Itthon » Közélet

Még egy hétig nem lesz tej és kifli

Ha az óvási időszak lejár, és nem lesz fellebbezés, elviekben egy hét múlva kaphatnak tejet és kiflit az iskolás gyerekek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tej-kifli program
Egy hét múlva ehetnek kiflit, ihatnak tejet az iskolások, óvodások
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. november 01., 08:57
0 hozzászólás. 

November 7-én kaphatnak tejet és kiflit az óvodások és iskolások Hargita megyében. Egyelőre a közbeszerzési szakasz zárult le, azaz benyújtották az árajánlatokat, majd elbírálták azokat a tejszállítók esetében, míg a pékárut szállítók esetében még zajlik a kiértékelés. A következő hónap elején szerződést köthetnek, ha nem jön közbe semmi.

Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője megkeresésünkre elmondta, hogy szerinte főleg vidéken nagy szükség van erre. „Vannak gyerekek, akiknek ez az egyik legfontosabb étkezés. Alig várják, hogy eljöjjön a kilenc óra, hogy tejet és kiflit ehessenek" – fogalmazott a főtanfelügyelő.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a megye településeire egyenként írták ki a közbeszerzést, hogy lehetőség legyen helyi cégeket bevonni a kifli és tej szállításába. Később viszont arról tájékoztatott, hogy a farkaslaki Gordon kft. szállíthatja a tejterméket az összesen 67 Hargita megyei település nagy részére.

Az óvási időszak még nem járt le (az eredményhirdetéstől számítva tíz naptári nap), így csak annak leteltével köthet szerződést a megyei tanács a nyertes céggel. A péktermékekre kiírt közbeszerzés kiértékelése még folyamatban van.

Arra kérdésünkre, hogy miért nem indult be az iskolakezdéssel egy időben a tej-kifli program, Borboly a következőket válaszolta: „Tanácselnöki hatáskörömet augusztus óta gyakorolhatom ismét, azóta tudok foglalkozni a program lebonyolításával. Emellett figyelembe kell venni, hogy országos szinten Hargita megye az egyetlen, ahol 67 különböző településen folytatunk közbeszerzési eljárást külön a tejre, külön a kiflire annak érdekében, hogy helyi termelők friss termékei kerüljenek a gyerekekhez."

A tejre vonatkozó óvási időszak november negyedikén jár le, így csak azután köthet szerződést a megyei tanács a nyertes cégekkel. Abban az esetben, ha nem lesz fellebbezés, akkor elviekben november 7-én a gyermekek már kaphatják az iskolákban a tejet.

A tejre vonatkozó kiírásban a Gordon kft. mellett pályázott és néhány településen nyert a Simultan kft. (Etéd, Szentábrahám, Fenyéd, Kápolnásfalu, Máréfalva, Székelyandrásfalva, Újszékely, Siménfalva) és a Dorna kft. (Bélbor, Tölgyes) is. A kifli esetében még mindig zajlik az ajánlatok kiértékelése. Azt is megkérdeztük Borboly Csabától, hogy hogyan tudják garantálni a beszállítók a termékek frissességét?

„Zömében olyan cégeket részesítettünk előnyben, amelyek a megyében állítják elő a termékeiket. Emiatt meggyőződésem, hogy ezektől a cégektől frissebb, egészségesebb tej- és pékterméket kaphatnak a gyerekek, mint multicégektől, amelyek nagy távolságokról szállítják az árut" – fogalmazott a tanácselnök.

Idén az előző tanévektől eltérően nincs lehetőség arra, hogy almát is biztosítsanak a Hargita megyei iskolásoknak és óvodásoknak.

„Ha a tej-kifli programra elkülönített összegből a közbeszerzés után még maradt pénz, akkor abból almát is biztosítottunk, amennyire futotta. A helyi termelők sajnos nem tudnak a követelményeknek megfelelő almát biztosítani, amint az kiderült az előző években" – tette hozzá Borboly.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."