Itthon » Közélet

Kulturális pályázattal az identitás megőrzéséért

Kedvezően bírálták el a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kulturális pályázatát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

megyei_tanacs
megyei_tanacs
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. február 26., 12:52
0 hozzászólás. 


Az Európai Unió Kultúra Pályázat 2009 programjában meghirdetett Amatőr színházak cserekapcsolatai, találkozói című projekt - amelyben Hargita Megye Tanácsának alintézménye partnerként vesz rész további négy partner és együttműködő egyesület mellett -, 65.000 eurós támogatásban részesül az Unió részéről. A költségvetés másik felének előteremtése a partnerszervezetek feladata. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont hozzájárulása a projekthez 20.160 euró, amelynek előteremtésében Hargita Megye Tanácsa is segít.

A megyei önkormányzat támogatásával kapcsolatban Borboly Csaba, megyei tanácselnök elmondta: „A kultúra és így a színház révén a nemzetek életfelfogása és sajátos nézőpontja kerül napvilágra. Más nemzetek gondolkodásmódja, színházi kultúrája tükröt tart elénk és rávezet, mire kell jobban odafigyeljünk, hogy könnyebben megértessük magunkat másokkal. Célunk saját identitásunk megőrzése, és mint egy sajátos helyzetű térség intézményvezetője semmi kifogásolnivalót nem látok abban, hogy másoktól tanuljunk magunkért.”

megyei_tanacs

A 20 hónapos lefutási idejű projekt céljai között művészeti és színjátszó csoportok szakmai tapasztalatcseréje, vendégszereplése, a kisebbségi színjátszó csoportok anyanyelvi nevelésben játszott szerepének megvitatása, a kisebbségi körülmények közötti hagyományőrzés segítése, valamint más nemzetek kultúra révén való megismerése szerepel.

Városunk két eseményben érintett a pályázat kapcsán, idén november 18-19-20 dátumokkal szerveznek Az ekhós szekér nyomában címmel amatőr színjátszó találkozót, valamint egy konferenciát, melynek témái a színjátszás szerepe az anyanyelvi nevelésben, a hagyományőrzés szerepe a kisebbségek identitástudatának megőrzésében valamint a kulturális párbeszéd. 2011-ben ismét esedékes lesz a találkozó, ekkor november 16. és 19. között új témái lesznek a konferenciának, méghozzá helyi kulturális értékeink helye az Európai Unióban és együttműködési tervek a jövőben.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."