Itthon » Közélet

Mától bonthatják a több mint száz éves házat

Érvényes engedéllyel kezdhetik meg a Bethlen utcai, több mint száz éves ház elbontását. A tulajdonos szerint az utcafront megmarad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Századváltás a Bethlen utcában
Századváltás a Bethlen utcában
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. február 24., 10:30
1 hozzászólás. 

A belvárosi református temető bejáratának közvetlen szomszédságában levő ingatlant, már régóta árulják, de a ház rossz állapota miatt csak nemrég talált új gazdára. Ifj. dr. Mátyus Gyula fogorvos és felesége vásárolta meg az ingatlant, aki az épület egy részében fogorvosi rendelőt, illetve magánlakást szeretne kialakítani.

Az épület nem számít műemléknek,

csak műemlékvédelmi zónában van, illetve a Bethlen utca arculatának egy igencsak meghatározó egysége. Az ingatlan rossz állapota miatt, a felújítás túl költséges, helyenként pedig lehetetlen, mondta el megkeresésünkre Mátyus Réka.

Az épület valamikor a 19. század végén épülhetett, ugyanis az épületen található az utolsó fennmaradt kovácsoltvas lámpatartó, amelyet a közvilágításban megjelenő villanyáram előtt használtak. 1906-tól vezették be Székelyudvarhelyen az árammal működő utcai világítást, így a háznak már előtte léteznie kellett.

Századváltás a Bethlen utcábanAz elmúlt években számtalan szakszerűtlen régi ingatlan felújítás történt, amivel visszafordíthatatlan károkat okoztak, vagy éppen indokolatlan bontással tüntették el örökre. Ez a civil szféra figyelmét is egyre jobban felkelti s az épített örökség elleni rombolásnak többször is hangot adnak. Mátyus Rékától megtudtuk, hogy az épület felújítási terveiben ezt figyelembe vették, és szakemberek bevonásával próbálták megőrizni az épület 19. század végi hangulatát.

Mátyus Réka elmondta, az épület nagyon rossz állapotban van, statikailag sem maradhatna így, ezért a nagy része bontásra kerül. A tervező csoport, akik az új épületet tervezték, egyeztettek Tövissi Zsolt építésszel és műemlékvédelmi szakemberrel, így a második leadott tervet már a műemlékvédelem is elfogadta.

Megmarad az utcakép

Nyugaton már bevett módszernek számít, hogy a történelmi városrészek arculatát és hangulatát megőrizzék úgy, hogy az elavult épületeket újra lakhatóvá, a kor elvárásainak megfelelővé tegyék. Ha egy épületet már nem tudnak megmenteni, akkor az utcára eső részét meghagyják és a mögötte levő épületrészt teljesen újraépítik. Így az épület már új, modern és biztonságos lesz, miközben az utcakép nem, vagy csak keveset változik. Az új tulajdonosok ezt a módszert szeretnék itt is alkalmazni, így az utcára eső részt csak felújítanák. Ez egyelőre egyedülálló példa Udvarhelyen.

Századváltás a Bethlen utcában

„Az utcafront megmarad, ami érték a városnak, megmarad egy az egyben, annyi módosítás lesz, hogy most már autóval járnak az emberek, nem szekérrel, tehát az a kapubejárat meg lesz egy kicsit növelve. Ennyi. A hátsó fél már nem érdekes a civileknek, mert az már magántulajdon. Rendben, hogy műemlékvédelmi zónában van, de különbség van aközött, hogy műemlék vagy csak műemlékvédelmi zónában levő ház."

Századváltás is lesz

A nyilvános látványtervek is azt mutatják, hogy valóban törekszenek a front arculatának megőrzésére, de az új épület új részeket is tartalmaz, mint például a kapubejáró feletti szobát.

„Megmarad az eleje és a régi hangulat, utcakép, amelyből mintha mégiscsak egy 21. századi épület nőne ki. Ezt így összehozták statikailag és mindenféle szempontból a szakemberek, hogy kellemes látvány is legyen. A régi lámpatartó, a zászlótartó, minden visszatevődik a helyére" – magyarázata Mátyus.

Az ingatlan pincéje a szakemberek szerint menthetetlen, így azt betömik, illetve az új alap kiásása régész jelenlétében fog történni.

Az épület részleges bontására mától van hatályos engedély, de lehet, hogy csak következő hónap elejétől fog hozzá a kivitelező cég. A tulajdonos elmondása szerint idén minden valószínűség szerint az épület nagy részét felépítik, és igyekeznek az utca felőli részen minél hamarabb végezni, hogy a lehető legkevésbé zavarják a gyalogos és autós forgalmat.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hofika
2014-02-24 12:13:26
hat ha már le bontsák bennéb rakhatták volna a frontot hogy a járda legyen kicsivel szelesebb

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."