Itthon » Politika

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács szeptemberi üléséről

Tizenkét napirendi pontot vitatnak ma meg, többek között a gázáremelést, és az ANL lakások elosztását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 szeptemberében
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. szeptember 26., 07:01
10 hozzászólás. 

09:30 Mivel több hozzászólás nincs, megválasztották a következő ülés vezetőjének Gergely Lászlót, a mostani tanácsülés, és közvetítésünk véget ért.

09:25 Gálfi Árpád csatlakozik Szabó Gyula véleményéhez, és javasolja, hogy más utcákat is nézzen meg, ugyanis több utcában is végeztek katasztrofális minőségű aszfaltozást. Gálfi arról is érdeklődik, hogy a polgármester utcája mennyibe kerül a városnak, ugyanis szerinte ott jobb minőségű aszfaltozás van.

Tikosi szerint abban a utcában is a fele-fele elvet vették figyelembe, vagyis, mivel félreeső utcáról van szó, az aszfaltozás felét a lakók fizették.

09:20 Az alpolgármester szerint legtöbbször olyan kutyáról van szó, amik otthonról elszöknek, ezekkel pedig szinte semmi nem tudnak kezdeni.

09:17 Tikosi szerint országos problémáról van szó, a törvény pedig hatvan nap múlva lép érvénybe. Elmondja, a kutyákat eddig is befogták, de nem könnyű kezelni a helyzetet, és ezután sem lesz könnyebb. A kutya befogadása 120 lejbe kerül, valamint költségvonzata is van a tartásnak. Úgy gondolja, azt nem lehet megoldani, hogy egy kutya se legyen a városban, de csökkenteni kell a kóbor kutyák számát.

09:15 Jakab Áron Csaba a kóbor kutyák helyzetére hívja fel a figyelmet: saját tapasztalatból és lakossági panasz alapján is úgy véli, nagyon elszaporodtak a városban, és kezelni kellene a helyzetet, amire egy új törvény lehetőséget is biztosít, ez alapján 14 nap után elaltathatják a befogott kutyákat.

09:13 Pécsi Kolumbán Imola a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának udvarán található, használaton kívüli gázházat kifogásolja, amit szerinte el lehetne bontani, ugyanis csak csúfítja a városképet. Szintén felhívja a figyelmet, hogy a közelben található Jézus-szobor előtti szép kerítést benőtte a gaz, ezt el kellene takarítani.

09:11 Mike Levente szerint igény van egy feljáró létesítésére a Kossuth Lajos utca és a Városháza tér sarkán, ami megkönnyítené a járdára való feljárást a babakocsis anyukák és kerekesszékkel közlekedők számára. Tikosi azt ígéri, megoldják a helyzetet.

09:10 Tikosi szerint az első problémára már keresik a megoldást, és ki fognak próbálni egy másik időzítést. A második kapcsán szerinte, ha megnövelik a kérdéses zöld lámpa idejét, az a többi rovására megy, de elemzik a helyzetet.

09:07 Kulcsár-Székely Attila azt kérdezi, hogy van-e lehetőség arra, hogy a terelőúti jelzőlámpákat szinkronizálják, illetve, hogy a szombatfalvi, szejke irányába kiengedő jelzőlámpán nagyon rövid a zöld jelzés ideje, ezt lehet-e hosszabbra állítani.

09:06 Szabó Gyula azt javasolja, hogy a tűzoltóság melletti Rét utcán végzett felújítási munkálatokat ne vegyék át az illetékesek, ugyanis annak csapnivaló a minősége.

09:05 Az alpolgármester szerint ők is megkeresték a rendőrséget a Kőkereszt-téri panaszok kapcsán, tettek néhány lépést, remélik, hogy lesz hatása.

09:00 A különfélék között Bíró Edith egy lakossági panaszt terjeszt elő: a Kőkereszt-téri lakók a közelben levő Mokka kávéházra panaszkodnak. Szerintük az ottani tevékenységet 22 órakor be kellenne szüntetni, főként a hangos zenét. Ennek ellenére az ottani lakókat éjfél után is zavarja a kávézó, és, bár tettek feljelentést, úgy tűnik a tulajdonos ezt nem veszi figyelembe.

Ugyanakkor a tanácsos arra kér mindenkit, pártállástól függetlenül, hogy támogassák az autonómia harcát, és, hogy közösen vegyenek részt a Székelyek Nagy Menetelésén október 27-én.

08:58 Három tartózkodás mellett elfogadták a tervezetet.

08:51 Két megüresedett ifjúsági lakást is kiosztottak, utolsóként a polgármesteri hivatal, valamint ennek alárendeltségébe tartozó intézmények szervezeti felépítésének és tisztségjegyzékének elfogadását tárgyalják.

08:50 Tizedikként a város iskolahálózatát fogadták el egyöntetűen a 2013/2014-es tanévre, ami összesen 23 oktatási intézményt foglal magába.

08:46 A tervezet átment, most az iskolás ösztöndíjak előterjesztése következik, amit mindenki megszavazott.

08:43 Kövekezőként a város tanárainak kiszállási költségeinek elfogadását vitatják - 20378,6 lejről van szó április-augusztus időszakban.

08:38 Ezt is egyöntetűen fogadták el a tanácsosok, így a hetes tervezetről lesz most szó. Ez a gázár módosításáról szól, lényege, hogy az Urbana új árakat vezet be hatósági jóváhagyás után, még a júniusi gázármódosítás nyomán. Ennek az volt a kitétje, hogy a lakossági gázár maradjon a régi, 240 lej/gigakalória. A 11 RMDSZ-es tanácsos megszavazta a tervezetet, nyolc tartózkodás mellett.

08:35 Hatos tervezet: Székelyudvarhely Megyei Jogú város alapító tagként való részvétele a Székelyudvarhelyi Pro Sport Egyesületben. Farkas György városmenedzser számol be a lépés szükségességéről: több sporteseményre tudnak majd pályázni a sportegyesületek, valamint ez az egyesület felügyelné a városi sportbázisokat, és városi sporteseményeket.

08:34 A szakbizottságok és a tanács is egyöntetűen pozitívan állt a terv mellé, így elfogadták a tervezetet.

08:32 Mindenki elfogadta a tervezetet. Az ötös számú témája a volt barompiac egy részének adományként fogadása a város közvagyonába. Itt tulajdonképpen bejárást biztosítanak a régi terület mögötti részre, ahol az új barompiac fog létrejönni.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 szeptemberében

08:31 Gergely László arról érdeklődik, hogy áll a szejkei gát ügye, ugyanis szerinte onnan sok földet kell elhordani, a szeméttelephez pedig sok föld kell, így a kettőt össze lehetne kötni. Tikosi szerint a gát nem a város hatáskörébe tartozik, így abba nem nagyon tudnak beleszólni.

08:27 Tikosi László elmondja, az eredeti tervnél jóval olcsóbban is be lehet zárni a szeméttelepet, új tervek készültek, amik alapján szinte csak egy negyedébe kerül az eredeti összegnek. Az igazgató elmondja, már létezik egy pénzügyi alap a bezárásra, amit vélhetőleg csak minimális összeggel kell kipótolni, hogy fedezzék a teljes bezárást.

Zakariás üdvözli a határozattervezetet, és úgy gondolja, a város költségvetéséből sokat lehet spórolni, ha minden nagyobb beruházás tervét felülvizsgáltatnák egy-egy független szakértővel, mint jelen esetben is.

08:25 A tanács egyöntetűen megszavazta a tervezetet. A négyes napirendi pont a régi szeméttelep bezárásával kapcsolatos aktuális technikai terv elfogadása.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 szeptemberében

08:24 Adócsökkentést terveznek mindazok részére, akik minimálbérnél kevesebbet keresnek, vagy kizárólag szociális, vagy munkanélküli segélyből élnek: ők 50 százalékkal kevesebb épület- és területadót fizetnek. Összesen 27 személy kérte ezt.

08:23 Gálfi még próbál lobbizni a Fehéres-patak mellett, de nem sok sikerrel: a vita lezárul, 13 szavazattal elfogadják a költségvetés-módosítást.

08:21 Zakariás Zoltán azt nehezményezte, hogy miért vettek el a Haberstrumpf villától pénzt: a magyarázat ugyanaz, két nagyobb projekttől vettek el több kisebb helyett.

08:15 Költségvetés-módosítás következik: Karda szerint erre azért van szükség, mert a Kós Károly iskola elveszített egy pert egy adósság kapcsán, így 435 ezer lejt kell biztosítani az iskola számára, hogy a régi adósságot ki tudja fizetni.

Ugyanakkor a Tomcsa Sándor Szníház ismét megnyert egy pályázatot, így 15 ezer lejt bevonnak a költségvetésbe.

Gálfi magyarázaot kér arra, hogy miért nem fejezik be a Fehéres-patak hídját, annak ellenére, hogy 2011 óta költségvetésbe van foglalva az erre szánt összeg, ráadásul most ettől a projektet vettek el pénzt, hogy a Kós Károlynak adják.

Az alpolgármester szerint azért döntöttek így, hogy ne több kis projektet kelljen megnyírbáljanak, hanem néhány nagyobbtól vettek el pénzt. Ugyanakkor nehezményezi, hogy a tanácsos még a keddi szakbizottsági ülésen támogatta ezt a projektet, és csak most ellenzi.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 szeptemberében

08:12 Karda Emese, a polgármesteri hivatal gazdasági osztályának vezetője gyorsan bemutatta a vonatkozó számadatokat - a tanács RMDSZ-es szavazatokkal, MPP-s és néppárti tartózkodással elfogadta a tervezetet.

08:07 A különfélékkel kiegészített napirendet elfogadták. Mike Levente arról érdeklődik, hogy az MPP által előterjesztett tanácshatározat-tervezet miért nincs napirenden, valamint megjegyzi, hogy érkezett egy óvás a prefektúrától az Általános Rendezési Tervhez a hőerőmű terve kapcsán, kérik az erről született tervezett visszavonását. Első kérdésére írásban kap választ, a másodikra - egyelőre - semmilyet, az ülésvezető rátér az első napirendi pontra, a költségvetés második negyedévi zárszámadásának elfogadására.

08:06 Első körben a júniusi, júliusi és augusztusi tanácsülések jegyzőkönyveit fogadták el.

08:04 Benedek Árpád Csaba alpolgármester köszönti a jelenlevőket. Egyelőre Gálfi Árpád hiányzik, de hamarosan érkezik. Ülésvezetőnek korábban Kulcsár-Székely Attilát választották, így helyette Géczi Leventét választják most.

08:00 Hamarosan kezdődik a tanácsülés, még nem érkezett meg mindenki a terembe.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Sasszem
2013-09-26 10:33:08
Feheres patak
A kedves alpolgarmester ur ugy csinal minha nem Betlenfalvan lakna !!!! Ne szamitson se Betlenfalva se Kadicsfalva reszerol tamogatasra a kovetkezo valasztason ,mert miota ott van csak ezen ket varosresz ellen dolgozik ,kivetel termeszetesen az O utcaja amit gyorsan leaszfaltoztatott,pedig nekunk koszonheti hogy odakerult ahol most van.A Feheres patak ugye mar 2 eve huzodik.A Betlen negyed vegen levo hid ugye szinten !!!!
Tobbi RMDSZ-es tanacsos uraknak is felhivom a figyelmet hogy azzal hogy bologatnak mint regi dacia hatso ablakaban a kutya azzal nem fognak meg 4 evre visszaulni a szekbe.Ilyen emberek nem kellenek ide vezetokre van szukseg .Olyanokra aki kimegy es korulnez a varos szelein uralkodo lehetetlen allapotokra ,aki eszreveszi hogy hova van szukseg csatorna ,viz gaz halozatra,es a sajat utcajat nem helyezi az elso listara.
EBRESZTO mar itt az ideje !!!!
avatar
lucácska
2013-09-26 10:56:54
mindent a maga idejében
Kedves Sasszem! Szerinted lehet hidegben, fagyban minőségi munkát végezni? Én megértem az ott lakókat, de ha most télen megépítik a hidat, akkor meg az lesz a problémátok, hogy miért késő ősszel építik azt és mi marad belőle tavaszra. Tavasszal szépen megvalósítják amit megígértek és majd mindenki örülhet neki ! Nem lehet egyszerre mindent, csak szépen sorjában .
avatar
otto9876
2013-09-26 14:20:34
mindent a maga idejében
Hát igen,kedves lucácska.Ez az RMDSZ politika az utóbbi 24 évben!
avatar
Sasszem
2013-09-26 14:41:47
mindent a maga idejében
Kedves Lucacska!
Tavasszal soha nincs penz,a koltsegvetes nincs elfogadva stb.Mindig van valami kifogas.Latott On barmilyen megvalositast tavasz vagy nyar folyaman? Hacsak nem a Patkot vesszuk ahol felszedtek a kovet majd visszaraktak.Amennyibe kerult az semmi.Abbol a penzbol hany utcaba lehetett volna vezetekes vizet vezetni ? Vagy kanalizalast? A kutak a maganhazaknal szaradnak ki de kit is erdekel ez a vezetokbol ? Ellenben ha kell a Szejkere kivezetjuk a vezetekes vizet (nemreg olvastam a sajtoban) mert bizonyos emberek MAGAN erdekeik ezt kivanjak.Hany utcat lehetett volna leaszfaltozni vagy legalabb megkovezni ?
Hadd ne soroljam a Szaszok tabora,Szombatfalva,Betlenfalva,Kadicsfalva azon utcait ahol ugyanolyan adofizeto emberek laknak mint a varos tobbi reszen. Ugyanannyi adot fizetnek sot esetenkent meg tobbet megis egy kis eso utann saros utcan kell hazamenniuk mert sok ev alatt az utcaba annyi ko kerult amennyit az ottlakok vettek.
avatar
Sasszem
2013-09-26 14:48:49
mindent a maga idejében
Ugyanakkor jelzem hogy nem lakom a Feheres patak mellett tehat semmi szemelyes inditatas nem vezerelt a komment irasakor.
avatar
blazsek
2013-09-26 15:24:09
re: mindent a maga idejében
Nem szeretem egyik tábor politikusait sem. Tölem megpukkadhat az egész, ott, ahol van. De nehogy már a kutak kiszáradását a politikusok számlájára írjuk!
Ja, és még valami: gondolom Ön is büszke arra, hogy magyar az anyanyelve... Megmagyarázná nekem, hogy mire gondolt akkor, amikor az utca megkövezéséről írt? :-) Mert tudtommal megkövezni valakit vagy valamit (pl. bűnbakot) akkor szoktak, ha bűnösnek kiáltják ki :D Vizuális típus lévén, magam előtt látom, amint az ott lakók kiállnak a kapu elé és megkövezik - az amúgy teljesen ártatlan - utcát... :-)
avatar
Sasszem
2013-09-27 08:45:58
re: mindent a maga idejében
Kedves Blazsek !
Latom nem jott le a lenyeg !En sem szeretem a politikusokat de itt vannak es kesz.A kutak kiszaradasat nem nekik koszonhetjuk de a vezetekes viz hianyat igen.A varos befekteteseit ok iranyitjak szavazzak meg.Az utca kovezeset ugy kell erteni hogy azon utcak ahol nincs aszfalt le vannak kovezve.Ezt bizonyos idokozonkent potolni kell mert az autok kihordjak,eltoljak es lukak keletkeznek.Ezt az utobbi idoben ugy potoltuk-potoltak a lokok ,hogy osszepotoltak es a sajat zsebukbol vasaroltak kovet amit kozmunkaval teritettek el.Termeszetesen az adot is kifizettek ugyanugy mint akinek aszfaltut van a kapuja elott.Ezt nehezmenyeztem mivel ezen dolgokkal nem foglalkozik szinte senki.Remelem ertheto voltam.
avatar
kiralybiro
2013-09-27 11:08:13
véleménynyilvánítás
Csíkszeredán lett focipálya és fociakadémia Székelyudvarhely helyett a MÉLYENTISZTELT TANÁCSNOKOK ÉS POLGÁRMESTER pitiáner és személyeskedő hülyeségéből.
Uraim! Önök a hivatali poziciójuk elfoglalásakor Székelyudvarhely gyarapítására esküdtek fel és nem Csíkszeredáéra!
Uraim önök egy esküszegő, szArházi banda, akik primitív irigységből, álszenteskedésből, gyűlölködésből még a közösség érdekeit is háttérbe szorítják, hogy nehogy má' a "fideszesek haverjainak" vélt öröme lehessen, mégha a város hatalmasat profitálhatna is belőle....
Barmok!
avatar
Pety
2013-09-27 13:26:59
Csíkszeredán lett focipálya és fociakadémia Székel
Králybiro,

Minden szó való igazság - amit irtál !
Gratula !
avatar
hunilaszlo
2013-09-27 15:04:41
re: véleménynyilvánítás
Egyet ertek az elsotol az utolso szavadig Kiralybiro!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."