Itthon » Közélet

Népgyűlés Maroshévízen

Maroshévíz román polgárai kiálltak a nemzetiségek közti béke és együttműködés mellett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nepgyules2
nepgyules2
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 22., 08:38
1 hozzászólás. 


Maroshévíz román nemzetiségű polgárai a hétvégi rendezvény kapcsán bölcsességről tettek tanúbizonyságot. A "népgyűlésen" nem a helyi románság jelent meg, hanem más megyékből buszokkal odaszállított pártaktivisták.

A román médiában ezres nagyságrendű tömegről beszéltek, valójában mindössze 600-700 résztvevővel zajlott a rendezvény, amelyen többségben a környező megyékből érkeztek a résztvevők. A Corneliu Vadim Tudor PRM-elnök, Ioan Sălăjean, Hargita és Kovászna megyei ortodox püspök, és más jeles személyiség közreműködésével megtartott gyűlésen a Hargita-Kovászna-Maros fejlesztési régió ellen, illetve a többségében magyarok lakta megyékben elnyomott románság problémáival foglalkoztak. Végül pedig elfogadtak egy háromoldalas memorandumot, melyben kérik Traian Băsescu államelnököt és a képviselőházat, hogy ne fogadják el a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló javaslatot.

Borboly Csaba
, Hargita megye tanácsának elnöke az eseményről megfogalmazott véleményét eljutatta szerkesztőségünkbe: „A maroshévíziek otthonmaradásukkal fejezték ki: a Hargita megyében élő románok és székelyek sorsa és jövője egy. Köszönöm, hogy távollétükkel jelezték, nekünk nem a közösségek közti marakodás, hanem az együttműködés és a kölcsönös jó szándék útján kell járnunk. Köszönöm, hogy a józan párbeszéd folytatása mellett szavaztak. Hargita megye tanácsának elnökeként a jövőben is azért fogok dolgozni, hogy megyénkben a kölcsönös tisztelet, a megértés és az együttműködés jellemezze a székelység és a románság kapcsolatát. Nekünk közös a sorsunk, együtt, összefogva kell szolgálnunk szülőföldünket.”


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jackfive
2010-03-22 12:00:51
NAGYON HELYES MAROSHEVIZIEK...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."