoda ha jonak találta a munkát. Ami szar az szar és kész. Laboratorium ide vagy oda. Ha már nem megy a megye lenyulása RMDSZ vonalon akkor jöhet a városunk? Borboly megszedte magát a partnerségen és most az itteni polgármester jön a sorban? Euroszázezrek folynak át a mocsok munkáért ennek a cégnek a számlájára és ez kinek az érdeke? Ez már nem politika hanem szemtelenség a város minden egyes lakojával szemben.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."