Itthon » Közélet

Szemetelj a fapados wifiért

Székelyudvarhely is benevezett Az újrahasznosítás városa című verseny második kiadására. Wifis pihenőhely a tét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Gyerek-ujrahasznositas
Megéri szemetelni
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. április 18., 09:55
1 hozzászólás. 

Első alkalommal csatlakoztunk a kezdeményezéshez, tavaly 20 municípium vett részt a szelektív hulladékgyűjtésben, idén már 32. Ez is jól mutatja a verseny népszerűségét – fogalmazott Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Arra a kérdésünkre, hogyan népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést, a sajtószóvivő elmondta: felhívásokat intéztek a diákokhoz, folyamatos rádióreklámmal hívják fel a lakók figyelmét, és a hirdetőoszlopokon is találhatók információk a kiírásról.

Wifi pihenő fából

A versenyben az a város viszi el a fődíjat, ahol az egy lakosra jutó hulladékmennyiség a legnagyobb. Az első helyezett egy öko-wifi zónával gazdagszik.

A díjat egyetemisták tervezték és egy faépítményről van szó, hasonló a Bethlen lakótelepi parkban a szökőkút köré épített faszerkezethez, annyi különbséggel, hogy a víz helyett wifi-hozzáférést biztosítanak az ott pihenőknek.

Oko-wifi

Hogy hol kap majd helyet az építmény, ha Székelyudvarhely kerül ki győztesen, a sajtóreferens csak annyit válaszolt, hogy ez legyen a legnagyobb problémánk, hogy ennek helyet kerítsenek a hivatal munkatársai. Mint elmondta, több különdíjat is kioszt a szervező Eco-Rom Ambalaje.

Minden székelyudvarhelyi lakos gyűjtheti a szelektív hulladékot, (pillepalack, papír-, fém- és üveg hulladék) a város 20 pontján felszerelt gyűjtőpontokba, emellett időszakos hulladékgyűjtőket is kihelyeztek, illetve ki fognak tenni.

Az eddig begyűjtött mennyiségről nem voltak adataik, folyamatos összesítés zajlik.

Iskolások, diákok szemeteljetek

Versenyszerűen, és a megfelelő helyre természetesen, hiszen a polgármesteri hivatal az Eco-Rom Ambalaje és az AVE Harghita köztisztasági vállalat újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére írt ki vetélkedőt.

Ha otthonodban, szomszédodban összegyűlt a sok kartondoboz, újságpapír, folyóirat, reklámlapok, régi könyvek, füzetek, üdítős pillepalackok, most nem kell bosszankodnod miattuk, nem kell azon gondolkodni, hogy mit kezdjél velük. Vidd be az iskoládba, és gyűjts pontot a csapatodnak.

Minden 1 kg papír vagy karton 2 tallért, 1 kg műanyag palack 4 tallért, 1 kg műanyagkupak 50 tallért, 1 kg fém italos doboz 20 tallért ér.

A verseny végén a tallérok beválthatók osztálypénzre: 1 tallérért 10 banit kaptok, és ezt az összeget újrahasznosított anyagból készült virágedényekre, papírra költhetitek. A legtöbb pontot gyűjtő csapat 1000 tallért, a második 700 tallért, a harmadik 500 tallért kap ajándékba.

Amellett, hogy 200-350 kg papírral megmentesz egy fát, és a műanyaghulladékból készült termékek előállításához hétszer kevesebb energia szükséges, tisztább lesz a környezeted, és te is tehetsz azért, hogy Székelyudvarhely legyen Az újrahasznosítás városa verseny győztese.

A verseny június 6-ig tart, az akcióhoz pedig a szervezők biztosítják a technikai feltételeket, és persze a díjakat. Különdíjat kap a legtöbbet gyűjtő iskola, az iskolán belül a legtöbb hulladékot gyűjtő osztály, valamint minden résztvevő diák. További kérdéseket, észrevételeket a 0266-217407, vagy a 0730-711325 telefonszámon várnak. Az eredményhirdetés június 11-én lesz.

A versenybe benevezett 32 város összesen 9 millió lakosából, az Eco-Rom Ambalaje támogatásával, több mint 4 millió lakosnak van hozzáférése a csomagolóanyag-hulladék szelektív gyűjtéséhez.

Az újrahasznosítás városa elnevezésű program vetélkedője június 30-ig tart. A résztvevő polgármesteri hivatalok több fronton szállnak versenybe: így a hulladék szelektív gyűjtési szolgáltatásának minősége, a lakosság tudatosításában és mozgósításában alkalmazott legjobb kommunikációs eszközök, végül a legnagyobb mennyiségű papír, műanyag, fém és üveg csomagolóhulladék összegyűjtése terén is megméretkeznek.

A kampány végén a győztes elnyeri Az újrahasznosítás városa címet és a főnyereményt: egy wi-fi öko közösségi tér kialakítása – egy újszerű, 100 százalékosan öko, internetre való szabad belépést biztosító felületet, amelynek értéke 12 ezer euró.

Az idei versenyben résztvevő városok: Arad, Bákó, Brassó, Bukarest 3. és 6. kerület, Kolozsvár, Craiova, Déva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Medgyes, Roman, Szatmár, Sepsiszentgyörgy, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zilah, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Konstanca, Galac, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Nagyvárad.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ando
2014-04-22 16:42:03
gondolom azért nem javitják meg azt a wifi-t ami eddig ott müködött hogy most versenyezzenek érte,

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."