Itthon » Közélet

Diszkriminatív a megyezászlónk

Dan Tănasă blogger ismét feljelentette Hargita Megye Tanácsát: most a megyezászlóval, Székelyföld lobógájával gyűlt meg a baja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

szekely_zaszlo
szekely_zaszlo
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. február 11., 13:13
6 hozzászólás. 


Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) adta be keresetét Dan Tănasă, egy 28 éves Kovászna megyei blogger, a feleket március 2-án hallgatják meg. Tănasă leírja, hogy Hargita Megye Tanácsa 2009. november 26-i rendes ülésén fogadta el a megye zászlótervét. Ezt követően részletezi a zászlón található szimbólumokat, illetve bőven ecseteli azok diszkriminatív jellegét.

Szerinte a Hargita megyei román közösség hátrányos megkülönböztetésének újabb módozata a megyezászló, mert az nem tartalmaz egyetlen olyan szimbólumot, elemet sem, ami a románságot képviseli. Mint írja, a román önkormányzati képviselők, illetve „a helyi románság – ők is adófizető állampolgárok – ez irányú kérései visszhang nélkül maradtak”.

„Sőt, mi több, a zászló diszkriminatív jellegét bizonyítják a Magyar Polgári Párt képviselőinek nyilatkozatai is, akik Árus Zsolt révén kijelentették a helyi sajtó képviselőinek: a megyezászlónak különböznie kell a székely zászlótól, azért, hogy a székelység szimbólumai jobban érvényesüljenek” – fogalmaz a feljelentő. Tănasă levonta azt a messzemenő következtetést, miszerint a megyezászló tulajdonképpen a székely zászló, amely csak a többségben lakó székelyeket/magyarokat jelképezi. Azt is sérelmezi, hogy ezt a zászlót a szerinte illegálisan működő Székely Nemzeti Tanács is magáénak tartja.

szekely_zaszlo

Tănasă nézeteiről bővebben saját blogján informálódhatunk: tanasadan.blogspot.com. A 28 éves, sepsiszentgyörgyi blogger egyébként nem első ízben jelentette fel Hargita Megye Tanácsát. Legutóbb novemberben döntött a CNCD a megyei önkormányzat javára: akkor Tănasă azt kifogásolta, hogy diszkriminatív a megyei önkormányzat honlapján látható székely táncos pár.

Éles megfigyelőképessége van Tănasă úrnak, így észrevette, hogy valóban a Székelyföld zászlóját fogadta el megyezászlóként Hargita Megye Tanácsa - jelentette ki az ügy kapcsán Borboly Csaba tanácselnök, hangsúlyozva: az említett zászló a Székelyföld zászlója, s mint ilyen, a Székelyföld minden lakóját jelképezi.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Stratapax
2010-02-11 14:28:24
Otthon o is csinalhatna olyan zaszlot amilyent csak akar.
Mi itthon vagyunk :cheer:
avatar
koverpeter
2010-02-11 14:56:06
Szegény, szegény diszkriminált román emberek... :woohoo:
avatar
agavni
2010-02-11 15:23:06
Az semmi, nezzetek meg a csemetenek a blogjat, azon belul is a kulonbozo irasokra erkezo kommenteket. Kiderul, hogy a csavo nagyon nincs egyedul az agybajaval. Nagyon haragszanak rank ezek a fijatalok, ha tehetnek, szerintem egy kanal vizben megfolytananak a felvilagosult europai allampolgarjai... :s
avatar
hunilaszlo
2010-02-11 18:20:58
:) ht beleneztem a blogjaba...szegeny ki van akadva h szentgyorgy kozintezmenyei magyar emberekrol lesznek elnevezeve... :P meg minden baja van ennek a magyarokkal:) de a legnagyobb baja h pont magayrokkozt szuletett es nem valahol moldvaban egy vajoghazban:)ezel nincs mit csinalni elobb utob ugyis felkoti magat kinjaban:)
avatar
barabas z.l
2010-02-12 01:07:24
Ők mindig sértve érzik magukat,de mi székelyek,magyarok nem érezhetjük magunkat sértve
avatar
fekete-feher
2010-02-12 09:21:09
Román hőst szülünk, mindenki meglátja
Egy kiscsit más nézőpontból a probléma - http://www.fekete-feher.info/2/post/2010/02/roman_hos_szuletik.html

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."