Itthon » Közélet

Optimizmus és gyógyulás amerikai orvosoktól

A connecticuti Gyermek-egészségügyi Központ szakemberei tartózkodtak Csíkszeredában február 28. és március 5. között.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Orvosok
Orvosok
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 06., 03:20
0 hozzászólás. 


A humanitárius akció megszervezésében és lebonyolításában a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, valamint Hargita Megye Tanácsa - a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságon keresztül - vállalt részt. A megyeszékhelyen való tartózkodásuk egy hete alatt a vendég szakemberek közel 240 alsóvégtag-rendellenességben szenvedő gyereket vizsgáltak meg, diagnosztizáltak, és 10 gyereket részesítettek sebészeti beavatkozásban.

Március 5-én, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón a vendég szakemberek és a lebonyolításban résztvevő intézmények vezetői egyaránt sikeresnek értékelték a diagnosztizálással és kezeléssel eltöltött egy hetet. Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke megköszönte a F.R.O.D.O. alapítványon keresztüli segítséget, amelyet a helyi közösségnek nyújtottak.

Vanessa Cummings a F.R.O.D.O. Alapítvány vezetője röviden ismertette a "Treatment & Training" programot, amelyen keresztül alapítványuk orvos csapatokat visz a fejlődő országokba, akik a gyerekek vizsgálatát, gyógyítását végzik, közben pedig a helyi szakembereket is segítik tapasztalataik átadásával. Célcsoportjukat azok a gyerekotthonokban vagy a helyi közösségben élő, elsősorban szociálisan is hátrányos helyzetű, ortopédiai problémákkal küszködő gyerekek képezik, akiknek a megfelelő vizsgálatra, sebészeti beavatkozásra és kezelésre egyébként nem lenne lehetőségük. Országosan ez a hatodik ilyen jellegű tevékenység Bukarest,
Konstanca, Szatmárnémeti, Gyulafehérvár és Marosvásárhely után.

Orvosok

Az angliai alapítványvezető örömét fejezte ki, hogy a helyi intézményekben és civil szervezetekben megfelelő partnert talált, és elmondta, hogy szeretnének még visszatérni. A vizsgálatra jelentkezőket a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság írta össze. Amegyei tanács alárendeltségéhez tartozó intézmény vezetője, Elekes Zoltán szerint a nyugati szakemberek ittléte nemcsak a kezelt gyerekeknek hozott gyógyulást és optimizmust, hanem a teljes közösségnek is. "A jó szándék ragadós, az itteni emberek is igyekeztek segíteni, és ez a legnagyobb eredménye ennek a programnak" - értékelte az igazgató.

Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint is a vendég szakemberek segítsége nemcsak a betegek kezelését eredményezte, hanem optimizmusukkal, empátiájukkal felrázták a helyi intézmény alkalmazottait is a gazdasági válság okozta pénzhiányból eredő apátiából. A kórházvezető a helyi egészségügyi rendszer legnagyobb hiányának az elmúlt évtizedek során elhanyagolt szakmai képzést tartja, ugyanis nincsenek gyerekortopédiára szakosodott orvosok, és a gyerekek ortopédiai problémáit felmérő program is hiányzik. Demeter üdvözölte a jelenlegi egészségügyi miniszter, Cseke Attila azon kezdeményezését, hogy szakosítsa a képzési rendszert, a magyar nyelvre is kiterjesztve azt.

Újságírói kérdésre válaszolva Jeffrey Thomson, az amerikai csapat vezetője elmondta, hogy azért volt szükség jelenlétükre a helyi szakemberek mellett - akik szakértelmét elismerte -, mert eltérő alterületeken van a szakosodásuk. Jelenlétük lehetőséget teremtett azoknak a betegségeknek is a diagnosztizálására, illetve kezelésére, amelyek nem tartoznak a helyi orvosok szakterületéhez. Thomson kiemelte, hogy a legnagyobb helyi probléma az, hogy nincsenek gyerek ortopéd szakorvosok, illetve, hogy túl sok az egy orvosra eső páciensek száma. Ugyanakkor szerinte a megyei kórház sebészeti beavatkozásokhoz szükséges felszereltsége teljességgel megfelelő. A program során diagnosztizált betegségek súlyossága az egész egyszerűtől a súlyosig változott, sok betegnek javasolták a bukaresti vagy budapesti egészségügyi központokba való kezelési jelentkezést - számolt be a csoportvezető.

A nyugati szakemberek hazautazása nem a program végét jelenti, hanem egy állomást, ugyanis a kialakult partnerség fennmarad. A vendég szakemberek a továbbiakban is tartják a kapcsolatot a helyiekkel, és követik a páciensek gyógyulási folyamatát.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."