Itthon » Közélet

Egészségügyi munkacsoport alakul Hargita megyében

A nagy kérdés, hogy mi lesz kórházainkkal a decentralizációt követően - erre keresték a megye illetékesei a választ.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

orvosok_paciens
orvosok_paciens
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 03., 08:42
0 hozzászólás. 


A közelgő decentralizáció és a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés az országban működő kórházak majdnem felének bezárására kötelezi Romániát. Mindez olyan feladatok elé állítja a helyi önkormányzatokat és az egészségügyi intézményeket, amelyekről rövid idő alatt kell döntéseket hozni. Már röviddel Ladányi László Zsolt prefektus beiktatása után elhangzott, hogy az egészségügy megreformálása terén szoros együttműködésre van szükség a kormány megyei képviselete és Hargita Megye Tanácsa között.

Ennek érdekében március 2-án Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Prefektusi Hivatalával közösen, megbeszélésre hívta a helyi önkormányzatok és az egészségügyi intézmények képviselőit, a téma egy olyan munkacsoport létrehozása volt, amely gördülékenyebbé teszi a kórházak közti együttműködést, a közös projektek benyújtását a minisztériumnak, valamint segít a helyi szintű döntések összehangolásában a decentralizáció során.

Az egészségügyi munkacsoport létrehozásának célja, hogy projekteket és határozattervezeteket dolgozzon ki és továbbítson az Egészségügyi Minisztériumnak. A találkozó lényege felmérni, ki mennyire van felkészülve a közelgő változásokra, valamint ismertetni a változások irányelvét. Eszerint a szolgáltatások minőségére fektetik a hangsúlyt, nem az infrastrukturális beruházásokra. A változások abban állnak, hogy ezután a betegek kórházi tartózkodásának költségeit kimondottan a kezelésre és vizsgálatokra fordítják. Ez a beteg kórházban eltöltendő idejének lerövidüléséhez vezet, ami személyzetcsökkenést és a kórházak összevonását vonja maga után.

orvosok_paciens

Illusztráció

„A mai megbeszélés központi témaköreiről sok éve vitatkozunk, de előrelépés kevés volt, ezért vagyunk most ebben a helyzetben. Eddig is havonta egyeztettünk a kórházak, egészségügyi intézmények és helyi tanácsok képviselőivel” – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, kifejtve, hogy ezután még nagyobb figyelmet kell szentelniük az ügynek.

Ladányi László Zsolt prefektus is hangsúlyozta, hogy ha egy egészségügyi egység maga oldja meg a problémáit, az csak rövid távú megoldást jelenthet, és nem illeszkedik a decentralizáció stratégiájába sem. Ezért jön létre a munkacsoport, amely foglalkozik az egészségügyet érintő aktuális problémákkal, és amelynek feladatkörébe tartozik majd a decentralizáció megvalósítása a helyi önkormányzati képviselők és egészségügyi intézményvezetők bevonásával. A hamarosan elkezdődő decentralizációs folyamat előzmények nélküli, ezért olyan helyzetet fog teremteni, amellyel sem a kórházak, sem a helyi közigazgatási egységek nem találkoztak.

A folyamat eredményeként az eddigi minisztériumi támogatások a helyi önkormányzatokhoz kerülnek át, ám a velük való gazdálkodás nem könnyű feladat. Ugyanakkor a decentralizációt és a valós egészségügyi reformot maga a helyi közösség kellene megvalósítsa azáltal, hogy eldönti, hajlandó-e vállalni például egy kórház fenntartását. Csak ily módon lesz elérhető, hogy a decentralizáció ne merüljön ki abban, hogy ugyanazt a centralizációt ezután megyei szinten valósítják meg – hangzott el a megbeszélésen.

Az egészségügyi intézmények ügykezelése júniusban kerül majd át a helyi tanácsok ügykezelésébe. Mindez pénzügyi és személyzeti megszorításokkal, valamint kórházösszevonásokkal jár, ezért érdeke a kórházak vezetőségének és a helyi tanácsoknak a konszenzuson alapuló együttműködés, hiszen a Hargita megyei közegészségügyi rendszer és szolgáltatások minősége múlik rajta.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."