Itthon » Közélet

Kulcsrakész ANL-s lakásmutyi

Nagy galiba keveredett az önkormányzati tanácsos által bérelt, és jogtalanul ismerősének átadott lakás kapcsán. Az RMDSZ még gondolkozik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

JakabKulcsar1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. október 31., 18:07
11 hozzászólás. 

A csütörtöki rendes havi tanácsülésen Jakab Attila, EMNP-s tanácsos azzal gyanúsította meg Kulcsár-Székely Attila RMDSZ-es önkormányzati képviselőt, visszaélt tisztségével, és a feleségének Kulcsár-Székely Melindának kiutalt ifjúsági lakásból egy éve kiköltözött, de az ingatlant nem adta le, az eltelt egy évben pedig másvalaki lakott benne.

Az esetről a tanácsülés után Kulcsár-Székely Attila azt mondta, hogy „a lakás üres, le van adva". Arra a kérdésünkre, hogy időközben lakott-e valaki a lakásban, azt felelte, hogy „nem, az én tudomásom szerint." Ugyanakkor azt is mondta, hogy ha foglalkozunk az üggyel, akkor „egy megsegített családon veritek el a port".

Kulcsár-Székely Attila tavaly szeptember végén költözött ki a lakásból, erről árulkodik Facebook bejegyzése is, viszont „elmulasztotta" elindítani a hivatalos procedúrát. Az ingatlan leadásáról szóló iratokat néhány napja, október 28-án tették le a polgármesteri hivatalban.

Egy éve elköltöztek, de csak most vált üressé

A tanácsülés után meglátogattuk a szóban forgó tömbházat, a Kis Gergely utca 8/8-as szám alatt levő lakást. A kaputelefonon egy korábbi lakó neve szerepelt. Csengetésünkre senki nem válaszolt, majd egy helyi lakos elmondta, üres az a lakás.

A lépcsőházban többszöri kopogtatásunkra sem nyitott ajtót senki. Az ajtón egyébként a Kulcsár-Székely név szerepelt. A szomszédok szerint az elmúlt vasárnap költöztek ki a lakók az ingatlanból, de ők nem a Kulcsár-Székely család voltak. Utóbbiak körülbelül egy éve nem laknak ott.

Politikusok csatája a színpadon

A helyszínen szerzett információink szerint Barabás Árpád és Bekő Fóri Zenkő színészek éltek az ominózus lakásban. Barabás úgy gondolja, hogy nem követtek el főbenjáró bűnt azzal, hogy egy üres lakásban laktak. Ennek ellenére nem tagadta, és nem is ismerte el, hogy ők lettek volna a „lakásmutyi" kedvezményezettjei. Úgy véli, hogy bármit nyilatkozik, azzal belekeveredik a két politikus személyes csatározása miatt kipattant botrányba.

Az a lakás amúgy is üresen állt volna a következő lakáskiosztásig, Kulcsár-Székely segített nekik, hogy ne egy csótányokkal teli ingatlanban kelljen várniuk gyermeküket. Kulcsár-Székelynek nem fizettek semmit, ők a lakás bérét és a költségeket állták. Egyébként maguk is adtak le kérést, igaz szociális lakásra, amit nem kaptak meg.

Barabás Árpád nem érti, hogy miért értékelődött fel ennyire ez az eset, amikor köztudott, és vizsgálatot érdemelne, hogy többen élnek így az ANL-s lakásokban.

A csereháti lakók hasonlóképpen vélekedtek: több üresen álló lakás is van a tömbházakban, olyanok is, amelyekben már több hónapja nem lakik senki.

Vargabetűs kampányfogás?

Ma délelőtt a Star Rádió híradójának Kulcsár Székely-Attila azt nyilatkozta, hogy „tanácsosként igaz, hogy egy vargabetűt leírva, de segített egy rászoruló családnak, ideig-óráig."

Majd hozzátette: „ami a legfontosabb részünkről, nekünk a lelkiismeretünk tiszta, mert mi nem követtünk el sem bűnt, se semmi hasonló dolgot. Előre megbeszélten, letárgyalva segítettünk egy családon, viszont a lakás, az üres, le van adva a kérés is a szerződés felbontására. Teljesen az ügy tiszta, csak úgy érzem én, hogy a választási kampány miatt túl nagy hangsúlyt kapott".

Péntek délben ismét megkerestük az RMDSZ önkormányzati képviselőjét, de kérdésünkre azt mondta, hogy nem szeretne nyilatkozni.

Lakásleadási procedúra

Az ifjúsági lakások szerződése öt évre szól, ám a bérlő hamarabb is felbonthatja azt. Amennyiben nem kíván többé a lakásban lakni, mindenek előtt egy kérést kell leadnia a hivatal városgazdálkodási osztályán, ugyanakkor bizonylatokat kell felmutatnia a fenntartási számlákról (közös költség, villany, gáz, stb.), amivel igazolja, hogy nincs tartozása.

A hivatal munkatársai leellenőrzik a lakást egy leltári listával, erről pedig egy jegyzőkönyvet állítanak ki – amennyiben mindent rendben találnak, a bérlő leadhatja a kulcsot.

A megüresedett lakás újrakiosztását az önkormányzati testület rendeli el – azt a listát veszik alapul, amit a legutóbbi kiosztásánál véglegesített a tanács. Eszerint mindig a soron következő kapja a megüresedett lakást, amennyiben igényli, illetve még megfelel a törvény által előírt kritériumoknak.

A lakásleadásról, illetve a lakások újrakiosztásáról korábban írtunk, a procedúra itt olvasható.

Csak a csend felelt

Jakab Áron-Csabát, az RMDSZ-frakcióvezetőjét arról kérdeztük, hogy mi az álláspontja a testületnek a Kulcsár-ügyről. A frakcióvezető a következőket mondta: „egyelőre ehhez nem nagyon tudok hozzászólni." Ígéretet kaptunk arra, hogy amennyiben születik álláspont az üggyel kapcsolatban, azt eljuttatják szerkesztőségünkhöz.

A polgármesteri hivataltól is meg szerettük volna kérdezni, mi az álláspontjuk, de kezdetben sem a polgármester (egyben az RMDSZ udvarhelyi elnöke), sem a sajtószóvivő nem vette fel a telefont. Később Bálint Attila sajtószóvivő megnyugtatott, hogy írásos közleményben fogják tájékoztatni a lakosságot, ám azt nem tudta megmondani, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

Jakab Attila, az EMNP tanácsosa közösségi oldalán is felszólította Kulcsár Székely Attilát, hogy a csalásának következményeként azonnali hatállyal adja be lemondását a Polgármesteri Hivatal iktatójába.

„Amennyiben ez nem történik meg, és a polgármester valamint az RMDSZ frakció elkeni az ügyet, tehát Kulcsárt védelmezik, azt jelenti, hogy Székelyudvarhelyen a többségi városvezetők csalásra ösztönzik a városlakókat" – tette hozzá a néppárti önkormányzati képviselő.

A Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete felszólította Kulcsár-Székely Attila RMDSZ-es önkormányzati képviselőt, hogy haladéktalanul tisztázza a családja számára kiutalt ifjúsági lakás körül felmerült gyanús körülményeket.

„Elfogadhatatlan számunkra az RMDSZ frakció azon kísérlete, hogy az ügy tisztázását elodázza, illetve a privát szférába igyekezze a felelősség kérdését áttolni. Egy önkormányzati képviselőnek fedhetetlennek kell lennie, különösképpen, ha neve egy, az önkormányzat felügyelete alá tartozó, közvagyonnak számító ingatlan használatával kerül összefüggésbe" – jegyzi meg a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény.

A polgáriak hozzátették, amennyiben igaznak bizonyulnak a tanácsos elleni vádak, akkor ők is felszólítják, hogy mondjon le tisztségéről.



11 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2014-10-31 18:45:23
műbalhé
Kulcsárék becsületes emberek. Az orvos feleség jó szakember, a színész meg tehetséges ( Nyírő darab stb. ) Jakab Attila pedig közpénzből él amióta az eszemet tudom és Szenttamáson van háza...nem lehet Udvarhelyen tanácsos. Mondjon le Jakec és az UH-s szeretője Eszter ! Nincs alapjuk kikezdeni rendes embereket!
avatar
guguka
2014-10-31 21:12:04
re: műbalhé
avatar
guru
Kulcsárék becsületes emberek. Az orvos feleség jó szakember, a színész meg tehetséges ( Nyírő darab stb. ) Jakab Attila pedig közpénzből él amióta az eszemet tudom és Szenttamáson van háza...nem lehet Udvarhelyen tanácsos. Mondjon le Jakec és az UH-s szeretője Eszter ! Nincs alapjuk kikezdeni rendes embereket!


Sőt! Tovább megyek. Költözzenek el a városból, és fizessenek kártérítést Kulcsár úrnak, amiért nyilvánosságra hozták, hogy az törvényt szeg.
A székely anyavárosban ugyanis az rmdsz többség ott csalhat ahol kedve tartja, senki sem kérheti számon őket.

Én megértem a színészkollegákat is, de a több tíz család, aki a listán következhet az miért kell szívjon, csak mert nincsen rmdsz tanácsos havere?
Valószínű ők sem 15 szobás családi házban tengődve epedeznek az ANLs lakásèrt.
avatar
guguka
2014-10-31 21:14:25
Amúgy meg guru az orvos és a színész is közpénzből él. Jó nagy öngollal érveltél. Biztos a hivatal gépéről pötyögsz. Ott indokolnak még hasonlóan értelmesen.
avatar
nakiakiraly
2014-10-31 21:24:33
Szabályok megszegése
Kedves Guru!
Szerintem is nagyon műbalhé az egész. Én javaslom, hogy aki lop, de ha az eltulajdonított tárgyat közvetlen vagy közvetve megeszi ő vagy más, akkor azzal senki semmilyen jogon ne foglalkozzon. Nem tudhatjuk, hogy nem-e egy rászorulón segít az, aki betör valahova és eltulajdonít egy tyúkot vagy egy biciklit. Sőt, a bicikli árából több vacsora kikerül, vagy a segítségével hatékonyabban tud nagyobb távolságot bejárva lopni.
Azt is javaslom, hogy aki tolvajt kiált, azt jól büntessék meg. Lehet, hogy egy rászoruló kerül bajba, ha elkapják a becsületes rablót.
Mai világban úgy is az a divat, hogy azt büntetik aki rájön valami hibára.
avatar
Soós Róbert
2014-11-01 06:05:36
Ha fény éri megrothad
Azért én kíváncsi lennék arra is, hogy Jakab Attila ezt mióta tudja, illetve eddig ki nem tudta az ott ülő tanácsosok közül. Ez a 'ha nem tudja, nem fáj' esetre emlékeztet, amit Kulcsár megfejelt egy szőnyeg alá seprési kísérlettel, amivel elérte, hogy ebből a sztoriból végképp ne jöhessenek ki jól. Ha én lennék a kommunikációs tanácsadója előszőr jól seggbe rúgnám. Aztán másodszor is.
avatar
zterex1
2014-11-01 06:06:43
Nemes fogás volt a lakást átadni, viszont leszarni a várakozási listát, azt felülbírálni gazemberség. Kulcsár döntötte el (faluról), hogy ki legyen a kedvezményezett. Esetlegesen sokan lehetnek hasonló helyzetben, csak éppen nem Kulcsár ismerősei. Vajon saját pontrendszere van és saját listája?
Arra is fény derült, hogy a rendszer lassú. Mert sok lakás üresen áll, miközben lenne jelentkező. Ezt tudták kihasználni ( ha igaz, hogy leadta a kérést ).
Kíváncsi lennék, hogy a kedvezényezett család kiköltözése mikor történt és hogyan? A tanácsülés közben ment egy sms, hogy lebuktunk, fussatok?
avatar
B.F.Zenkő
2014-11-01 08:30:10
Csak a tisztánlátás végett
Kedves kommentelők, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, ami a cikkből kimaradt, hogy ideiglenes megoldás volt ez. És nyugodtan lehet érte haragudni ránk, de azt fenntartom, hogy senkitől lakhatást nem vettünk el, hiszen a listán következő személy csak újraosztásakor kap lakást. És smst, sem kaptunk, hogy fussunk. :) Bár jogos a feltételezés. A botrány kitörte előtt, már nem laktunk ott, ugyanis megoldódott a helyzetünk és egy perccel sem akartunk tovább ott maradni, mint muszáj volt. Sajnálom, hogy ilyen nagy felfordulást okoztunk, de így legalább volt egy hely ahol nyugodtan készülhettem a gyerek megszületésére, majd volt ahová hazavinni a kicsit. Mindenkitől, aki sértve érzi magát emiatt, bocsánatot kérek!
avatar
ooloo
2014-11-01 08:42:27
már rég kinyílt a csipánk, nem kell a rizsa
"a listán következő személy csak újraosztásakor kap lakást."
Ők "csak", te meg még náluk is hamarabb ugyebár...
Mert mindig vannak egyenlőbbek ebben a városban. Is.

DE!!!
Úgy csodálkozik mindenki mintha jajj de mi történt volna most is. Holott 25 éve ez megy, ez az eset is csak egy láncszem. Mert kapaszkodjanak meg: Lesz még újabb és újabb ilyen "sajnálatos" utólagos bocsi-s eset annyi mint levél a fán..
avatar
nakiakiraly
2014-11-01 09:08:45
re: Csak a tisztánlátás végett
avatar
B.F.Zenkő
Kedves kommentelők, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, ami a cikkből kimaradt, hogy ideiglenes megoldás volt ez. A botrány kitörte előtt, már nem laktunk ott, ugyanis megoldódott a helyzetünk és egy perccel sem akartunk tovább ott maradni, mint muszáj volt ...

Kedves Zenkő!
Azért pofátlanság, hogy betörtetek és úgy laktatok ott, hogy még Kulcsárék sem tudtak róla. Ezt te hogyan nevezed? Tetszene neked, hogy ha építenél egy házat és míg a tengeren nyaralsz, addig valaki beköltözne, mert hogy ott épp milyen jó?
Idézet a cikkből:
"Arra a kérdésünkre, hogy időközben lakott-e valaki a lakásban, azt felelte, hogy „nem, az én tudomásom szerint." "
Most már sokkal tisztább a kép.
avatar
Egy a sokból
2014-11-02 11:52:35
Már elnézést ...
... ezt nevezzük megélhetési bűnözésnek?
avatar
vogul
2014-11-04 12:50:35
én is elnézést kérek ...
Nem akarok én senkivel vitatkozni. Csak azon merengtem, hogyan lehetséges az az áldatlan állapot, hogy 25 éve a fiatalok lakhatósága egy ÓRIÁSI probléma ebben a városban. Hát nem azt hallom úton-útfélen, hogy a fiatalokat itthon kell tartani, megakadályozni az elvándorlást, miközben sem a normális oktatásukat, sem a lakhatóságot, sem a munkahelyeket (elfogadható fizetéssel) nem oldottuk meg! Nem tudom elképzelni, hogy az átkosban ez hogyan sikerült?! Jobbak lettek volna? Félre ne értsen senki, nem vagyok nosztalgiázó, csak párhuzamot vontam. De mindenen túl, úgy gondolom, hogy ez kellene legyen a városvezetés kiemelt problémája! Csak szokás szerint, elmaszatoljuk valami pitiánerséggel.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."