Itthon » Közélet

Ízlett az összefogás, a kormányon a sor

Minden szervező pozitívan vélekedik a Székelyek Nagy Meneteléséről, és most még csak nem is szidták egymást. Majd inkább a kormányt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A székelyek nagy menetelése
Fotó: manna.ro
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. október 29., 18:53
0 hozzászólás. 

Kíváncsiak voltunk, a hétvégén lezajlott Székelyek Nagy Menetelését hogyan értékelik a szervezők, mit mondanak, hogyan tudták összehozni ezt az eleinte valószerűtlennek kinéző hárompárti együttműködést, és mi lesz a következő lépésük az autonómia felé vezető úton.

Egy biztos, a három magyar párt ilyen jellegű összefogása kisebb fajta csodaként fogható fel, többen évtizedes sikerként könyvelik el, és abban is egyetérteni látszanak, hogy most már tényleg a kormányon van a sor.

A Néppárt vonzó logója

Dr. Zakariás Zoltán az EMNP részéről sikerként értékelte a vasárnapi menetelést, szerinte 1990 óta nem volt rá példa, hogy egy közösségi célért ennyi ember gyűljön össze. Pártja nevében minden résztvevőnek és szervezőnek megköszönte a munkát, külön kiemelve a nem székelyföldi résztvevőket, és a határon túli szimpátia-tüntetések résztvevőit.

Elmondta, a Néppárt Udvarhelyszékről 18 autóbuszt szervezett, amiből 8 indult Székelyudvarhelyről, de több más busz szervezésében is részt vettek, más szervezetekkel karöltve.

Zakariás szerint bebizonyosodott, hogy a területi autonómia mögött népakarat van, és nem egy szűk réteg elképzelése, és szerinte most egy olyan méretű megmozdulás történt, amit a román kormány nem tud figyelmen kívül hagyni, nem halaszthatja el a párbeszédet a témában.

A politikus fontosnak tartotta kiemelni a megvalósult pártok feletti összefogást, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még hatékonyabban tudnak majd megnyilvánulni.

Arra a kérdésre, hogy az előzetes kérések ellenére miért mutatkozott több néppárti vezető is a párt jelképeit használva, elmondta, az EMNP úgy gondolja, saját híveiket úgy tudják a legjobban mozgósítani, ha használják a logójukat, és az autonómia egyébként is a pártprogram része.

A jövővel kapcsolatosan elmondta, most várják a román kormány reakcióját, és párbeszédet remélnek. Bár nem a tüntetés a céljuk, még „létezik a bukaresti tüntetés, a polgári engedetlenség, lehet fokozni", mondta Zakariás a lehetséges jövőbeni megmozdulások kapcsán. Szintén terveik között szerepel egyébként az erdélyi románság felé történő nyitás, velük is szeretnék minél részletesebben megismertetni az autonómia fogalmát és a céljaikat.

Fájó hiányzók

Thamó Csaba a Magyar Polgári Párt megyei tanácsosa és a Székely Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke kimondottan SZNT-s szervezői álláspontot képviselve állapította meg, hogy az egyik legnagyobb siker a hárompárti összefogás volt. Elmondta, Udvarhelyszéken mindhárom párt szervezkedett, és mozgósított – ez a fajta egység véleménye szerint az elmúlt 15-20 év egyik legnagyobb eredménye.

Úgy véli a pártoknak többnyire sikerült a saját érdekeiken felülemelkedniük, és jól együtt tudtak működni a szervezés beosztásán. Thamó szerint jó lett volna a Lemhény – Nyújtód – Kézdisárfalva szakaszra több embert mozgósítani, de ez sem jelentett különösebb hátrányt.

Thamó kiemelte, több olyan busz is volt, ami az RMDSZ, az EMNP, az MPP és az SZNT közös szervezésében töltöttek meg emberekkel, valamint külön örül, hogy RMDSZ-es polgármesterek is részt vettek a menetelésen.

A széki elnök kissé fájlalta, hogy Székelyudvarhely és Székelykeresztúr polgármesteri nem mentek el, ám köszöni a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak, hogy fogadták a makfalvi szekeres menetelőket, és reméli, hogy a mostani sikeres menetelés jó és mozgósító példa lesz mindazok számára, akik most nem mentek el.

Akárcsak Zakariás, Thamó is a román kormány válaszlépésére vár, hozzátéve, hogy a menetelés erőt adott nekik, és, amennyiben nem kezdődik meg a párbeszéd román fél részéről, úgy állnak elébe a további tiltakozó akcióknak, bár ezekről még korai beszélni.

Székely akció hangosbemondóval és lelkészekkel

Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke hasznosnak látta a Székelyek Nagy Menetelesét, ugyanis megmutatta, hogy szolidáris a közösség, és össze tud fogni egy célért. Kiemelte, hogy a széki RMDSZ kilenc autóbuszt indított, mindegyiket vidékről, és több polgármesterük is részt vett a megmozduláson.

Részükről a többi párttal nem kommunikáltak, a főszervező Székely Nemzeti Tanáccsal egyeztettek, és segítettek a népszerűsítésben, infrastruktúrát is biztosítva a rendezvénynek.

Bíró kiemelte az általuk biztosított segítséget: pártja minden polgármesteri hivatalnál helyet és lehetőséget biztosított az iratkozáshoz, volt, ahol hangosbemondós autóval invitálták a lakókat a menetelésre, képújságban reklámozták az esemény, máshol a lelkészeket, plébánosokat keresték meg, ami alapján ők buzdították részvételre a híveket.

„Nem pártakció volt, hanem székely akció" – véli Bíró, aki szerint fontos volt most kimutatni az egymás iránti szolidaritást, a jövőbeni tervek kapcsán pedig az RMDSZ által kidolgozandó autonómia-törvénytervezetet említette.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."